Skęstantiems gelbėti metamas gelbėjimosi … vamzdis

Prieš 1 metus 140

Posėdyje Ekstremalių situacijų komisija sprendė apsemtų teritorijų ir gyvenamųjų namų, esančių Radviliškio miesto Noreikos ir Daukanto gatvėse, problemą. Kaip įvardija savivaldybės atstovai, šiemet iškritus stichiškai gausiam kritulių kiekiui ėmė skęsti gyvenamųjų namų teritorijos bei patys būstai Radviliškio mieste. Pripažįstama, kad ypač skausmingai ši problema palietė Radviliškio miesto Noreikos ir Daukanto gatvių gyventojus. Apsemti jų kiemai, daržai, sandėliukai ir net gyvenamieji būstai. Kitus rūpimus klausimus posėdyje komisijai priminė nepartinis tarybos narys Gediminas Lipnevičius.

Skęsta kiemai, kenčia pasėliai

Ekstremalių situacijų komisijai reikia kuo skubiau priimti sprendimus, reikalingus susidariusiai situacijai išspręsti. Tai liudija dramatiška situacija žmonių kiemuose.

„Noreikos gatvės gyventojų turtas vandeny. Šlapios malkos ir tvoros, pasodintos bulvės, morkos ir kiti pasėliai vandeny. Sandėliukai taip pat vandeny“, – posėdyje įvardijo šios komisijos pirmininkė J. Margaitienė. Ji pripažino, kad Savivaldybės administracija šią problemą jau bandė spręsti dar liepos pradžioje. Tuomet į pagalbą atskubėjo Radviliškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos komanda, kuri pasitelkusi siurblius išsiurbė vandenį iš apsemtų teritorijų. Tačiau problema pasikartojo dar kartą gausiai palijus liepos pabaigoje.

Kaltas vamzdis

UAB „Radviliškio vanduo“ direktorius Egidijus Barčkus teigė, jog tokia situacija susidarė dėl itin gausaus lietaus vandens kiekio, kurio galimai nespėja praleisti siauresnio diametro vamzdis, esantis Daukanto gatvės prieigose už geležinkelio. Manoma, kad pakeitus apie 200 metrų vandens nuotekų vamzdžio į didesnio diametro vamzdį, būtų išspręsta skęstančių gyvenamųjų teritorijų problema.

Komisijos pirmininkė J. Margaitienė posėdžiu metu ne tik rodė vaizdinę medžiagą, bet ir vaizdžiai dalijosi patirtimi, sprendžiant minėtą problemą. „Išlandžiojom visus griovius“, – atviravo komisijos pirmininkė. Jos vertinimu, reikia nedelsiant priimti sprendimus, kurie padėtų išspręsti susidariusią situaciją ir gelbėti gyventojų turtą. Pasiūlė komisijai įpareigoti UAB „Radviliškio vanduo“ imtis visų Lietuvos Respublikos teisės aktuose numatytų priemonių susidariusiai situacijai pašalinti: organizuoti projektavimo, rangovo parinkimo darbus, trasos rekonstrukciją.

Visiems minėtiems darbams atlikti lėšų nebuvo numatyta, tad nuspręsta kreiptis į Radviliškio rajono savivaldybės tarybą ir siūlyti Tarybai skirti lėšų minėtiems darbams atlikti.

Laukiama konkurso

Ekstremalių situacijų komisijos nariai pasiūlytiems sprendimams pritarė vienbalsiai, todėl tikimasi, kad jau rugpjūčio pabaigoje vyksiančiame Tarybos posėdyje bus pritarta siūlymui skirti lėšų, už kurias būtų atlikti darbai, padėsiantys gyventojams išsivaduoti iš apsemtų būstų problemos.

Posėdyje dalyvavo vienintelis Tarybos narys – nepartinis G. Lipnevičius. Klausantis Komisijos narių jam kilo ne vienas klausimas. Pirmiausia jam rūpėjo išsiaiškinti kaip bus sprendžiamos apsemtų gyventojų būstų bei sklypų problemos, kokie siūlomi sprendimai bei koks reikalingas lėšų poreikis gyventojų opiai problemai spręsti.

„Konkursas parodys. Preliminariais skaičiavimais, apie 35 tūkstančius eurų, neskaičiuojant pridėtinės vertės mokesčio“, – atsakė J. Margaitienė.“

„O kaip dėl Eglės ir kitų gatvių: Mažvydo, Lukšio, Prūdelio ir Kęstučio gatvių kampo…“, – klausė tarybos narys susirinkusios Komisijos. J. Margaitienė atsakydama į klausimą apie Eglės gatvės gyventojų išgyvenamas bėdas, jas vadino „problemėlėmis“. Neva jos neilgalaikės. “Visų kitų gatvių problemos bus sprendžiamos“, – teigė J. Margaitienė. Ji pripažino, kad išvardintose gatvėse dėl liūčių iškilusias problemas reikia spręsti nedelsiant.

Skęsta ir kaimai

„Kaimiškose vietovėse dar nėra drenažo sistemos. „…“. Viso rajono nusausinti neįmanoma“, – neneigė J. Margaitienė. Ji pasidžiaugė, kad kaimo gyventojai labai kantrūs. Klausimas dėl finansavimo skyrimo storesniam vamzdžiui nutiesti turėtų būti sprendžiamas rugpjūčio pabaigoje.

„Džiugu, kad pagaliau atsakingi darbuotojai išgirdo radviliškiečių iškeltas problemas. Manau, kolegos tarybos nariai tikrai pritars sprendimui skirti lėšų tam, kad būtų išspręstos skęstančių gyventojų problemos. Tikiuosi, specialistų siūlymai bus veiksmingi“, – viliasi tarybos narys G. Lipnevičius.

Radviliškio r. sav. ir „Radviliškio kraštas“ informacija

Tarybos narys G. Lipnevičius Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdžio metu jos pirmininkei turėjo krūvą klausimų
Ekstremaliųjų situacijų komisija rinkosi spręsti apsemtų teritorijų
ir gyvenamųjų namų, esančių Radviliškio mieste, problemą.
Skaityti visą pranešimą