Prisimenant Holokausto aukas, Vakarų diplomatai teigia – tragediją būtina suprasti, kad saugotume demokratiją

Prieš 1 metus 52

Penktadienį minint Holokausto aukų atminimo dieną diplomatinės atstovybės Lietuvoje pabrėžia, kad Holokausto tragedijos supratimas yra būtinas norint išsaugoti ir sustiprinti vertybes, kurios yra mūsų santykių pagrindas. Bendrą pareiškimą pasirašė 5 valstybių atstovai ir Europos Komisijos (EK) atstovybė.

„Prisimename šešis milijonus žydų, vyrų, moterų ir vaikų, tarp jų daugiau nei 200 000 Lietuvos žydų, nužudytų per Holokaustą. Prisimename kitas bendruomenes, kurios buvo žudomos: romus, neįgaliuosius, LGBTQI+ asmenis, slavus ir kitas. Ir prisimename daugybės žmonių, kurie rizikavo savo gyvybėmis, kad išgelbėtų tūkstančius žydų, didvyriškumą. Tačiau nepamirškime ir to, kad naciai šiuos baisius nusikaltimus vykdė padedami vietinių kolaborantų visoje Europoje“, – rašoma pareiškime.

Pasak diplomatų, šiandien yra proga apmąstyti atviros diskusijos ir objektyvaus Holokausto tyrimo svarbą kovojant su neapykanta, netolerancija ir antisemitizmu.

„Kova su Holokausto iškraipymu ir neigimu, taip pat bet kokiu istorijos iškraipymu yra politikos prioritetai, kurie mus visus jungia. Mūsų misijos bendradarbiauja su vietos institucijomis, kad sustiprintų švietimą apie Holokaustą ir skatintų objektyvią istorijos analizę. Siekdami šių tikslų vertiname partnerystę su Lietuvos Vyriausybe, Lietuvos pilietine visuomene ir žydų bendruomenėmis visoje Lietuvoje“, – nurodoma pranešime.

Anot diplomatų, Holokausto tragedijos supratimas yra būtinas norint išsaugoti ir sustiprinti vertybes, kurios yra mūsų santykių pagrindas, ir tokios pastangos dar niekada nebuvo tokios svarbios visų mūsų tautų taikai ir saugumui.

„Mes ir toliau atvirai pasisakysime ir ginsime demokratines vertybes, kurios mus sieja“, – akcentavo jie.

Pareiškimą pasirašė JAV, Izraelio, Vokietijos, Nyderlandų, Japonijos ambasados ir Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Skaityti visą pranešimą