„Pertvarka“ Jaunystės gatvėje: norėjo, kaip geriau, bet… atsitrenkė į stulpą

Prieš 1 metus 91

Daliai radviliškiečių, ypač gyvenančių Jaunystės gatvėje ar netoliese, liko neaiški stulpų, atrodo, tarsi atsidūrusių gatvės važiuojamojoje dalyje, paskirtis. Bendraudami socialiniame tinkle „Facebook“, vienoje iš grupių Jaunystės gatvės gyventojai naujoves savo gatvėje praminė „gėdos stulpu“ bei spėliojo galimus scenarijus, jeigu kas nors šio stulpo nepastebėtų.

Sarkazmas bei ironija liejosi laisvai

Apie savivaldybės vadovų priimtą sprendimą pastatyti apšvietimo stulpus arti gatvės važiuojamosios dalies lapkričio mėnesio pabaigoje radviliškiečiai pasidalino sarkazmo nestokojančiu įrašu:

„Radviliškio miesto Jaunystės gatvės 35 namo gyventojai, matyt, prarado miesto „angelų sargų“ pasitikėjimą vairavimo kompetencija ir nusipelnė „gėdos stulpo“. Bus patys kalti, jei nepavyks pastebėti stulpo gatvės važiuojamoje dalyje. Rizikingų eismo situacijų skatinimas, atlikus tokią gatvės renovaciją, atsirūgs ir „praskrendantiems“ pro šalį. Naktį šviesa dabar taupoma, o kai kam net autobusų stotelės juk būna „nematomos“. Tokia inovacija verta pasidalinti ir už mūsų tėvynės ribų. Europoje, matyt, neatsirastų mačiusių tokį ypatingą eismo saugumo „pagerinimą“. Pėstieji! Neleiskite veltui laiko, sustoję praleisti mašinų! Naudokitės saugumu! Apkabinkite stulpą! Pritekės dauuug energijos ir jūs įgausite sparnuuus! Prie namo mašinas statantiems vairuotojams beliko ieškoti naujos draudimo bendrovės, apdrausiančios nuo inovatyvios gatvės apšvietimo rekonstrukcijos. Mieli radviliškiečiai ir miesto svečiai, atvykite! Pamatysite, ko nematėte, pasitikrinsite vairavimo įgūdžius, nusifilmuosite, vairuodami sudėtingomis ir nesaugiomis eismo sąlygomis, galėsite pasigirti pasauliui! Na, o namo gyventojai prižada pasikartoti pirmosios pagalbos suteikimo žinias!“

Administracijos atsakymas: „Nejau taip sunku suprasti paprastus dalykus?“

Apie tai, kodėl gatvės važiuojamojoje dalyje pastatyti apšvietimo stulpai, paklausėme Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorės Jolantos Margaitienės bei Radviliškio miesto seniūnijos seniūno Ernesto Mončausko.

Seniūnas į klausimą, kodėl jam priklausančios seniūnijos gatvėje stovi apšvietimo stulpai, ir vėl atsakyti nesugebėjo bei informavo, kad pagal kompetenciją atsakymą pateiks Radviliškio rajono savivaldybės administracija. Savivaldybės administracijos atsakyme nurodoma, kad šie „stulpai“ bus skirti kryptinio pėsčiųjų perėjos apšvietimo įrengimui, o dar į gyventojų iškeltą klausimą atrėžė: „Nejau taip sunku suprasti paprastus dalykus?“

Pasak administracijos, stulpas gatvėje netrukdo

Po tokio, švelniai tariant, gruboko, atsakymo pakartotinai susisiekėme su savivaldybės administracija, kur buvo paaiškinta, kad stulpas Jaunystės gatvėje neturėtų niekam trukdyti, nes jis stovi tikrai ne važiuojamojoje gatvės dalyje, o prie perėjos, automobilių stovėjimo aikštelės ribose. Kadangi šioje vietoje yra perėja, Kelių eismo taisyklės numato, kad automobiliai neturėtų stovėti per arti jos, nors radviliškiečių „Facebook‘e“ paskelbtose nuotraukose matosi, jog automobiliai buvo statomi visai prie pat vadinamojo „stulpo“. Kol kas perėja neatrodo taip, kaip buvo planuota.

Perėja iki galo nepažymėta

Negavę aiškaus atsakymo, savo klausimą patikslinome raštu: „Ar nemanote, kad šie stulpai kelia pavojų eismo bei gyventojų saugumui?“ Apie tai, kas planuojama minėtoje Jaunystės gatvės dalyje, buvo atsakyta išsamiau: „Šių metų lapkričio mėnesį buvo atnaujinta Radviliškio miesto Jaunystės gatvės asfaltbetonio danga, todėl neliko horizontalaus pėsčiųjų perėjų ženklinimo. Ženklinimas dabar jau atnaujintas, o siekiant pagerinti pėsčiųjų saugumą, nuspręsta įrengti iškilią pėsčiųjų perėją, apšviesti pėsčiųjų perėją kryptiniu apšvietimu, privesti šaligatvį iki važiuojamosios Jaunystės gatvės dalies. Likusius darbus numatome atlikti, esant tinkamoms oro sąlygoms“.

Pėsčiųjų ir vairuotojų dėmesiui

Taip ir liko neaišku, kodėl pirma beveik gatvėje buvo pastatytas stulpas, o po to tik galvojama daryti perėją. Beje, žinant, kad seniūnas nusprendė Radviliškio mieto gatvėse apšvietimą išjungti nuo 1.00 val. iki 5.00 val., o ši kliūtis gatvėje yra gana sunkiai pastebima, išjungus apšvietimą, tokia situacija gali iššaukti nelaimę. Būkite atsargūs!

Gyventojai, pastebėję keistų, o kartais – kvailų valdininkų sprendimų, informuokite redakciją.

Rita Grigalienė

Skaityti visą pranešimą