Rytų Jeruzalėje per šaudynes sinagogoje žuvo septyni žmonės

Prieš 1 metus 69

Penktadienio vakarą Rytų Jeruzalėje per šaudynes sinagogoje nušauti septyni žmonės ir sužeisti dar trys, pranešė vietos policija.

Pasak pareigūnų, ataka Izraelio gyvenvietėje Neve Yaakov įvyko apie 20 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku. Mirtinus šūvius paleido 21-erių palestinietis Rytų Jeruzalės gyventojas. Policija vėliau patvirtino, kad užpuolikas buvo „neutralizuotas“.

Po šio išpuolio Gazos ruože veikianti grupuotė „Hamas“ pareiškė, esą tai buvo atsakas į pastarąjį Izraelio kariuomenės reidą Dženino pabėgėlių stovykloje Vakarų Krante. Anksčiau skelbta, kad per šią ketvirtadienį surengtą operaciją, kuri pakurstė naujus susirėmimus, žuvo devyni palestiniečiai ir dar 20 sužeista.

Izraelis tvirtino, kad reidą surengė siekdamas sulaikyti asmenis, priklausančius grupuotei „Islamo džihadas“.

Kai kurie palestiniečiai į penktadienio šaudynes reagavo džiugiai. Liudininkų teigimu, Gazos ruože į gatves plūdo žmonės, o kai kurie jų į orą laidė šūvius.

Paskelbus žinią apie ataką, JAV Valstybės departamentas ją griežtai pasmerkė ir pavadino „teroristiniu išpuoliu“. „Mūsų įsipareigojimas Izraelio saugumui išlieka geležinis, šiuo metu tiesiogiai bendraujame su mūsų partneriais Izraelyje“, – pareiškė departamento atstovas Vedantas Patelis.

Tuo metu Vokietijos ambasadorius Izraelyje Steffenas Seibertas pažymėjo, kad ši ataka buvo surengta minint tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, ir pavadino ją „siaubingu teroro aktu prieš žydus“.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas išreiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems, tačiau kartu ir nerimą dėl dabartinės smurto eskalacijos tarp Izraelio ir palestiniečių. Jis ragino abi puses laikytis santūrumo.

Įtampa tarp Izraelio ir palestiniečių jau daug mėnesių yra labai didelė. Po serijos išpuolių prieš izraeliečius, kurie prasidėjo praėjusių metų kovą, Izraelio kariuomenė okupuotose palestiniečių teritorijose dažniau vykdo reidus. Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo šių metų pradžios ten per susirėmimus jau žuvo kelios dešimtys palestiniečių. 2022 m. žuvusių palestiniečių skaičius siekė 172 ir buvo didžiausias nuo 2006-ųjų.

Izraelis perėmė Vakarų Kranto ir Rytų Jeruzalės kontrolę per Šešių dienų karą 1967-aisiais. Šiandien okupuotose teritorijose gyvena apie 600 tūkst. izraeliečių naujakurių.

Palestiniečiai šias teritorijas laiko savo būsimos nepriklausomos valstybės su sostine Rytų Jeruzale dalimi.

Skaityti visą pranešimą