Sinkevičius: elektros rinkos reformą EK pateiks kovą

Prieš 1 metus 53

Europos Sąjungos (ES) elektros rinkos reforma, atsiejant jos kainą nuo dujų kainos, bus pateikta kovą, sako Europos Komisijos (EK) narys Virginijus Sinkevičius. 

„Komisija planuoja pateikti šį siūlymas jau kovo mėnesį“, – penktadienį Seimo Europos reikalų komitete pranešė už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas eurokomisaras.

„Kol kas daugiau detalių nėra, vyksta konsultacijos tiek su šalimis narėmis, tiek su suinteresuotais asmenimis“, – pridūrė jis.

Pertvarkyti elektros rinką planuojama siekiant įveikti Rusijos karo prieš Ukrainą sukeltą energijos krizę.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen pernai rugsėjį teigė, kad elektros rinkos reforma ES būtina siekiant sumažinti dujų įtaką elektros kainoms. Gamtinės dujos naudojamos pramonei, namams ir biurams šildyti bei elektrai gaminti.

Dar prieš Rusijos invaziją į Ukrainą daugelis ES valstybių narių ragino iš esmės ir struktūriškai reformuoti bloko energetikos rinką, nes, jų nuomone, dujų įtaka didmeninėms elektros kainoms yra neproporcinga.

ES energetikos ministrai gruodį sutarė dėl 180 eurų už megavatvalandę (MWh) viršutinės dujų kainos ribos, kuri įsigaliotų, kai būsimo mėnesio Nyderlandų TTF biržoje jų kaina bus viršyta tris darbo dienas ir per tą patį laiką bus 35 eurais didesnė už kainų kitose tarptautinėse rinkose vidurkį.

Nauja tvarka įsigalios vasario 15 dieną ir galios vienerius metus.

Skaityti visą pranešimą