Stankūnas: šiemet COVID-19 atvejų gal ir turėsime daugiau, bet iššūkiai nebus tokie skausmingi kaip pernai ar užpernai

Prieš 1 metus 148

Šią savaitę Lietuvoje pradėta skiepyti naująja, koronaviruso omikrono atmainai pritaikyta vakcina. Ji skirta skiepytis trečiąja arba ketvirtąja doze. Pasak poliklinikų atstovų, daug norinčiųjų kol kas nėra. Lietuvoje besilankanti už sveikatą atsakinga eurokomisarė sako, kad dar negalima skelbti pandemijos pabaigos, o veiksmingiausias būdas išvengti sunkios ligos yra skiepai.

Prie skiepų kabineto sostinės poliklinikoje – vienas kitas gyventojas, nors paprastai net ir neskiepijama kasdien. Vilnietis Jonas sako jau atėjęs ketvirto skiepo: „Tris jau turėjau, dabar kaip tik prasidėjo ketvirta skiepijimas poliklinikoje, tai ir atėjau“.

Karoliniškių poliklinikoje gyventojai jau praėjusią savaitę pradėjo domėtis galimybe pasiskiepyti naujomis vakcinomis, sako medikai. Šiandien paskiepyta dvidešimt žmonių. Kelių per savaitę dar sulaukia ir besiskiepijančių pirma ar antra doze. Lietuvoje dabar per parą nuo COVID-19 vidutiniškai pasiskiepija po pusantro šimto gyventojų.

„Taip pat žmonės laukia, kad būtų galima kartu su gripo vakcina skiepytis, tai va būtent nuo kitos savaitės ir pradėsime vakcinuoti gripo vakcina ir tie, kurie norės vakcinuotis kartu su kovido vakcina, tai tikrai taip darysime“, – aiškina Karoliniškių poliklinikos administratorė Vaida Danielė.

Lietuvoje besilankanti už sveikatą atsakinga eurokimisarė Stella Kyriakides sako, kad geriausia apsauga – skiepijimasis tiek pirminėmis, tiek adaptuotomis vakcinomis. Ir pabrėžia – reikia rengtis šaltajam sezonui.

„Jūs iš manęs nesate girdėję sakant, kad pandemija baigėsi. Galiu tik patvirtinti, kad pastarosiomis savaitėmis susirgimų mažėja, bet, kaip ir minėjau, neturime prarasti budrumo“, – įspėja ji.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad iš medicininio požiūri pandemija kaip ir yra įveikta. Nes yra vakcinos, testavimo programos. Lietuva dar turi per milijoną vakcinų, o spalį dar pasieks ir pačios naujausios, adaptuotos dabar pasaulyje dominuojantiems omikrono variantams.

„Medicininiu požiūriu yra aišku, politikai nebepriiminėja sprendimų, bet ta socialinė pabaiga pandemijos yra nesibaigusi. Ji yra susijusi su daugybe kitų problemų, kurios dabar išnirs, kurios yra svarbios, turės poveikį žmonių sveikatai. Mes matome, kad beveik kas aštuntas, kuris persirgo, turi problemų“, – teigia ministras.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas pabrėžia, kad pastarosiomis savaitėmis daugėja užsikrėtusiųjų, daugiau atsiduria ir ligoninėse. Tačiau tai gerokai mažiau, nei patekdavo prieš metus.

„Tokia situacija duoda minčių, kad atvejų gal ir turėsime daugiau, turėsime ir iššūkių sveikatos sistemoje, bet nebus tokie skausmingi, kokius turėjome 2020 metų pabaigoje arba pernai metais panašiu metu“, – dėsto jis.

Pasak profesoriaus, kol kas pasaulyje naujų atmainų neaptikta. Vis dar ir toliau dominuoja omikrono, tačiau nepastebima, kad atsirastų dar sunkesnių jo variantų.

Skaityti visą pranešimą