Sakartvelo prezidentė: mes pasirengę ryžtingai siekti kandidatės į ES statuso

Prieš 1 metus 79

ES lyderiams nusprendus atidėti kandidatės į Bendriją statuso suteikimą Tbilisiui, Sakartvelas ketvirtadienį pareiškė esantis pasiryžęs įgyvendinti pokyčius, reikalingus norint įgyti šį statusą.

Tbilisis kartu su Ukraina ir Moldova pateikė prašymus dėl narystės ES praėjus kelioms dienoms po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

Ketvirtadienį ES lyderiai nusprendė Ukrainai ir Moldovai suteikti oficialų kandidačių statusą, tačiau pažymėjo, kad Sakartvelas galės oficialiai tapti šalimi kandidate tik tada, kai bus išspręsti prioritetiniai susirūpinimą keliantys klausimai.

„Esame pasirengę ateinančius mėnesius ryžtingai dirbti, kad gautume kandidatės [įstoti į Bendriją] statusą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė prezidentė Salomė Zurabišvili.

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis teigė, kad EVT „nusprendė suteikti Sakartvelui „europinę perspektyvą“, o S. Zurabišvili pavadino šį sprendimą „istoriniu“ žingsniu.

„Istorinė diena. Pripažinta Sakartvelo europinė perspektyva“, – parašė ji.

Praėjusią savaitę Europos Komisija (EK) pareiškė iki 2022 metų pabaigos įvertinsianti, „kaip Sakartvelas įvykdys tam tikras sąlygas, prieš suteikiant šaliai kandidatės statusą“.

EK nustatyti prioritetai apima politinės poliarizacijos panaikinimą, pažangą žiniasklaidos laisvės srityje, teismų ir rinkimų sistemų reformas.

Taip pat pabrėžtas „deoligarchizavimo“ poreikis – akivaizdi užuominą į oligarchą Bidziną Ivanišvilį, valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ įkūrėją.

Vyrauja nuomonė, kad B. Ivanišvilis savo rankose laiko valdžios vadžias, nepaisant to, kad neužima oficialių politinių pareigų.

Pirmadienį Sakartvele įvyko didžiausia demonstraciją per pastaruosius dešimtmečius, kurioje dalyvavo mažiausiai 120 tūkst. sakartveliečių, palaikančių šalies narystės ES siekį.

Kitas masinis mitingas numatytas penktadienį.

Kiek anksčiau šį mėnesį Europos Parlamentas priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, raginančią ES įvesti asmenines sankcijas turtingiausiam Sakartvelo gyventojui B. Ivanišviliui dėl jo „destruktyvaus vaidmens“ šalies politikoje ir ekonomikoje.

„Sakartvelo svajonės“ vyriausybė susilaukia stiprėjančios tarptautinės kritikos dėl demokratijos varžymo, smarkiai pakenkusio Tbilisio santykiams su Briuseliu.

Skaityti visą pranešimą