Šimonytė: Holokausto aukos – daugybė talento, išminties ir svajonių, kurioms nebuvo leista skleistis

Prieš 1 metus 42

Penktadienį, Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pagerbė Antrojo pasaulinio karo metais vykdyto žydų genocido aukas. Tarp milijonų šiuo laikotarpiu nužudytųjų – ir beveik 200 tūkst. Lietuvos žydų.

„Masinėse kapavietėse visoje Lietuvoje nugulė daugybė talento, išminties, žinių, svajonių ir tikslų. Tai – brutaliai nutraukti gyvenimai, kurie turėjo tęstis, ir neišpildytas potencialas, kuris dabarties Lietuvą būtų pavertęs dar puikesne. Tūkstančiai nužudytų Lietuvos žydų laikė Lietuvą savo vieninteliais namais, buvo mūsų bendrapiliečiais ir kaimynais, todėl labai svarbu, kad rastume savyje nuolankumo šias aukas prisiminti ir pagerbti, o taip pat – ryžto ir valios stoti prieš bet kokias neapykantos apraiškas, susidūrę su jomis šiandien.

Jokie nepakantumo šešėliai neturi temdyti šviesios Lietuvos, kurią šimtmečiais kūrė ir tebekuria ištisos kartos skirtingų kultūrų, tautybių ir religijų žmonių. Tebūna mums pavyzdžiu didžiausios pagarbos verti Lietuvos sūnūs ir dukros – žydų gelbėtojai, Pasaulio tautų teisuoliai, nenutildę savo sąžinės balso nepaprastos tragedijos akivaizdoje“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, iki Holokausto pradžios Lietuvoje gyveno apie 208 tūkst. žydų.

Skaityti visą pranešimą