Pocius: kaip elektros tiekėjai panaudojo 2022 m. išmokėtas kompensacijas, VERT išsiaiškins per pirmąjį pusmetį

Prieš 1 metus 57

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pirmąjį metų pusmetį turėtų išsiaiškinti, kaip nepriklausomi elektros tiekėjai panaudojo iš valstybės biudžeto gautas lėšas kainoms vartotojams sušvelninti, sako VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Pasak jo, analogiškas tyrimas bus atliekamas ir kitąmet, tiriant, kaip paskirstytos iki liepos jiems šiemet mokamos kompensacijos.

„Šiuo metu rengiame technines sąlygas nepriklausomiems auditoriams, kurie padės mums atlikti būtent auditą dėl šitų kompensacijų panaudojimo tikslingumo. Planuojame šių metų pradžioje turėti, tikėtina – iki metų vidurio, rezultatą dėl praėjusių metų išmokėtų lėšų dalinei kompensacijai teisingumo“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė R. Pocius.

„Dėl šių metų, atitinkamai pasibaigus šiems metams, kaip šiemet už praėjusius metus, kitų metų pradžioje vėlgi atliksime auditą ir bus atitinkamai įvertinta“, – tęsė jis.

R. Pocius pridūrė, kad dėl to, kaip vertinti lėšų išmokėjimą ir panaudojimą, dar bus tariamasi su „Energijos skirstymo operatoriumi“ bei nepriklausomais tiekėjais.

VERT vadovas kartu pabrėžė, kad bus audituojama, ar panaudodami lėšas tiekėjai vadovavosi teisės aktais.

„Elektros energetikos įstatyme aiškiai parašyta, kam gali būti naudojami biudžeto pinigai – elektros energijos įsigijimo kainai kompensuoti. Tą audituosime ir tikrinsime, ar šitie pinigai buvo tikslingai panaudoti kompensacijai“, – kalbėjo R. Pocius.

Tuo metu, reaguodamas į pastaruoju metu kilusias diskusijas dėl antrajam metų pusmečiui galimų kompensacinių priemonių, rinkos reguliuotojo atstovas siūlė kompensuoti pirmąsias 150 suvartotų kilovatvalandžių.

Pasak R. Pociaus, konkreti suvartotos energijos riba galėtų būti nustatyta atlikus analizę.

„Šis modelis skatina efektyviai vartoti energiją, jis yra orientuotas į socialiai pažeidžiamus vartotojus, nes būtent jie suvartoja mažiau elektros. Jis yra paprastas taikyti, tad ir administracinė našta yra nedidelė“, – kalbėjo VERT pirmininkas.

ELTA primena, kad 2022 m. liepą– gruodį valstybė kompensavo iki 9 ct/kWh elektros kainos visiems buitiniams vartotojams (iki minimalaus 24 ct/kWh tarifo). 2023 m. pirmajam pusmečiui valstybės kompensuojama tarifo dalis padidėjo iki 28,5 ct/kWh (iki 28 ct/kWh ribos).

Energetikos viceministrė Inga Žilienė šią savaitę sakė, kad iki liepos numatyta kompensacijų tvarka, net ir sumažėjus elektros kainoms biržoje, keičiama nebus, tačiau svarstomi keli subsidijų variantai antrajam metų pusmečiui.

Anot viceministrės, kompensacija galėtų būti skiriama socialiai jautriausioms visuomenės grupėms arba visiems vartotojams iki 100–150 kWh suvartojimo ribos.

Skaityti visą pranešimą