Startuoja tarptautinė pagalbos kampanija asmenims patyrusiems seksualinę prievartą karo zonose

Prieš 1 metus 59

„Rape is a war crime“ – tokia žinute startuojančios tarptautinė kampanijos metu bus didinamas informuotumas apie smurtą dėl lyties karo zonose ir teikiama pagalba seksualinę prievartą patyrusiems asmenims, rašoma kampanijos organizatorių pranešime žiniasklaidai.

Informacinės kampanijos iniciatoriai – Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras“ (KOPŽI), Ukrainos moterų teisininkių asociacija „JurFem“ ir Vilniaus Universiteto Teisės fakultetas – sieks seksualinį smurtą dėl karo Ukrainoje išgyvenusius vyrus, moteris ar žinančius apie tokius atvejus žmones, paskatinti anonimiškai pranešti apie karo nusikaltimus.

Kampanijai skirtoje internetinėje svetainėje www.rapeisawarcrime.org pateikiama svarbiausia informacija apie išgyvenusiems prieinamą medicininę, teisinę bei psichologinę pagalbą.

Informuos apie pagalbą

Rusijos pradėtam karui prieš Ukrainą besitęsiant jau šeštą mėnesį, šalia civilių gyventojų žudymų, sužeidimų ar kitokių išpuolių, daugėja pranešimų apie seksualinę prievartą.

„Jau daugiau nei trečdalis ukrainiečių dėl karo paliko namus, didelė dalis jų – moterys ir mergaitės. Pranešimų apie seksualinius žiaurumus daugėja dienomis. Visgi, smurtą lyties pagrindu patyrę asmenys dažnai pasilieka vieni savo skausmo apsuptyje.

Išgyvenusiems tokius žiaurumus žmonėms reikia visokeriopos paramos, įskaitant profesionalią teisinę, medicininę, psichologinę pagalbą ir jų atstovavimą. Būtent dėl to, kartu su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis, iniciavome kampaniją „Rape is a war crime“ (liet. „Seksualinis smurtas – karo nusikaltimas“)“, – sako KOPŽI centro vadovė Kristina Mišinienė.

Anot jos, seksualinio smurto bylos yra vienos sudėtingiausių dėl to, jog aukos retai kreipiasi pagalbos. Daugelis nuo prievartos nukentėjusių žmonių bijo kreiptis pagalbos ir dėl to, jog Ukrainoje ši tema stigmatizuojama. Todėl informavimas ir viešas seksualinio smurto pasmerkimas yra būtinas kovojant su šiomis stigmomis šalyje.

„Karo sąlygomis tokie tyrimai yra ypatingai komplikuoti dėl personalo ir infrastruktūros trūkumo bei elementaraus nesaugumo. Šios kliūtys nėra neįveikiamos ir, priešingai, turėtų būti akstinas mobilizuojant resursus bei pritaikant procesus bei institucines praktikas prie asmenų išgyvenusių smurtą lyties pagrindu poreikių“, – sako viena iš kampanijos iniciatorių, Vilniaus Universiteto Teisės fakulteto lektorė ir advokatė Dr. Inga Martinkutė.

Seksualinė prievarta kaip karo ginklas

Prie iniciatyvos noriai prisidėjo tarptautinių ekspertų komanda.

„Prieš kampanijos startą, organizavome mokymus, siekdami suteikti reikalingus įrankius ir įgūdžius tam, kad teisininkai galėtų efektyviai tirti tokio smurto atvejus ir dirbti su karo nusikaltimų bylomis.

Sukūrėme internetinę svetainę, informuojančią seksualinį smurtą išgyvenusius asmenis apie teikiamą pagalbą. Šioje svetainėje taip pat talpinama mokymų medžiaga bei nuorodos į išsamesnius teisinius dokumentus. Tikimės, jog užtikrindami karo žiaurumus išgyvenusių asmenų teises, padėsime nubausti karo nusikaltėlius.

Išgyvenusieji kenčia ir psichologiškai, mat seksualinė prievarta yra dar vienas ginklas kare. Norime užtikrinti, jog startuojanti informacinė kampanija išgyvenusiems smurtą lyties pagrindu padės rasti reikiamą informaciją ir pagalbą“, – sako dr. I. Martinkutė.

Jeigu Jūs ar Jūsų pažįstamas asmuo patyrė seksualinį smurtą ginkluoto konflikto Ukrainoje metu ir Jums reikalinga psichologinė, medicininė ar teisinė pagalba – susisiekite šiais kontaktais: +370 662 42920 arba info@rapeisawarcrime.org.

Skaityti visą pranešimą