Riaušių prie Seimo byloje apklausta per 300 liudytojų, tarp jų ir Seimo nariai

Prieš 1 metus 102

2021 metų rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių byloje teisėsaugos pareigūnai apklausė 317 liudytojų, tarp jų – 40 Seimo narių, sako Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Marekas Gulbinovičius.

Prokuratūra pirmadienį teismui perdavė 136 tomų baudžiamąją bylą dėl 2021 metų rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių.

„Iš pradžių 36 asmenys buvo sulaikyti, tuo metu net niekas negalėjo pagalvoti, kad tyrimas bus sudėtingas, 101 asmenį per tyrimą teko sulaikyti“, – per spaudos konferenciją Vilniuje pirmadienį sakė M. Gulbinovičius.

Teismui perduoti 87 kaltinamieji, 14 asmenų įtarimai buvo panaikinti. Taip pat tyrimo metu 22 asmenys patraukti administracinėn atsakomybėn.

Be to, pas aštuonis įtariamuosius buvo rasti neteisėtai laikyti ginklai, taip pat rasta ir narkotikų.

„Įtariamieji yra iš įvairių kampelių, Lietuvos miestų, nustatyti įtariamuosius užtruko, pareigūnai po visą Lietuvą važinėjo“, – teigė M. Gulbinovičius.

Civiliniai ieškiniai bendrai siekia per 92 tūkst. eurų.

Siekiant užtikrinti civilinius ieškinius, ikiteisminio tyrimo metu įtariamųjų 173,9 tūkst. eurų vertės turtui buvo taikomas laikinas nuosavybės teisės apribojimas.

Iš viso tyrimai apėmė 23 nusikalstamos veikos epizodus.

Tyrimą atliko Vilniaus apskrities policijos kriminalistai, vadovaujant Vilniaus apygardos prokuratūrai.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo pernai rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Policija pažymi, kad organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, o riaušių metu asmenys smurtavo, niokojo turtą, šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką, panaudojo sprogmenis bei pasipriešino policijos bei Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams.

Skaityti visą pranešimą