Skandinavijos šalys įspėja savo piliečius Turkijoje vengti didelių susibūrimų

Prieš 1 metus 45

Švedijos, Norvegijos ir Danijos užsienio reikalų ministerijos patarė savo piliečiams vengti didelių susibūrimų Turkijoje dėl pastaruoju metu tvyrančios įtampos, šeštadienį pranešė Skandinavijos žiniasklaida.

Įtampa tarp Turkijos ir kai kurių Europos šalių, įskaitant NATO nare norinčią tapti Švediją, pastaruoju metu išaugo dėl protestų, kuriuos Ankara laiko islamofobiškais ir antiturkiškais.

Reaguodami į tai, demonstrantai išėjo į gatves, pavyzdžiui, prie Švedijos ambasados Stambule.

Penktadienį dešiniųjų pažiūrų ekstremistas danų ir švedų politikas Rasmusas Paludanas sudegino Koraną prie mečetės Danijoje. R. Paludanas sakė, kad degins Koraną kiekvieną penktadienį, kol Švedija įstos į NATO. Turkija atsakė iškviesdama Danijos ambasadorių.

Pastarosiomis savaitėmis kelios panašios akcijos visoje Europoje sukėlė Turkijos pasipiktinimą. Tarp jų buvo ir Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano lėlė, pakabinta už kojų Stokholme, ir Korano puslapių plėšymas Nyderlanduose.

R. T. Erdoganas reagavo atsisakydamas paremti Švedijos kandidatūrą į NATO.

Įtampa kilo artėjant gegužės 14 dieną Turkijoje numatytiems svarbiems rinkimams.

Naujausios apklausos nerodo aiškaus rinkimų laimėtojo – ar tai bus R. T. Erdoganas, ar opozicija.

Griežta R. T. Erdogano pozicija Korano išniekinimo klausimu tikriausiai sulauks konservatyvių musulmonų – jo rinkėjų – pritarimo.

Skaityti visą pranešimą