Sinkevičius: Europa neturi galvoti apie pagalbą tiems, kurie gali ir privalo sustabdyti monstrą savo tėvynėje

Prieš 1 metus 66

„Europa neturi galvoti apie įsileidimą, humanitariką ir pagalbą tiems, kurie gali ir privalo sustabdyti monstrą savo tėvynėje, kuriam ir leido užaugti“, – mano eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, kalbėdamas apie rusų, mėginančių išvengti karinės tarnybos ir dalinės mobilizacijos savo šalyje, įsileidimą į Europą.

„Europa ir vėl kryžkelėse ar klystkeliuose. (Vladimiras – LRT.lt) Putinas paskelbė dalinę (o gal tikslinę arba visuotinę mobilizaciją) ir net ir Z karo rėmėjai ėmė bėgti. Kai kas Europoje ima filosuoti: „Ne, čia geri 18–60 metų vyrai, kurie nenori eiti į frontą. Turime jiems padėti!“. Bet nuo ko „padėsime“? Laikinai išsigelbėti nuo Putino mobilizacijos, bet ne nuo rusiją užgrobusios hidros valdžioje ir smegenų plovimo mašinos.

Padėti jiems tapti piliečiais, pasakyti hidrai „ne“, Z karui „ne“, kai anot Levado apklausų centro, dar iki rugsėjo mėnesio karą remiančių rusų buvo (ir, matyt, yra) reikšminga dauguma. Rusai gali ir privalo pakilti, masiškai ir efektingai pasakyti „ne“ Putinui, Z karui ir Ukrainos žmonių genocidui“, – savo feisbuko įraše rašo eurokomisaras.

Pasak jo, jie nepasakys „ne“, jei masiškai vyrai, o paskui ir jų šeimos, paliks Rusiją.

„Fiziškai persikels kitur, bet ar perkels ir pakeis savo nuomones dėl Putino, agresijos ir ekspancinio karo Z. Todėl, pirma, Europa neturi galvoti apie įsileidimą, humanitariką ir pagalbą tiems, kurie gali ir privalo sustabdyti monstrą savo tėvynėje, kuriam ir leido užaugti. Tokia laisvės, demokratijos ir gerovės kaina.

Antra, Levada centro apklausos iškalbingos ir nesenos: rusai teisino Bučos skerdikus, jų kariuomenė kankino moteris, vaikus, nekaltus civilius ir darė kitus karo nusikaltimus. Nenustebčiau, kad daugelis dabar norinčių bėgti buvo ir yra dideli rusijos ir šio karo ura-patriotai“, – primena jis.

V. Sinkevičiaus manymu, kas gali paneigti galimybę, jog V. Putinas, grasindamas karu savo piliečiams, siekia sukelti antrą migracijos krizę, ES valstybėse sukurti reikšmingą penktą koloną ir taip pabandyti skaldyti Europą.

„Su dujomis nepavyko. Putino dar nesustabdė sankcijos, dar nesustabdė Vakarų ginkluotė, todėl reikia pačių rusų žodžio ir veiksmo. Bet ne už rusijos sienų. Ir tada nebus daugiau mobilizacijų, nes nebus nuo ko bėgti“, – įspėja jis.

Skaityti visą pranešimą