Siekiant patraukti Rusiją atsakomybėn už karo nusikaltimus, ES vis labiau pritaria Specialiojo tribunolo sukūrimui

Prieš 1 metus 36

„Reikia specialaus tribunolo“, kad Rusija būtų patraukta atsakomybėn už įtariamus sunkius nusikaltimus, pareiškė Liuksemburgo teisingumo ministras Samas Tansonas per susitikimą su ES kolegomis Stokholme.

Rusija nepripažįsta Hagoje įsikūrusio Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) jurisdikcijos.

Europos Komisija dar lapkritį pateikė dvi galimybes, kaip patraukti Maskvą atsakomybėn. Pirmoji būtų įsteigti specialųjį tarptautinį teismą. Antroji - sukurti specialųjį teismą pagal nacionalinę teisę ir į jį pakviesti dirbti tarptautinius teisėjus.

Tokio vadinamojo hibridinio teismo įkūrimą remia Vokietija. Anksčiau sausio mėnesį lankydamasi TBT, Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pasiūlė steigti šį teismą pagal Ukrainos įstatymus.

Vis dėlto A. Baerbock pripažino, kad vargu ar būtų įmanoma iškart pateikti kaltinimus V. Putinui, Rusijos ministrui pirmininkui Michailui Mišustinui ir Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui, nes jiems einant pareigas juos saugo neliečiamybė.

Kol kas per susitikimą tik Prancūzija pritarė A. Baerbock planui steigti hibridinį teismą.

Belgijos teisingumo ministras Vincentas Van Quickenborne'as sakė, kad svarbiausi asmenys Rusijoje turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, o įkūrus hibridinį teismą kiltų pernelyg daug problemų. V. Van Quickenborne'as pasisakė už tai, kad su Jungtinių Tautų (JT) pagalba būtų įsteigtas specialusis tribunolas, nors pripažino, kad JT Saugumo Taryboje Rusija sprendimą vetuotų.

Latvijos ministrė Inese Libina-Egnere, kalbėjusi visų trijų Baltijos valstybių vardu, pasisakė už specialiojo tarptautinio teismo sukūrimą.

Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.

Skaityti visą pranešimą