Po LRT.lt publikacijos SAM inicijuoja tyrimą dėl Rengimo šeimai asociacijos veiklos

Prieš 1 metus 66

Reaguodama į trečiadienį pasirodžiusį portalo LRT.lt straipsnį apie Rengimo šeimai asociaciją (RŠA) ir jos organizuojamus renginius, kuriuose siūlyta konsultuotis ir dėl „lyties tapatumo priklausomybės“, Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė atlikti išsamų tyrimą. Iš RŠA paprašyta pateikti visą metodinę ir mokymų metu naudotą medžiagą, taip pat mokymuose dalyvavusių mokyklų kontaktus.

Projekto įgyvendinimui iš Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo (VVSSF), kurį administruoja Sveikatos apsaugos ministerija, RŠA buvo skirta 42 383 eurų. Didžioji dalis – 33 900 eurų – jau pervesti asociacijai.

„Apgailestaujame dėl susiklosčiusios situacijos. Šiuo metu detaliai aiškinamės visas aplinkybes. Atlikus nuoseklų tyrimą, kurio metu bus peržiūrėta bei įvertinta visa gauta informacija, ir nustačius, kad pareiškėjas vis dėlto nesilaikė sutarties sąlygų ir seminarų dalyviams savo nuožiūra teikė turinį, „išeinantį“ už Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo (VVSSF), kurį administruoja Sveikatos apsaugos ministerija, finansuojamo projekto ribų, bus imtasi atitinkamų griežtų sprendimų“, – ketvirtadienį LRT.lt pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos Komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis.

Rengimo šeimai asociacija Valstybiniam visuomenės sveikatos stiprinimo fondui (VVSSF) 2022 metais pateikė paraišką, kurioje kaip esminis siekis buvo nurodyta neigiamo skaitmeninės aplinkos poveikio vaiko asmenybei prevencija mokyklose, t. y. savalaikis pernelyg intensyvaus skaitmeninių informacijos priemonių naudojimo ir to sukeltų problemų atpažinimas, jų įvertinimas, pirminės pagalbos vaikui teikimas ir vaiko nukreipimas tolesnei pagalbai gauti.

„Paraiškoje kalbama apie priklausomybę nuo pornografijos, seksualizuoto turinio socialiniuose tinkluose neigiamą poveikį vaiko psichikos sveikatai. Būtent tokį pateikto projekto turinį ir išlaidų pagrįstumą vertino VVSSF viešojo konkurso būdu samdomi ekspertai. Tačiau Fondui teiktoje paraiškoje niekur nekalbama apie lytiškumą, lyties disforiją, lytinės tapatybės klausimus. Tai reiškia, kad projekto sutartis nesudarė pagrindo projekto vykdytojams kalbėti ar vykdyti reikšmingos apimties veiklas apie lytiškumo, lyties disforijos, lyties tapatumo klausimus“, – teigiama SAM atsiųstame komentare.

Taip pat pabrėžiama, kad ministerija vienareikšmiškai neigiamai vertina galimą pareiškėjų savivaliavimą ar piktnaudžiavimą.

„Reaguodama ministerija peržiūrėjo finansavimui teiktą paraišką ir skubiai organizavo susitikimą su paraiškos teikėjais (jis įvyko sausio 26-ąją – dieną po LRT.lt straipsnio publikavimo – LRT.lt). Rengimo šeimai asociacijos pateikti paaiškinimai – neva įsivėlė komunikacinė klaida – ministerijos netenkino, todėl buvo pareikalauta pateikti visą metodinę ir mokymų metu naudotą medžiagą, taip pat mokymuose dalyvavusių mokyklų kontaktus, kad būtų visapusiškai įvertintas teiktas turinys“, – teigė SAM atstovas.

Neatmetama, jog nustačius pažeidimus organizacijai teks grąžinti galimai neteisėtai gautą finansavimą.

Priminsime, kad kilus šurmuliui dėl SAM finansuoto projekto, RŠA vadovas Ramūnas Aušrotas sakė, kad „lytinis tapatumas“ tebuvusi klaida ir ji jau ištaisyta.

Tačiau projekto aprašas, taip pat ankstesniuose organizacijos renginiuose bei mokymuose dalyvavę žmonės liudija, jog apie lytinį tapatumą asociacijos lektoriai kalbėjo ir anksčiau.

Skaityti visą pranešimą