Seime – parlamentarų užuominos apie antrąją interpeliaciją žemės ūkio ministrui Navickui

Prieš 1 metus 47

Seimo koridoriuose kalbama apie galimą naują interpeliaciją žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui – apie ją užsimena Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ parlamentaras Kęstutis Mažeika. Interpeliaciją palaiko ir didelę dalį ūkininkų atstovaujanti Lietuvos žemės ūkio taryba (LŽŪT). 

Tačiau kitų Seimo frakcijų atstovai tikina apie tai negirdėję bei abejoja, ar K. Navickui reiktų antrąkart organizuoti tokį procesą.

Interpeliacija K. Navickui organizuota pernai gegužę, ją pasirašius 56 Seimo nariams. Ministras kaltintas vangumu sprendžiant įsisenėjusias žemės ūkio problemas.

Ji buvo atmesta vien valdančiųjų balsais birželio 8 d. (trečiadienį), sušaukus neeilinį Seimo posėdį, kuriame opozicija nedalyvavo. Tuomet opozicinių frakcijų politikai posėdžiavo atskirai.

Pasak jų, taip valdantieji, netikėtai iš vakaro suplanavę ir paskelbę apie trečiadienį vyksiantį posėdį, gelbėjo K. Navicką, matydami, jog opozicijai nepavyks surinkti pakankamai balsų kad jį pašalintų iš posto.

K. Mažeika: panašu, kad sesija galėtų prasidėti nuo interpeliacijos K. Navickui

Seimo pavasario sesija prasideda kovo 10 d. K. Mažeikos teigimu, jos pradžioje K. Navickas galėtų būti interpeliuojamas.

„Tenka pakalbėti su kitais kolegomis, panašu, kad pavasario sesija turėtų prasidėti vėl su interpeliacija su tam pačiam ministrui. Kito varianto nėra. Ir patys ūkininkai, ūkininkų organizacijos jau kalba apie ryžtingesnius veiksmus“, – Eltai sakė K. Mažeika.

Anot jo, K. Navicko darbas „liūdina“, ministrą dėl neveiklumo ir neatliepiamų lūkesčių kritikuoja ūkininkų organizacijos.

Parlamentaras pridūrė, kad pozicijos, jog K. Navickas nebegali tęsti savo darbų, laikosi ne tik opozicija, bet ir dalis valdančiųjų politikų.

„Jeigu iki kovo 10 d. dar ūkininkai neišvažiuos į gatves, tai tikrai sesijos pradžioje, manau, bus rimti sprendimai dėl galimybės toliau pasitikėti tuo ministru, kuris to pasitikėjimo ir taip neturi“, – sakė K. Mažeika.

Parlamentarai teigia apie interpeliaciją negirdėję

KRK pirmininkas Viktoras Pranckietis savo ruožtu tikino jokių žinių apie galimą antrą interpeliaciją K. Navickui negirdėjęs.

„Į mane niekas nesikreipė ir niekas to nesakė. Aš, aišku, toje agitacijoje tikrai nedalyvauju“, – Eltai teigė V. Pranckietis.

Vis tik jis neatmetė, kad interpeliaciją opozicija gali surengti, kadangi nuo pirmosios tokios nepasitikėjimo K. Navicku procedūros jau praėjo pusmetis.

„Kadangi interpeliacija buvo pernai birželį, o pusę metų ji negalima pagal Seimo statutą. Kitaip sakant, lieka tas žmogus ramus. O toliau ką veiks ir kaip inicijuos, visa tai yra opozicijos veiklos sritis“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys.

„Žmogus yra tas pats, nepasikeitė. O kad jis buvo išsaugotas turbūt niekam nėra paslaptis. Matyt bus įdomi tema pavasarį“, – pažymėjo politikas.

Žinių apie interpeliacijos K. Navickui planus negirdėjo ir opozicinių frakcijų parlamentarai.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas patikino, kad apie tai frakcijoje nediskutuota, žinių apie šiuos planus – nesulaukta.

„Čia galbūt pavienės kalbos, galbūt kažkurioje frakcijoje, tačiau iš mūsų frakcijos tokios iniciatyvos nebuvo“, – Eltai teigė V. Fiodorovas.

Politikas apskritai abejojo, ar antroji interpeliacija K. Navickui turėtų būti rengiama, esą ji neduotų siekiamo rezultato – ministro pasitraukimo iš posto, nespręstų ūkininkų akcentuojamų problemų.

„Nesu šalinininkas interpeliacijų vardan interpeliacijų. Suprantu, kad valdančioji dauguma turi keliais balsais daugiau, jie mobilizuojasi, sulaužo rankas, kad ministrą išlaikytų bet kokia kaina. Aišku, galima dėl diskusijų, bet diskusijas dėl to ministro keliame nuolatos. Ar vėl interpeliacija kažką pakeis – nemanau. Vėl virpinti orą nežinau ar tikslinga“, – svarstė V. Fiodorovas.

„Kol kas nesam tie, kurie tikrai būtume už interpeliaciją ir ją pasirašinėtume“, – pridūrė jis.

Vis dėlto, jis pažymėjo, kad Darbo frakcijos požiūris į ministro darbą nepasikeitęs, esą K. Navickas nesprendžia esminių žemės ūkio problemų, yra „ne savo rogėse“, neturi plataus politinio pasitikėjimo.

Socialdemokratų frakcijos narys Algirdas Sysas savo ruožtu antrino, kad frakcijoje interpeliacijos klausimas nebuvo iškeltas.

„Niekas nebuvo užsiminęs apie interpeliaciją. (...) Turime savo frakcijos susirašinėjimo puslapį, kuriame šito klausimo irgi nebuvo“, – komentavo politikas.

Žemės ūkio tarybos vadovas: ministras yra Lietuvos žemės ūkio nelaimė

LŽŪT pirmininkas Jonas Vilionis tikino, esą „savaime aišku“, jog taryba interpeliaciją ministrui palaiko. Pasak jo, LŽŪT apie tokią galimybę diskutuoja su politinių partijų atstovais.

„Šnekamės, reikia eiti su visais, čia gi ne taip, kad darytume dėl to, kad padarytume. Matėt, kaip buvo sužaista (per praėjusią interpeliaciją K. Navickui – ELTA)“, – Eltai sakė J. Vilionis.

„Čia reikia gerai pasiruošti, iki kovo mėnesio. Jau tekstas yra, sakė, paruoštas“, – kalbėjo jis.

Argumentuodamas, kodėl interpeliacija reikalinga, LŽŪT vadovas pažymėjo, kad K. Navickas neatstovauja didžiosios dalies žemdirbių interesų.

Ūkininkų bendruomenė yra nusivylusi Žemės ūkio ministerijos parengtu žemės ūkio plėtros strateginiu planu 2023–2027 metams, jame numatytomis gamtosaugos priemonėmis, ekoschemomis bei išmokų tvarka, kalbėjo J. Vilionis.

„Jis nesusigaudo žemės ūkyje, jam turbūt pasakyta daryti, kad viską atsivežtume. Kiaulieną atsivežam, paukštieną greit atsivešim, pieną atsivežam. Lieka grūdai, bet ir tų grūdų nereiks, kainos nukrito. Vienareikšmiškai, jis žemės ūkio Lietuvos nelaimė“, – sakė J. Vilionis.

LŽŪT atstovauja dalį Lietuvos žemdirbių organizacijų, pavyzdžiui, Lietuvos ūkininkų sąjungą, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociaciją, Lietuvos pieno gamintojų asociaciją, Lietuvos grūdų augintojų asociaciją, Lietuvos veislinių kiaulių ir gerintojų asociaciją ir dar 7 asociacijas.

Skaityti visą pranešimą