Radviliškyje vėl „įsisavinami“ pinigai: progimnazijos koridoriaus ir balkono remontas – 100 tūkstančių eurų

Prieš 1 metus 97

Neseniai rašėme, kad Radviliškio rajono savivaldybė „įsisavino“ beveik 105 tūkstančius eurų naujojo turgelio miesto centre, labiau primenančio pavėsinę, statyboms. Rezultatas toks, kad radviliškiečiai šį savivaldybės „pirkinį“ įvertino kaip korupcinį, o prekiautojai naujojo turgelio vengia. Galbūt dėl to, kad už 100 tūkstančių įrengtame statinyje neatsirado vietos nei tualetui, nei galimybių nusiplauti rankas, o po pavėsinės stogu palindusius prekybininkus kiaurai košia vėjai. Dar vienas prabangus konservatorių valdomos savivaldybės pirkinys – patalpos remontas mokykloje. Radviliškio rajono savivaldybės vadovai viešai pasidžiaugė naujai suremontuotu koridoriumi Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijoje. Jo pristatymui lapkričio 28-tą dieną netgi buvo surengta šventė, svečiams pristatytos išgražėjusios mokyklos erdvės. Skelbiama, kad įvairiausiais žiedais pražydo mokyklos koridorius bei šiltesnių laikų laukia įrengta mokymosi erdvė – balkonas.

Pasikeitimai – ne už dyką

Kadangi Radviliškyje jaučiama tendencija savivaldybės biudžeto lėšomis gerokai pasitaškyti, kai daromi įstaigų remontai, savivaldybės administracijos, vadovaujamos konservatorės J. Margaitienės, paklausėme, kiek mokesčių mokėtojams atsiėjo kudirkiečių grožybės ir kas konkrečiai už tai buvo suremontuota bei įrengta. Gautame atsakyme informuojama, kad progimnazijoje įrengta antro aukšto lauko klasė – balkonas, suremontuotas – restauruotas antras aukštas (grindys, sienos, lubos, apšvietimas, pakeistos kabinetų durys, prie kiekvienos klasės įrengtos mokinių rūbinėlės). Atrodo, kaip ir viskas paprasta. Spėkite, kiek tai kainavo savivaldybei, o tuo pačiu ir mums, mokesčių mokėtojams? Neatspėsite! 100 tūkstančių eurų.

Pasiūlė mažiausią kainą?

Kadangi remonto kaina suintrigavo, kilo klausimas, kaip vyko remonto darbų pirkimas. Anot Radviliškio rajono savivaldybės administracijos, vyko viešasis supaprastintas mažos vertės pirkimas, kuriame pasiūlymus pateikė tik du dalyviai: „Radviliškio pilnytis“ ir neva mažiausią kainą pasiūlęs UAB „Kesgvytis“. Konkursą laimėjo pastaroji bendrovė.

Kur bepažvelgsi – kyšo vien konservatorių ausys

Įdomi detalė – konkursą organizavo Radviliškio rajono savivaldybės Švietimo ir sporto paslaugų centras, kurio vadovas – administracijos direktorės J. Margaitienės kolega, konservatorius Vaidotas Jakavičius. Konkurse dalyvavusios uždarosios akcinės bendrovės „Radviliškio pilnytis“ vadovas Mantas Poškus rinkimuose dalyvavo su TS-LKD partija, tai yra, konservatoriais. Iš laimėjusios konkursą uždarosios akcinės bendrovės „Kesgvytis“ taip pat kyšo konservatorių ausys. Mat Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorės Jolantos Margaitienės pavaduotojas, tuometinis konservatorius Justinas Pranys, 2020 m. prieš rinkimus į Seimą pateikė informaciją apie sąsajas su įmonėmis bei giminystės ryšius. Pasirodo, UAB „Kesgvytis“ direktorius Gediminas Pranys – jo tėvo pusbrolis, o kitas tėvo pusbrolis, Vytautas Pranys, šios įmonės projektų vadovas. Trumpai tariant, konservatoriai organizavo konkursą, su konservatoriais susijusios įmonės neva varžėsi konkurse ir turime kosmetinį koridoriaus bei balkono remontą už 100 tūkstančių eurų.

Klausimai skaitytojams

Radviliškio rajone tai ne pirmas atvejis, kai konservatorių organizuojamuose konkursuose laimi jų kolegos konservatoriai. Jau buvome rašė, kad MB „Radviliškio pilnytis“ buvo laimėjęs keletą konkursų, net neturėdamas darbuotojų, o konkursus laimėjo, kai seniūnai sugebėjo dėl darbų kreiptis vien tik į šią įmonę. Ar tokie konservatorių organizuoti pirkimai, kai laimi kiti konservatoriai, turi korupcijos požymių, paliekame spręsti Jums, tik keista, kad savivaldybės tarybos Kontrolės komitetas, vadovaujamas socialdemokrato K. Račkauskio, bei savivaldybės Antikorupcinė komisija, taip pat vadovaujama socialdemokrato S. Luščiko, nėra pradėjusios nei vieno tyrimo, kad būtų ištirti tokie abejotini konkursai. O gal atsakymas yra toks – kaip sako lietuvių patarlė: „Ranka ranką plauna“?…

Alma Matulionienė

Savivaldybės vadovai atvyko į mokyklą pasidžiaugti koridoriaus remontu už 100 tūkstančių eurų
Skaityti visą pranešimą