Sirgalių svarbą išskyręs K.Maksvytis: įėjus į areną lieka mažiau klausimų, kuri komanda nugalės

Prieš 1 metus 44

Kauno „Žalgiris“ prie Eurolygos atkrintamųjų dar šiek tiek priartėjo namie nugalėdamas Valensijos „Valencia“.

Ispanijos klubas buvo nukautas antrą kartą šį sezoną, sėkmingai užbaigta ir dviguba Eurolygos savaitė, prieš tai atlaikius Monako „AS Monaco“ iššūkį.

Po rungtynių „Žalgirio“ strategas Kazys Maksvytis apžvelgė savo komandos pasirodymą, pats išskirdamas ir gerbėjų svarbą.

„Sveikinimai komandai ir mūsų gerbėjams su gera pergale. Nusipelnėme jos, kontroliavome rungtynes nuo starto iki finišo. Esu patenkintas tuo, kaip komanda kaunasi ir laimi, išliekame atkrintamųjų lenktynėse, manau, turime gerus šansus“, – teigė strategas.

– Kaip kilo idėja tokiu metu išleisti Karolį Lukošiūną ir kaip ji pasiteisino?

– Dviguba savaitė, norisi energijos, šviežumo, lengvesnių taškų. Prieš rungtynes turėjome tokį atsarginį planą, galbūt pajungti žaidėjus, kurie yra šviežesni. Karolis neblogai atrodė treniruotėse, tad davėme jam šansą ir jis puikiai tuo pasinaudojo.

– Ar tikite, kad komanda tokią aukštą kartelę gali išlaikyti ir kitos savaitės mače prieš Tel Avivo „Maccabi“?

– Prieš atsakydamas į klausimą norėčiau dar kartą padėkoti gerbėjams, pasakydamas, kaip malonu yra čia žaisti, kai yra toks palaikymas ir tokia energija, kurią sunku nupasakoti. Kai įeini į areną, jau mažiau lieka klausimų, kuri komanda nugalės, pajauti tai ore. Dėl komandos energijos – tikiu, visi esame sveiki ir pasiruošę. Esame gerame kelyje ir belieka daryti tai, kas nuo mūsų priklauso. Visada sakau, kad reikia galvoti tik apie kitas rungtynes ir bandyti jas laimėti.

– Kamuolio judėjimas yra pagerėjęs, su kuo tai labiausiai sietumėte?

– Mums kažkiek palengvino tai, kad grįžo Isaiah, nesvarbu, kiek jis pats, bet atlieka daug tų vadinamų ledo ritulio perdavimų, kai ir kitas žmogus dalyvauja. Kažkiek ir patys, jei matėte, daugiau pažaidžiame žemu penketu ir pajudiname kamuolį. Žaidžiame daugiau ne „pikenrolinių“ situacijų ir kol kas tai pasiteisina. Mes irgi reaguojame, bandome taisyti savo žaidimą, nes kartais krepšinis supaprastėja, lieka tik „pikenrolas“ ir žaidimas vienas prieš vieną. Bandome įvesti įdomesnių situacijų, kad varžovams sukurtume problemų, dalintumėmės kamuoliu ir sukurtume pranašumus.

– Achille Polonara dažniau skirstė kamuolius nei atakavo pats, tokio žaidimo iš jo ir tikitės?

– Jis turi labai gerą perdavimą, mato aikštelę ir labai gerai, kai jis yra tas jungiantis žaidėjas, turintis atlikti rezultatyvų perdavimą ar nuspręsiantis, kur kamuolys keliaus. Stengiamės tai naudoti, greitame puolime patinka jo, Arno ir Tayloro ryšys, kai jie žaidžia tą improvizacinį žaidimą ir gerai tame jaučiasi.

– Dvyliktoji pergalė namie, visų laikų „Žalgirio“ rekordas. Galite palyginti komandos žaidimą išvykoje ir namuose?

– Kaip ir prieš tai minėjau, labai prisideda mūsų gerbėjai. Norėtųsi išvykose žaisti geriau, bet namie, prie savo sienų, prie savo krepšių ir savo energijos esame žymiai geresni.

– Pirmoje pusėje pataikėte net 12 dvitaškių iš 13, įstabus skaičius, kaip pats galite tai paaiškinti?

– Pats to skaičiaus nepastebėjau, buvome agresyvūs, dalinomės kamuoliu. Dabar sunku pasakyti.

– Chrisas Jonesas buvo išjungtas iš žaidimo, kaip galite tai paaiškinti?

– Gal galėtume paaiškinti Arnu Butkevičiumi. Šiaip gerbiu Chrisą Jonesą ir kaip žmogų, ir kaip žaidėją, pasveikinau jį pratęsus kontraktą, jis gerai žaidžia ir to nusipelnė.

– Igną Brazdeikį tokį ir įsivaizdavote jį įsigydamas?

– Turėjau, kad ir šiandien, baimių, kaip jaunas žaidėjas susitvarkys su emocijomis, ateis į kitas rungtynes, bet jis turi ambicijų, tą norą varžytis ir nugalėti, mums tai padeda. Kartais pamokome, kad prie to savo agresyvumo pridėtų dar ir komandos draugų įtraukimą, bet mes jį ėmėme ir tam, kad jis užsibaiginėtų atakas ir pastarosiose rungtynėse jis tai neblogai daro.

– Keenano Evanso nebėra suolo gale, jis dar sugrįš?

– Jis dabar yra trumpam išvykęs į JAV, bet netrukus sugrįš, palaikys mus ir ruošis kartu.

– Kokios jūsų prognozės „Baskonia“ mačui?

– Ten situacija tokia, kad abu rezultatai geri, bet palauksime. Gaila, bet ne viskas nuo mūsų priklauso. Svarbu padaryti savo darbą.

– Edgaras Ulanovas atsitraukė puolime dėl kitų sėkmės ar išgyvena duobelę?

– Žinote, Edgaras visą sezoną mus traukė ir kažkokių priekaištų jam turėti už tai, kad keletą rungtynių vidutiniškai sužaidė, man liežuvis neapsiverčia. Sezonas ilgas, kažkiek mažiau pelnė taškų, bet komanda laimėjo ir mes esame labai patenkinti Edgaru bei kitais. Gal kitose rungtynėse jis bus tas lyderis, kuris temps į pergalę, bet kai taip žaidė visą sezoną, neapsiverčia liežuvis sakyti kažką blogo.

– Kaip galima įvertinti po prasto rungtynių starto ir kelių klaidų atsitiesusį A.Butkevičių?

– Na taip, jis visų pirma atlieka didelį darbą gynyboje, kartais atidirbus 20 ar 24 sekundes yra sunku kažką puolime suorganizuoti, bet jis mums prideda to kietumo, solidumo gynyboje ir jau kelintas rungtynes išeina ir dengia varžovų lyderius, o apsigynęs bėga į greitą puolimą ar žaidžia mūsų pozicinį puolimą. Jis yra tylus lyderis, savo pavyzdžiu parodantis, kaip reikia žaisti komandos draugams. Geras pavyzdys.

– I.Brazdeikis teigė, kad komandos sportinė forma yra aukšta, jūsų manymu, tai yra geriausias žaidimas šiame sezone?

– Sunku vertinti, neblogai žaidžiame. Buvo ir kitų neblogų pergalių, bet žaidžiame neblogai.

– K.Lukošiūnas tris mėnesius neturėjo tritaškio Eurolygoje, kiek jam reikia kantrybės ir kaip galima įvertinti visą jo sezoną?

– Sunku kartais ir jam, kartais išeina antrame ar trečiame kėlinyje, sunku žaidėjui įsijungti į rungtynes ir žaisti su tuo pačiu pasitikėjimu. Kaip ir minėjau prieš tai, mes žaidžiame kažkiek mažesniu penketu, tuomet atsiveria erdvės Isaiah veržtis po krepšiu, kai išplečiame aikštelę su metančiais aukštaūgiais. Su Karoliu bandome ieškoti situacijų be kamuolio, kad varžovams būtų sunkiau gintis ir nebūtume nuspėjami. Karolis gavo savo šansą, užsidėjo pliusą. Gerai, kad šiose rungtynėse beveik kiekvienas išėjimas pridėjo mums energijos, Karolis buvo vienas iš jų. Reikia tikėtis, kad ir toliau taip žais.

– Kaip jums atrodė šią savaitę gauti K.Lukošiūno ir Lauryno Biručio „x faktoriai“?

– Bandome ieškoti, rotuojame žaidėjus, bandome ieškoti, kuriems sekasi tą dieną, žaidžiame atkrintamųjų režimu. Kas nelabai gerai įeina į rungtynes, tas gauna mažiau minučių, nebėra laiko išdalinti visiems vienodai. Žiūrime, kas yra geresniame tonuse, kas yra geriau komandai ir surandame. Džiaugiuosi, kad nuo mūsų suoliuko iššauna vis kitas žaidėjas.

– Ch.Joneso komandoje norėjote prieš sezoną, po rungtynių kalbėjotės su juo aikštės viduryje. Gal galite pasidalinti, apie ką?

– Jis buvo viena iš mūsų opcijų vasaros sezone, teko su juo bendrauti, bet jis pasirinko kitą klubą ir džiaugiuosi už jį, geras žmogus, geras žaidėjas. Nesvarbu, kaip šiandien sužaidė, tai yra elitinis žaidėjas Eurolygoje ir ne be reikalo prasitęsė kontraktą. Išliko geri santykiai, tad pašnekėjome ir toliau.

– Kiek rungtynių planą koregavo varžovų netektys?

– Kažkiek turėjo keistis mūsų planas su Dubljevičiumi, aukštaūgiu, galinčiu mesti tritaškius, galinčiu žaisti ir po krepšiu, mūsų „pikenrolo“ gynyba būtų buvusi kitokia. Be jo mūsų darbas palengvėjo, nes galėjome vienodžiau taikytis sąlygas visiems žaidėjams.

Skaityti visą pranešimą