Rupšys: Lietuvos kariuomenė aktyviai dalyvauja rengiant privalomo šaukimo į karinę tarnybą pertvarką

Prieš 1 metus 46

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys teigia, kad Lietuvos kariuomenė aktyviai dalyvauja rengiant naująjį privalomo šaukimo į karinę tarnybą modelį ir yra pagrindinė pasiūlymų teikėja.

„Mes labai daug dirbame ir kariuomenė čia yra pagrindinė žaidėja teikiant siūlymus, kaip turėtų būti. Nes mūsų klausimas yra pagrindinis: kaip turėti mums reikiamą skaičių parengtų aktyvių karių arba rezervo karių, kaip užtikrinti jų parengimo kokybę, kad būtų parengti taip, kaip mes norime“, – LRT RADIJUI teigė V. Rupšys.

Jis akcentuoja, kad labai svarbu, jog būtų užtikrinta šauktinių parengimo kokybė metodine, aprūpinimo, užimtumo bei motyvavimo prasme.

„Kitas dalykas, aišku, ir užtikrinti pačios kariuomenės šiandienos kovinę parengtį. Todėl čia nėra taip paprasta – mes turime žiūrėti į bendrus kariuomenės komplektavimo principus, tai, kiek sudaro pati kariuomenė profesinės tarnybos karių, kiek sudaro šauktinių karių, kokį mes turime bendrą skaičių karo meto struktūrai parengto rezervo“, – akcentavo jis.

V. Rupšio teigimu, labai svarbu matyti bendrą Lietuvos kariuomenės paveikslą, nes šiuo metu šauktinai joje sudaro tik 16 proc. nuo bendro karių skaičiaus.

Kariuomenės vadas atkreipia dėmesį, kad privalomasis šaukimas į karinę tarnybą buvo atnaujintas maždaug prieš 8 metus – 2015 metais. Todėl, V. Rupšys akcentuoja, kad atėjo laikas tobulinti šaukimo modelį.

Paklaustas, ar Lietuvoje reikėtų įvesti privalomą šaukimą, V. Rupšys pažymi, kad tai valstybės vadovų ir visuomenės apsisprendimo klausimas.

„Čia valstybės piliečių ir valstybės politinių vadovų apsisprendimas yra, ar visuotinė, ar dalinė, ar mišri kariuomenė. Tikrai mes tik galime teikti siūlymus, kaip geriau, kad mes užtikrintume kovinę padėtį, būtume pasiruošę kaip Lietuvos kariuomenė, ginkluotosios pajėgos atgrasyti mūsų priešininką ir jeigu jau tektų kariauti, kad galėtume kokybiškai, gerai ir tinkamai kariauti. Tai tikrai mes tuos siūlymus teikiame“, – sakė V. Rupšys.

ELTA primena, kad sausio pradžioje krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pristatė planuojamą šauktinių tarnybos pertvarką. Pasak jo, šia pertvarka ketinama trupinti tarnybos laiką iki pusmečio, didinti šauktinių ir aktyvaus karinio rezervo skaičių. Pusė 6 mėnesių tarnybą atlikusių šauktinių būtų priskirti rezervui, kita pusė – dar 3 mėnesius toliau testų tarnybą savanoriškai.

Taip pat siūloma sudaryti galimybę privalomą karinę tarnybą atlikti savaitgaliais per trejus metus.

A. Anušauskas sako, šie pokyčiai jau beveik prilygtų visuotiniam šaukimui.

Skaityti visą pranešimą