Po JAV teismo sprendimo Misūrio valstija uždraudžia daugeliu atvejų atlikti abortus

Prieš 1 metus 73

JAV Aukščiausiasis Teismas penktadienį panaikino įpareigojimą visoms valstijoms užtikrinti moterų teisę į abortus. „SkyNews“ skelbia, kad Misūrio valstija uždraudžia didžiąją dalį abortų, panašiu keliu žada žengti ir Teksasas.

Misūrio valstijos Gubernatorius Mike`as Parsonas oficialiai pasirašė proklamaciją, kuria pradedamas taikyti įstatymas, draudžiantis abortus daugeliu atvejų.

Įstatymas draudžia gydytojams atlikti abortus, be to, kiekvienas asmuo, sąmoningai skatinantis atlikti abortą, laikomas kaltu dėl nusikalstamos veikos.

Už dalyvavimą šiame procese iš gydytojų gali būti atimtos licencijos.

Tačiau moteris, kuriai atliktas abortas, nebus traukiama baudžiamojon atsakomybėn už šio įstatymo nuostatų pažeidimą.

Įstatyme nenumatyta jokių išimčių nėštumui, atsiradusiam dėl išprievartavimo ar incesto. Tiesa, išimtis taikoma tuomet, kai motinos gyvybei kyla rimtas pavojus.

Teksasas taip pat skelbia, kad uždraudžia visus abortus, net ir incesto ar prievartos atveju. Sprendimas turėtų įsigalioti dar prieš rugpjūtį.

J. Bidenas dėl sprendimų metė kaltinimus D. Trumpui

JAV prezidentas Joe Bidenas Baltuosiuose rūmuose komentavo Aukščiausiojo Teismo sprendimą ir teigė, kad šalyje nebelieka konstitucinės teisės į abortą ir kiekviena valstija priimti galės sprendimą, leisti ar ne atlikti abortą.

J. Bidenas pabrėžė, kad šiandien yra labai liūdna diena.

„Šios šalies moterų sveikatai ir gyvybei dabar gresia pavojus“, – teigia prezidentas.

Vėliau dabartinis JAV prezidentas kaltino buvusį prezidentą Donaldą Trumpą dėl tokio sprendimo.

„Būtent D. Trumpo paskirti trys teisėjai buvo šiandienos sprendimo pakreipti teisingumo skalę ir panaikinti pagrindinę moterų teisę šioje šalyje pagrindas“, – tikino J. Bidenas.

Toliau jis sakė, kad šis sprendimas yra „kraštutinės ideologijos įgyvendinimas“, ir pavadino jį „tragiška teismo klaida“.

Tuo metu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas teigė, kad JAV AT priimtas sprendimas yra baisus, o abortas turi išlikti viena iš pamatinių moters turimų teisių.

Abortion is a fundamental right for all women. It must be protected. I wish to express my solidarity with the women whose liberties are being undermined by the Supreme Court of the United States.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 24, 2022

JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimas: Konstitucija nedraudžia kiekvienos valstijos piliečiams reglamentuoti ar drausti abortų

Konservatorių dominuojamas teismas panaikino reikšmingą 1973 metų sprendimą byloje „Roe v. Wade“, įtvirtinusį moterų konstitucinę teisę į abortus visoje šalyje, pareikšdamas, kad dabar atskiros valstijos galės pačios leisti arba uždrausti abortus.

„Konstitucija nesuteikia teisės į abortą; „Roe“ ir „Casey“ bylų sprendimai yra panaikinti, o sprendimų dėl abortų teisė grąžinama žmonėms ir jų išrinktiems atstovams“, – nurodė teismas.

Daugumos nuomone, pasak teisėjo Samuelio Alito, „abortas yra rimta moralinė problema, dėl kurios amerikiečiai laikosi labai prieštaringų požiūrių“.

„Konstitucija nedraudžia kiekvienos valstijos piliečiams reglamentuoti ar drausti abortų“, – teigė jis.

Trys liberalios pakraipos teisėjai nepalaikė sprendimo.

Tikėtina, kad šiuo sprendimu maždaug pusėje iš 50 JAV valstijų bus patvirtinti nauji įstatymai, kurie griežtai apribos arba visiškai uždraus abortus ir prilygins juos nusikaltimais, o moterys bus priverstos keliauti didelius atstumus į tas valstijas, kuriose procedūra bus vis dar leidžiama.

Sprendimas atšaukė 1973 metų šalies Aukščiausiojo teismo sprendimą byloje „Roe v. Wade“, teigusį, kad moterys turi teisę į abortą, pagrįstą konstitucine teise į savo kūną.

S. Alito nuomonė iš esmės atspindi jo parengtą daugumos nuomonės projektą dėl abortų, žiniasklaidos nutekintą gegužės pradžioje ir sukėlusį demonstracijas visoje šalyje, privertusias sugriežtinti saugumą Vašingtono centre.

Aplink teismą buvo pastatytos barikados, siekiant sulaikyti lauke susirinkusius protestuotojos, o birželio 8 dieną buvo sulaikytas ginkluotas asmuo, grasinęs konservatyvių pažiūrų Aukščiausiojo Teismo teisėjui Brettui Kavanaugh netoli jo namų.

Teismo sprendimas prieštarauja tarptautinei abortus draudžiančių įstatymų švelninimo tendencijai, įskaitant tokiose šalyse kaip Airija, Argentina, Meksika ir Kolumbija, kur Katalikų bažnyčia ir toliau turi didelę įtaką.

Tuo metu Michelle Obama po teismo sprendimo paskelbė įrašą, kuriame teigia, kad ji sugniuždyta. Ji pabrėžė, kad tai gali sugrąžinti į tuos laikus, kai moterys rizikavo gyvybėmis tam, kad galėtų pasidaryti abortą.

Floridos valstijoje esanti „Disney“ jau paskelbė, kad planuoja finansuoti savo darbuotojams abortą. Skelbiama, kad Florida gali būti viena iš valstijų, kur abortai gali būti uždrausti bent iš dalies.

Skaityti visą pranešimą