Sinkevičius: EK siekia didinti neteisėtų migrantų grąžinimą į kilmės šalis

Prieš 1 metus 55

Europos Komisija (EK) siekia didinti neteisėtų migrantų grąžinimą į kilmės šalis, sako Lietuvos deleguotas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

Jo teigimu, ES prieglobsčio teise pagrįsta sistema „veikia tinkamai“, tačiau „nemažėja ir migrantų, kurie į ES teritoriją siekia patekti nelegaliai“.

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ duomenis, pernai ES sienas neteisėtai kirto 330 tūkst. migrantų – 64 proc. daugiau nei 2021-aisiais, rašoma eurokomisaro biuro šeštadienį išplatintame pranešime.

„Šiuo metu į kilmės šalis ES valstybės sugeba grąžinti tik apie 20 proc. nelegalių migrantų, t.y. apie 70 tūkst. žmonių per metus. Viliuosi, kad šiai problemai spręsti pasitarnaus ir neseniai savo darbą pradėjusi ES gražinimų koordinatorė Mari Juritsch“, – teigė V. Sinkevičius.

„Tačiau to negana. Artimiausioje Vadovų Taryboje vadovai aptars ir kitas priemones nelegalios migracijos užkardymui ir grąžinimų efektyvumo didinimui. Tikiuosi, kad jie pritars EK siūlymams“, – pridūrė politikas.

V. Sinkevičius pažymėjo, kad Komisija yra pateikusi visą eilę pasiūlymų dėl ilgalaikių ir trumpalaikių priemonių – tarp jų ir naująjį Migracijos ir prieglobsčio paktą – skirtų ES kovai su nelegalia migracija, migrantų instrumentalizavimu bei kriminalinėmis grupuotėmis, kurios siekia pelnytis iš nelegalaus migrantų gabenimo.

Pasak jo, EK siekia padėti ES valstybėms narėms geriau stebėti ir kontroliuoti ES išorines sienas, trumpinti prieglobsčio bei grąžinimo procedūras.

Lietuva savo išorinių sienų stebėjimo įrangai ir jų modernizavimui iki šiol yra gavusi apie 60 mln. ES lėšų.

EK tikisi, kad pavyks geriau suvaldyti ir antrinę migraciją ES viduje, kai nelegaliai į ES atvykę asmenys toliau neteisėtai keliauja iš vienos valstybės į kitą, tinkamai atliekant migrantų registravimą tam skirtose sistemose ir duomenų bazėse.

Biuro teigimu, siekiant užtikrinti nelegalios migracijos prevenciją ir grąžinimų efektyvumą, EK padeda valstybėms narėms palaikyti nuolatinį dialogą su kilmės ir tranzito šalimis Afrikoje ir kituose regionuose, skiria finansavimą trečiųjų šalių vystymuisi ir demokratinių procesų užtikrinimui.

„Dėl klimato kaitos, aplinkosaugos problemų, karinių konfliktų Europa ir toliau išliks patraukli migrantams. Spaudimas nemažės, todėl EK jau dabar imasi nelegalios migracijos prevencijos priemonių“, – sakė EK narys.

Šiuos klausimus šeštadienį jis aptarė su Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) generolu Rustamu Liubajevu, lankydamasis Vilniaus pasienio rinktinės Gintaro Žagunio užkardoje.

Praėjusiais metais Lietuva susidūrė su neteisėtai į šalį iš Baltarusijos bandančių patekti užsieniečių antplūdžiu. Vilnius tai vadina hibridine ataka, į kurią atsakė ėmęs taikyti migrantų apgręžimo politiką.

Šalies pareigūnai taip pat siekia pakeisti teisės aktus, jog šie numatytų griežtesnes migracijos taisykles tokiais atvejais.

Praėjusiais metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Didžioji dauguma šių žmonių iš Lietuvos pabėgo leidus jiems laisvai judėti.

Daugiau kaip tūkstantis neteisėtai atvykusių migrantų buvo sugrąžinti į kilmės šalis, dar maždaug pusantro šimto jų suteiktas prieglobstis.

Skaityti visą pranešimą