Rusijos karas prieš Ukrainą. Ukrainos pajėgos atsitraukia iš Sjeverodonecko, atremtas rusų puolimas Lysyčanske

Prieš 1 metus 93

Prasidėjo 122-oji karo diena. Po okupantų apšaudymo Charkivo srityje pranešta apie žuvusius bei sužeistus žmones, o Ukrainos generalinė prokuratūra pranešė, kad Rusijos pajėgos kasdien įvykdo po 200-300 karo nusikaltimų. Skelbiama, kad okupantai, tikėtina, jau pasiekė Lysyčansko sritį ir stiprina puolimą Sjeverodonecke. Vėliau paskelbta, kad ukrainiečiai atrėmė rusų puolimą Lysyčanske. Anot analitikų, tikėtina, kad Ukrainos pajėgos išlaikys gynybą aplink Lysyčanską ir po Sjeverodonecko žlugimo toliau vargins Rusijos karius.

Ukrainos rytiniame Donecko regione nė vienas miestas nėra saugus gyventojams, nes intensyvėja kovos tarp Ukrainos ir Rusijos pajėgų, ketvirtadienį agentūrai AFP sakė regiono gubernatorius Pavlo Kyrylenko.

„Donecko regione nėra nė vienos vietos, nė vieno miesto, kur būtų saugu“, – sakė P. Kyrylenko ir pridūrė, kad atsižvelgiant į dabartinį kovų mastą aplink Lysyčansko ir Sjeverodonecko miestus, „gyventojams labai pavojinga būti bet kurioje regiono vietoje“.

ŠIMTAS DVIDEŠIMT ANTROJI KARO UKRAINOJE DIENA

  • Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas teigia, kad jo vadovaujama šalis yra pasirengusi padėti išminuoti Pietų Ukrainos pakrantę ir padėti eksportuoti grūdus iš Ukrainos.
  • Ukrainos generalinis štabas skelbia, kad šalies kariai nukovė 34 430 rusų karių;
  • Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba Vokietijos leidiniui „Bild“ teigė, kad šiuo metu vienintelis Rusijos pranašumas kare yra artilerija. Jis pabrėžė, kad jei Vakarai tieks reikiamus ginklus, Ukraina neabejotinai laimės karą;
  • Europos Sąjungos šalys nusprendė Ukrainai suteikti 9 mlrd. eurų pagalbą, skelbia Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas.
  • Sustiprinta rusų oro gynyba Rytų Ukrainoje vis labiau riboja Ukrainos dronų efektyvumą ir pakerta svarbių ukrainiečių pajėgumų panaudojimą;
  • Rusijos kariuomenės bendruomenė toliau komentuoja ginkluotųjų pajėgų trūkumus, kurie paveikia kovinę dvasią ir discipliną;
  • Pentagonas skelbia, kad visos JAV žadėtos raketų paleidimo sistemos HIMARS Ukrainoje bus iki liepos vidurio. Skelbiama, kad pirmoji iš 4 HIMARS sistemų partijų jau yra Ukrainoje.
  • Nuo birželio 19-osios Rusijos pajėgoms veikiausiai pavyko pasistūmėti per 5 km link Lysyčansko. Kai kurie ukrainiečių daliniai buvo atitraukti, veikiausiai, kad išvengtų apsupimo;
  • Pranešama, kad Juodojoje jūroje – dar penki rusų laivai, kurie gabena 40 raketų;
  • S. Haidajaus teigimu, Lysyčanskas puolamas didelio kalibro ginklais ir oro atakomis;
  • Patvirtinta, kad kovos vyko penktadienį ir Sjevjerodonecko pramoninėje zonoje, tačiau Ukrainos pajėgos sėkmingai atrėmė puolimą netoli rytinio Lysyčansko pakraščio.

Pranešama, kad Rusijos pajėgos tikriausiai pasiekė Lysyčansko pakraštį ir stiprina puolimą Sjeverodonecke, kad užbaigtų abiejų miestų užėmimą.

Anot „The Institute for the Study of War“ (ISW) analitikų, tikėtina, kad Ukrainos pajėgos išlaikys gynybą aplink Lysyčanską ir po Sjeverodonecko žlugimo toliau vargins Rusijos karius. Taip pat skelbiama, kad Ukrainos žvalgyba perspėjo, jog Rusijos pajėgos vykdys netikrus išpuolius Baltarusijoje, siekdamos įtraukti Baltarusijos pajėgas į Rusijos invaziją į Ukrainą.

Anot ISW, birželio 24 d. nenustatyti užpuolikai atnaujino išpuolius prieš Rusijos kariuomenės verbavimo centrus, taip parodydami didėjantį nepasitenkinimą slapta mobilizacija.

— ISW (@TheStudyofWar) June 25, 2022

Apie penktadienio įvykius skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą