Respublikinėje Panevėžio ligoninėje atlikta unikali operacija: pacientui atkurta atitrūkusių kepenų veikla

Prieš 1 metus 133

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje atlikta unikali operacija – po traumos, atitrūkus paciento kepenims, atkurta jų veikla. Medikams tokią operaciją teko atlikti pirmą kartą, ji bus pristatyta ir tarptautinei gydytojų bendruomenei.

Panevėžietis Antanas iš gydytojų gauna antrąjį angelą. Pirmąjį, sako, jau turintis, kuris ir išgelbėjo jam gyvybę. Dirbdamas statybose, jis iškrito iš ketvirto aukšto, sunkiai susižalojo, į ligoninę buvo atvežtas šoko būsenos. Nors gydytojų prognozės tąkart nebuvo optimistinės, šiandien vyras vėl grįžta į įprastą gyvenimą.

„Po septynių, ar kiek ten, dienų prabudęs nesupratau, kur randuosi ir, pasirodo, ligoninėj buvau. Stebuklas, kad išgyvenau“, – pasakoja operaciją išgyvenęs panevėžietis Antanas.

Vyras sako, kad tik dabar supratęs, koks pavojus jam grėsė, ir kad galėjo iš lovos nebepasikelti.

Antaną išgelbėję medikai sako, kad tokie sužalojimai, kuriuos patyrė vyras – itin pavojingi gyvybei. Jam išniro šlaunikaulis, atitrūko kepenys, diagnozuoti daugybiniai lūžiai. Dėl kepenų arterijos plyšimo buvo prasidėjęs gausus kraujavimas.

„Pavyko abu kraujagyslės galus sujungti ir įdėti tam tikrą stentą, dirbtinę kraujagyslę, kuri iš aortos nutiesė kelią į kepenis, išliko viso organo funkcija“, – apie atliktą operaciją kalba Panevėžio ligoninės radiologas Andrius Pranculis.

Pasak medikų, šiuo atveju vyrui pasisekė, kad jis buvo itin operatyviai pristatytas į ligoninę, o joje, modernios diagnostikos aparatūra, greitai nustatyta kokia operacija reikalinga. Medikai, neslepia, jei trauma būtų įvykusi gerokai už miesto – vargu ar būtų pavykę išgelbėti.

„Reikia techninio ir psichologinio pasiruošimo. Manau, kad tokie ligoniai gali gauti adekvačią ir gerą išeitį, leidžiančią sulaukti pagalbos, tik stambiose įstaigose“, – mano Panevėžio ligoninės chirurgas Remigijus Samuolis.

Panevėžio medikams, kaip ir kitiems kolegoms šalyje, iki šiol tokios operacijos nėra tekę daryti.

„Aš manau, kad ir pasaulyje, jeigu tokių buvo, tai vienetai. Bet tą mes sužinosim artimiausiais mėnesiais, kai daktaras Pranculis visą medžiagą pristatys tarptautiniuose simpoziumuose. Bet tai labai retai pasitaikantis dalykas“, – sako Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas.

Panevėžiečio Antano dabar laukia ilga reabilitacija. Ir nors buvo prognozuojama, kad vyras nebegalės tęsti darbų, jis planuoja vėl grįžti į statybų sektorių, kuriame dirbo daugiau nei trisdešimt metų.

Skaityti visą pranešimą