Rudenį ikimokyklinėse įstaigose įsigalios Kauno politikų sprendimas dėl didžiausio etatų skaičiaus

Prieš 1 metus 151

Naujiems mokslo metams rengiamasi ne tik mokyklose, bet ir Kauno miesto savivaldybės įsteigtuose vaikų darželiuose. Nuo rugsėjo 1-osios pradeda galioti vasarą priimtas savivaldybės tarybos sprendimas, leisiantis pagal didžiausią nustatytą pareigybių skaičių pakoreguoti darbuotojų etatų sąrašus. Vienuose darželiuose tų etatų nuo rudens kiek padaugės, kituose – sumažės, o trečiuose – liks tiek pat, kiek metų pradžioje buvo.

Kauno miesto savivaldybės politikai pavedė biudžetinių ikimokyklinių įstaigų vadovams, tvirtinant pareigybių skaičių, atsižvelgti į nustatytą darbo užmokesčio fondą. Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog panašus sprendimas dėl didžiausio leistino etatų skaičiaus buvo priimtas dar šių metų vasario 1-ąją. Naujo jo varianto prireikė atsižvelgiant į pasikeitusį įstatymą, numatantį įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo tvarką, bei įgyvendinus kai kurių Kauno švietimo įstaigų reorganizaciją.

„2022 metų rugsėjo 1-ąją keičiasi mokytojų, dirbančių pagal ikimokyklinio ugdymo programą, darbo laikas. Iš nustatytų 36 valandų per savaitę vietoj 33 valandų skiriamos 32 valandos tiesioginiam darbui su mokiniais, o vietoj 3 valandų netiesioginiam darbui su mokiniais – 4 valandos. Tarybos sprendimo projektu taip pat reikia pakeisti 4 Kauno lopšelių-darželių „Bitutė“, „Spragtukas“, „Svirnelis“ ir „Šilelis“ etatus dėl šių Kauno ikimokyklinių įstaigų reorganizacijos (jungimo).

Nuo rugsėjo 1-osios 7 ikimokyklinio ugdymo įstaigoms sumažėja bendras, iš jų 2 įstaigoms – pedagoginių etatų skaičius. Tai susiję su atitinkamomis darbo santykių pasikeitimo pasekmėmis. Šių ikimokyklinių įstaigų direktorės apie galimą etatų sumažinimą informuotos“, – aiškino miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė.

Parengus sprendimo dėl maksimalaus etatų skaičiaus darželiuose projektą, Teisės ir konsultavimo skyriaus specialistai atkreipė savivaldybės politikų dėmesį, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos darbo kodekso 57 straipsnio 7 dalyje nustatytais terminais, maksimalus įspėjimo terminas yra trys mėnesiai (darbo sutartis nutraukiama įspėjus darbuotoją prieš vieną mėnesį, o jeigu darbo santykiai tęsiasi trumpiau negu vienus metus, – prieš dvi savaites).

Šie įspėjimo terminai dvigubinami darbuotojams, kuriems iki įstatymų nustatyto senatvės pensijos amžiaus likę mažiau kaip penkeri metai, ir trigubinami darbuotojams, kurie augina vaiką (įvaikį) iki keturiolikos metų, ir darbuotojams, kurie augina neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų, taip pat – neįgaliems darbuotojams ir darbuotojams, kuriems iki įstatymų nustatyto senatvės pensijos amžiaus liko mažiau kaip dveji metai.

Užimtumo tarnybos duomenimis, pedagogams, kitiems mokyklų ar vaikų darželių darbuotojams susirasti naujas darbovietes nebus problemų, – šių profesijų atstovų paklausa darbo rinkoje šiuo metu yra nemaža. Norintiems keisti profesijas minima tarnyba gali pasiūlyti ir kitokių darbų.

Skaityti visą pranešimą