Pirmoji Dineikos premija už sanatorinio gydymo puoselėjimą atiteko gydytojai Giedrei Taletavičienei

Prieš 11 mėnesius 66

Druskininkuose įteikta pirmoji Karolio Dineikos premija, kuria įvertinami asmenys už reikšmingą, aktyvią, inovatyvią veiklą sveikatos, kurortologijos, medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo srityse.

Šią savaitę įsteigta premija atiteko „UPA Medical SPA“ gydytojai Giedrei Taletavičienei, penktadienį pranešė Nacionalinė sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija.

Laureatės teigimu, sulaukti tokio įvertinimo svarbu ne tik dėl atliktų darbų pripažinimo, bet ir todėl, kad ši premija pavadinta žmogaus, padariusio milžinišką įtaką šiuolaikinių šalies sanatorijų veiklai ir sveikatinimo sektoriui, vardu.

„Pavyzdžiui, sanatorijose viena iš taikomų praktikų yra kineziterapija. Rengiant jos metodikas bene visur remiamasi K. Dineikos rekomendacijomis ir metodikomis. Šiemet minime 125-ąsias šios nepaprastos asmenybės metines, bet net ir po daugelio metų jo įdirbis yra juntamas, nes tapo labai svarbia Lietuvos sanatorijų darbo dalimi“, – po apdovanojimo ceremonijos tvirtino G. Taletavičienė.

Nuo 1998 metų kurortologijos srityje dirbanti gydytoja sakė, kad visų mokslinių darbų, vykdomų šioje srityje, tikslas, jog kurortologija vėl taptų savarankišku mokslu.

„Dabar kurortologija yra kažkur tarp reabilitacijos ir sveikatinimo paslaugų. Jei būtų įvardyta, kad teikiame sanatorines-kurortines paslaugas žmonėms, turintiems funkcinių sutrikimų ar lėtinių ligų, galėtume padėti atitolinti su amžiumi atsirandančias (ypač atramos judėjimo sistemos) ligas ir sustabdyti jų progresavimą“, – teigė G. Taletavičienė.

K. Dineikos premiją įsteigė Druskininkų savivaldybė. Ją planuojama teikti kasmet.

Premiją galės gauti šios savivaldybės gyventojai ar čia veikiančios organizacijos už nuopelnus medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo srityje, visuomeninę veiklą, patirties sklaidą, darbus sveikatos apsaugos srityje, prisidedant prie Druskininkų savivaldybės ir šalies sveikatos politikos medicininės reabilitacijos bei sanatorinio gydymo srityje formavimo, įgyvendinimo, taip pat už nuopelnus kurortologijos srityje.

Premijos dydis – 1000 eurų. Kartu su ja įteikiamas ir premijos laureato diplomas.

K. Dineika (1898–1980) – Lietuvos krepšinio taisyklių pradininkas, žinomas gydomosios kūno kultūros specialistas, visuomenės veikėjas. Su kitais 1920 metais jis įkūrė Lietuvos fizinio lavinimo sąjungą, 1922 metais – Lietuvos gimnastikos ir sporto federaciją, buvo pirmasis jų pirmininkas.

K. Dineika propagavo klasikines ir tautines sporto šakas, sveiką gyvenseną, sukūrė psichofizinės treniruotės pagrindus. Nuo 1952 metų jis vadovavo Druskininkų kurorto gydomosios fizinės kultūros parkui. Jo Druskininkuose pradėti taikyti profilaktikos ir gydymo metodai tapo visuotinai pripažinti.

Skaityti visą pranešimą