Radviliškiečių puoselėtą parko estradą valdžia nusprendė nugriauti

Prieš 1 metus 247

Ilgus metus radviliškiečių puoselėtos Antaniškių parko estrados teritorijoje netrukus galime išvysti buldozerius. Tarybos posėdžio metu buvo pritarta Radviliškio miesto seniūnijos užmojams nugriauti parko estradą. Kalbinti radviliškiečiai su nostalgija mini tą laikotarpį, kai ši vieta išgyveno geriausius savo laikus ir valdžios siekius apibūdina kaip sunkiai sveiku protu suvokiamus.

Sudaryta sąmata

Antaniškių parko estrada – neeilinė vieta. Joje anksčiau vykdavo visi didžiausi miesto renginiai – dainų šventės, geležinkelininkų dienos minėjimai bei respublikinė geležinkelininkų šventė, į kurią suplaukdavo šimtai geležinkelininkų iš visos Lietuvos. Visa tai greičiausiai išliks tik dar gyvų žmonių atmintyje ir spaudos archyvuose, nes Radviliškio miesto seniūnija suskubo inicijuoti Antaniškių parko estrados likvidavimą. Šie gana barbariškai atrodantys siekiai oficialiai dokumentuose vadinami parko teritorijos sutvarkymu. Sudaryta ir lokali sąmata. Preliminariai griovimo darbai buvo įvertinti net 44 tūkstančiais eurų.

Minėta seniūnijos idėja jau sulaukė kai kurių politikų pasipriešinimo. Investicijų ir kaimo reikalų komitete seniūnijos stumiama iniciatyva buvo atmesta. Tiesa, tai dar nieko nereiškia, kadangi galutinį sprendimą priims rajono taryba gegužės 26 dieną suplanuoto posėdžio metu.

Kainos pagrindimas

E.Mončauskas kratosi asmeninių nuopelnų dėl estrados griovimo ir neigia esąs šios fix idėjos autorius. „Iniciatyvos ėmėsi Radviliškio rajono savivaldybės meras Vytautas Simelis“, – įtikinėjo miesto seniūnas. O rajono vadovas, net ir tiesiai šviesiai paklaustas, išsisukinėjo nuo aiškaus atsakymo ir niekaip nepripažino esantis purvinos iniciatyvos autorius.

Savivaldybės atstovai kaip išmanydami įtikinėja, kad solidi likvidavimo darbų sąmata sudaryta anaiptol ne „iš lubų“.

Pasak rajono savivaldybės aministracijos Investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojos Agnės Grabauskienės, Antaniškių parko teritorijos sutvarkymo darbų sąmata sudaryta, vadovaujantis sąmatų sudarymo programa „Sistela“. Darbų lokalinę sąmatą sudarė Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Statybos ir viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas Robertas Eigminas. Sprendimo projektu likvidavimo darbai pavesti Radviliškio miesto seniūnijai.

Pataikavimas žinomai verslininkei?

Antaniškių parko estrada ir šiandien būtų galėjusi atrodyti kur kas geriau, jei tik tinkamu metu būtų pareikalauta šio turto nuomininkų atsakomybės. Statiniai, esantys Vytauto Landsbergio-Žemkalnio g. 26, Radviliškyje (Antaniškių parke), viešo konkurso būdu beveik dvejus metus buvo nuomojami vienos žinomos verslininkės įmonei. Ši sutartis nutraukta nuomininkės prašymu prieš porą metų. Realių šio savivaldybės turto priežiūros darbų taip ir nebuvo atlikta, bet nepaisant to, savivaldybės administracija neatrodo turinti priekaištų tuometiniam nuomininkui. Ir kaži ar apskritai kada turėjo.

„Nuomos sutarties nutraukimo metu ir turto nuomos pradžioje statinių būklė buvo tokia pati“, – paaiškino Radviliškio rajono savivaldybės administracija Civilinės metrikacijos, informacinių technologijų ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė  Eva Kazlauskienė.

Našlaitės dalia

Antaniškių parko estradą jau prieš kelerius metais ištiko apleistos našlaitės dalia. Šis radviliškiečiams brangus objektas 2019 metais buvo įtrauktas į savivaldybės parduodamų objektų sąrašą. Antaniškių parko estrada aukcionui buvo teikta net aštuonis kartus, o jos vertė buvo nukritusi iki 12 tūkstančių eurų.

Daugelis gyventojų dar iki šiol prisimena čia vykusias Dainų bei geležinkelininkų šventes, legendinės estrados pašonėje veikusią garsiąją „Medžiotojų svetainę“, kurioje ir žiemą, ir vasarą knibždėdavo lankytojų. Ši maitinimo įstaiga vietinių vadinta „zuikine“, ilgainiui virto tik plytų krūva.

Kad An­ta­niš­kių par­ko est­ra­dos nelauktų tas pats galas, kaip ir zuikinės, ją no­rė­ta atstatyti bei pri­žiū­rė­ti. Tai buvo pasišovusi padaryti didžiausia bendruomenė Lietuvoje –  „Rad­vi­liš­kio kraš­to bend­ruo­me­nė“. Jos pirmininkas Gediminas Lipnevičius Radviliškio rajono savivaldybei buvo teikęs prašymą, kuriame buvo prašoma bendromis jėgomis sutvarkyti Antaniškių parko estradą bei leisti ja naudotis radviliškiečiams. Tačiau tuo metu savivaldybei vadovavę konservatoriai bendruomenei pasiūlė Antaniškių parko estradą išsinuomoti ar nusipirkti… Tokiu savo sprendimu Radviliškį valdę konservatoriai nutarė, jog estrada turi būti parduota, o, kaip laikas parodė, tiesiog buvo palikta nykti.

Tušti mero žodžiai

„Radviliškio krašto bendruomenės“ pirmininkas bei Tarybos narys G. Lipnevičius tik atėjęs dirbti į Tarybą teikė prašymą, kad Antaniškių parko estrada būtų išimta iš privatizuojamų objektų sąrašo bei panaudota radviliškiečių reikmėms. Į tarybos nario prašymą buvo įsiklausyta tik praėjus beveik 2,5 metų – praėjusių metų vasarą. Tarybos narys tuomet išreiškė viltį, kad naujasis meras V. Simelis atsižvelgs į jam išsakytą nuomonę ir ši Antaniškių parko estrada vėl džiugins ne tik radviliškiečius, bet ir miesto svečius. Šie lūkesčiai bent jau atrodė pagrįsti, kadangi meras V. Simelis taip pat pasidžiaugė, kad Antaniškių parkas vėl sugrįš radviliškiečiams bei informavo, kad jau sprendžiamas klausimas dėl Antaniškių  parko estrados įveiklinimo. Už šį sprendimą pašalinti Antaniškių parko estradą iš privatizuojamų objektų sąrašo, Investicijų ir kaimo reikalų komiteto nariai nubalsavo vienbalsiai.

Beje, Tarybos narys G. Lipnevičius buvo teikęs siūlymą ne tik sugrąžinti Antaniškių parko estradą radviliškiečiams, bet ir iš privatizuojamų objektų sąrašo išimti rašytojo Jono Marcinkevičiaus namą, kuriame anksčiau buvo muziejus, tačiau rajoną valdę konservatoriai buvo kitos nuomonės ir  šio objekto išgelbėti ateities kartoms nepavyko – jis buvo parduotas aukcione. Kaip tuomet radviliškiečiai tarpusavyje diskutavo, turbūt A. Čepononiui ir J. Margaitienei pritrūko pinigėlių kokio nors projekto įsisavinimui. 

Jolita Žeknytė

Labai apmaudu, kai valdžia negirdi gerų idėjų. Juk „Radviliškio krašto bendruomenės“ pirmininkas Gediminas Lipnevičius bandė prikelti šią vietą, norėjo sutvarkyti ir įveiklinti, bet liko neišgirstas. Tai buvo nuostabi ir visam rajonui naudinga idėja. Tikrai gaila, kad tokios gražios vietos turi būti pasmerktos sunykti vien dėl kažkieno ambicijų.
Valdžia greita griauti, o ne statyti. Visiškai nesuprantamas ir nepateisinamas noras palaidoti šią vietą, kuri daugel mūsų kelia nostalgiškus prisiminimus. Prisimenu ir tas keliones pėsčiomis į didžiąsias šventes. Į jas suplaukdavo turbūt tūkstančiai žmonių net iš kitų miestų. Istorija su turgeliu taip pat panaši. Galėjo iki šiol žmonėms tarnauti, bet nepagrįstai užkliuvo. Kaip galima sakyti, kad žmonių sveikatai buvo pavojingas? Manau, kad išmintingiems politikams neturėtų kilti ranka balsuoti už estrados nugriovimą.
Sprendimas griauti labai blogas. Jei būtų mano valia, daryčiau priešingai. Ne griauti reikia, o investuotojų ieškoti, kad šią estradą būtų galima atstatyti iš naujo. Nė kiek neabejoju, kad jie atsirastų.
Skaityti visą pranešimą