Prancūzijoje tiriama informacija apie galimai nuslėptus branduolinius incidentus

Prieš 1 metus 91

Prancūzijos prokurorai tiria pranešimus, jog vienos senstančios atominės elektrinės pareigūnai nuslėpė keletą incidentų, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas šiam tyrimui artimas šaltinis.

Tyrimas vykdomas vienam Trikasteno elektrinės, esančios šalies pietryčiuose, inžinieriui pateikus teisinį skundą.

2021 metų spalį policijai išsiųstame laiške, kuriuo buvo pranešta apie galimai netinkamus Prancūzijos branduolinės energetikos bendrovės EDF veiksmus, inžinierius, kurio tapatybė nebuvo atskleista, sakė ne kartą perspėjęs darbdavį apie incidentus ir taip pat raštu kreipęsis į aplinkos ministrą.

Pasak darbuotojo, EDF nepranešė branduolinės saugos agentūrai ASN apie kai kuriuos incidentus arba stengėsi juos pavaizduoti kaip nereikšmingus. Vienas jų buvo nepaaiškintas vieno iš reaktorių galios padidėjimas 2017 metais, taip pat kitais metais elektrinėje įvykęs užliejimas, nurodė inžinierius.

Tiriantysis teisėjas pietiniame Marselio mieste dabar aiškinasi, ar elektrinės administracija sukčiavo ir „sukėlė pavojų kitų žmonių gyvybėms“, sakė šaltinis teisėtvarkos struktūrose.

Tarp kitų įtariamų pažeidimų minima žala aplinkai, padaryti toksiškų medžiagų nuotėkio, branduolinės saugos inspektorių darbo trukdymas ir minėto inžinieriaus persekiojimas darbe. Darbuotojas nurodė, kad jis buvo nušalintas nuo pareigų, kai išsakė savo susirūpinimą dėl padėties.

Prancūzija, kurios atominės jėgainės pagamina apie 70 proc. visos šalyje tiekiamos elektros energijos, nagrinėja galimybes pratęsti kai kurių senstančių elektrinių eksploatacijos laikotarpį. Kai kurios jėgainės, įskaitant Trikasteno jėgainę, artėja prie 40 metų veikimo ribos.

Vasarį prezidentas Emmanuelis Macronas paskelbė Prancūzijos branduolinės pramonės „atgimimą“. Šalyje planuojama pastatyti 14 naujų jėgainių, siekiant sumažinti iškastinio kuro vartojimą.

Pradėtas tyrimas dėl padėties Trikasteno elektrinėje yra įrodymas, jog jos darbuotojo kaltinimai yra „ypač sunkūs“, AFP atsiųstame pranešime nurodė šį inžinierių ginantys iškilūs advokatai Vincent'as Brengarthas ir Williamas Bourdonas.

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su EDF, įmonė šį reikalą komentuoti atsisakė.

Skaityti visą pranešimą