Radviliškio rajonas – vis dar reitingų lentelės apačioje

Prieš 1 metus 224

Kaip ir kasmet pavasarį, žurnalas „Reitingai“ paskelbė šalies gimnazijų reitingus pagal 2021 metų rezultatus. Šių rezultatų nekantriai laukia visų savivaldybių švietimo bendruomenės. Juk smalsu sužinoti, kas šiais metais tapo švietimo srities lyderiais, o kas liko autsaideriais.

Radviliškio rajonas bando kopti iš dugnoRadviliškio rajono gyventojus praėjusiais metais šokiravo žinia, kad mūsų rajonas švietimo srityje pagal reitingus atsidūrė beveik pačiame „dugne“ – užėmė 54 vietą iš 60 savivaldybių. Šiemet situacija kiek pagerėjo – švietimo srityje Radviliškio rajonas užima 49 vietą. Gaila, kad šiais metais nebuvo pasiekti 2019 m. buvę rezultatai – 46 vieta reitingų lentelėje.
Šiais metais į Radviliškio rajonui praėjusiais metais pagal reitingus tekusią 54 vietą smuktelėjo kaimyninis Panevėžio rajonas.

Nežinia, kas „kiša koją“ ir smukdo rajoną į reitingų lentelės pabaigą – juk daugelį metų  Radviliškio rajonui vadovavo  pedagogai. Buvęs meras, o dabar LR Seimo narys, A. Čepononis vadovavo rajonui per 20 metų ir yra įgijęs darbų mokytojo specialybę, o dabartinis meras Vytautas Simelis yra fizikos bei matematikos mokytojas.

Vidutiniokių reitingaiGaila, bet pagal žurnalo „Reitingai“ duomenis, nei viena Radviliškio rajone esanti gimnazija nepateko į pirmąjį šimtuką – jos liko antrajame šimtuke.

Šiemet stabiliai savo pernykštes pozicijas išlaikė Šeduvos gimnazija – praėjusiais metais ji reitingų lentelėje užėmė 130 vietą, toje pačioje vietoje liko ir šiemet. Ką gi, stabilumas – pagirtina savybė.

Šiemet įspūdingą šuolį atliko Lizdeikos gimnazija – ji reitingų lentelėje iš 263 vietos pakilo į 155 vietą.

Trečiajame šalies gimnazijų šimtuke 253 vietą šiemet užima Šiaulėnų M. Šikšnio gimnazija. Šiemet ši gimnazija smuktelėjo daugiau nei per 30 pozicijų – praėjusiais metais ji reitingų lentelėje buvo 220 vietoje.  

Šie metai ne patys geriausi ir Baisogalos gimnazijai – ji užima 254 vietą, nors praėjusiais metais buvo 213 vietoje. Ką gi, kaip matome, gimnazijos renovacija bei naujų modernių erdvių, laboratorijų  įrengimas nepagerino gimnazistų mokymosi rezultatų.

Reitingų gale, 313 vietoje, atsidūrė Grinkiškio J. Poderio gimnazija. Tiesa, šios gimnazijos rezultatai pagerėjo, nes praėjusiais metais ji reitingų lentelėje užėmė 344 vietą.

Na, o skaudžiausiai iš rajono gimnazijų šiemet reitingų lentelėje „krito“ Sidabravo gimnazija – iš 207 vietos nusmuko net į 316. Tokia vieta visai suprantama – abiturientų gimnazijoje nedaug, į aukštąsias mokyklas įstojo tik keli, tad ir reitingai „neblizgantys“.

Beje, Grinkiškio ir Sidabravo gimnazijas, atsidūrusias tarp reitingų lentelės „autsaiderių“, pritarus Radviliškio rajono savivaldybės tarybai, nutarta uždaryti. Gal kad nebedarytų rajonui gėdos „Reitingų“ žurnalo rezultatų analizėse?

Kiek parengta šimtukininkų?Šiemet žurnalo „Reitingai“ redakcija atliko analizę, kiek gimnazijų per 10 metų parengė šimtukininkų. Paaiškėjo, kad per dešimtmetį visos rajono gimnazijos turėjo daugiau ar mažiau šimtukininkų. Šioje srityje lyderės – Šeduvos ir Lizdeikos gimnazijos. Per 10 metų Lizdeikos gimnazijos pedagogai paruošė 27 šimtukininkus, Šeduvos gimnazijos – 18. Kitose gimnazijose šimtukininkų buvo mažiau: Šiaulėnų M. Šikšnio gimnazijoje – 6,  Baisogalos gimnazijoje – 4, Grinkiškio J. Poderio gimnazijoje – 2, Sidabravo gimnazijoje – 1.

Gimnazistų perspektyvosŠiais metais reitingų sudarytojai pateikė duomenis apie tai, iš kokių gimnazijų kiek abiturientų įstoja į aukštąsias, į profesines mokyklas, kiek pradeda dirbti ar apskritai nieko neveikia.
29 proc. Lizdeikos gimnaziją baigusių abiturientų mokslus tęsia universitete. Tik 11 proc. abiturientų pasirenka profesines mokyklas – tai mažiausias procentas savivaldybėje. 17 proc. lizdeikiečių po gimnazijos baigimo nei dirba, nei mokosi.

20 proc. Baisogalos gimnazijos abiturientų stoja į universitetus, 30 proc. mokslus tęsia profesinėse mokyklose.

Tik 6 proc. Grinkiškio gimnazijos abiturientų stoja į aukštąsias mokyklas, 31 proc. abiturientų po gimnazijos baigimo renkasi samdomą darbą – tai didžiausias procentas savivaldybėje. 18 proc. abiturientų toliau nei mokosi, nei dirba.

Net 40 proc. Šeduvos gimnazijos abiturientų mokslus tęsia universitetuose – tai didžiausias procentas savivaldybėje.

37 proc. Šiaulėnų gimnazijos abiturientų toliau mokosi universitetuose, 37 proc – profesinėse mokyklose. Liūdina tai, kad net 25 proc. šios gimnazijos abiturientų po mokyklos baigimo nei mokėsi, nei dirbo.

6 proc. Sidabravo gimnazijos abiturientų toliau mokslus tęsė universitetuose, 31 proc. – profesinėse mokyklose, o 25 proc. nei mokėsi, nei dirbo.

Kaip matome, mažiausiai abiturientų į aukštąsias mokyklas stojo iš Grinkiškio bei Sidabravo gimnazijų, o net 25 proc. abiturientų iš Šiaulėnų ir Sidabravo gimnazijų rinkosi  „nieko neveikimo“ kelią.

Belieka tikėtis, kad kitais metais Radviliškio rajonas švietimo srityje užims aukštesnę vietą reitingų lentelėje ir po truputį iškops jeigu ne į viršutines pozicijas, tai bent jau į vidurines.

Skaityti visą pranešimą