NVSPL profesinė sąjunga kreipėsi į SAM: mato galimą įtaką svarstant buvusios įstaigos vadovės atleidimo klausimą

Prieš 1 metus 72

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) profesinė sąjunga kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) dėl galimų korupcijos apraiškų, svarstant buvusios NVSPL direktoriaus pavaduotojos Rositos Marijos Balčienės atleidimo iš pareigų klausimą. Profsąjunga įtaria, kad sprendimas į įstaigos laikinojo vadovo pareigas skirti minėtam asmeniui esą palankią darbuotoją gali padaryti įtaką sprendimui dėl R. M. Balčienės likimo.

„Likus kelioms dienoms iki numatomo Darbo ginčų komisijos posėdžio (sausio 31 d.), kurio metu turi būti svarstomas klausimas dėl buvusios NVSPL direktoriaus pavaduotojos R. M. Balčienės atleidimo iš pareigų dėl šiurkštaus darbo drausmės pažeidimo, yra pakeičiama laikinai vykdyti direktoriaus pareigas paskirta Elena Lubienė į R. M. Balčienei palankią darbuotoją – Virusologinių tyrimų poskyrio vedėją-medicinos biologę, laikinai einančią Klinikinių tyrimų skyriaus vedėjo pavaduotojo pareigas Svajūnę Muralytę“, – teigiama NVSPL profesinės sąjungos pirmininko Renato Liberio kreipimesi.

R. Liberis, kreipdamasis į SAM, pabrėžia, kad NVSPL darbuotojai nuogąstauja, jog darbo ginčų komisijos posėdis gali baigtis taikos sutartimi ir įsakymo atleisti M. R. Balčienę atšaukimu, dėl ko esą ji vėl bus grąžinta į direktoriaus pavaduotojo pareigas.

„Prieštaraudami tokiems veiksmams darbuotojai surinko parašus prieš R. M. Balčienės galimą grąžinimą į pareigas, nes darbuotojai daug metų kentė direktoriaus pavaduotojos R. M. Balčienės nuolatinį psichologinį smurtą, spaudimą atlikti neteisėtus veiksmus, užsiėmė nepotizmu ir elgėsi neetiškai darbuotojų atžvilgiu“, – teigia R. Liberis.

Gavo raštus, prašys patikslinimo

SAM teigia gavusi NVSPL profsąjungos raštus ir žada papildomai kreiptis į ją dėl detalesnio nurodymo, kokios „galimos korupcijos apraiškos“ jai yra žinomos.

„Ministerija neturi jokių žinių apie minimas apraiškas. Susipažinus su profsąjungos pateiktais faktais, jei tokie bus pateikti, bus sprendžiama, ką daryti toliau“, – Eltai komentavo Sveikatos apsaugos ministro patarėjas ir atstovas žiniasklaidai Tomas Bagdonas.

„Tačiau svarbus ir kitas dalykas – tokie ir panašūs raštai signalizuoja, kad įstaigoje yra daug įtampos ir kyla klausimų, kaip užtikrinamas kasdieninių funkcijų atlikimas, kurios pavestos institucijai. Todėl būtina spartinti įstaigos pertvarką, kuri patvirtinta Seimo, kad būtų užtikrintos tiek tinkamos darbo sąlygos darbuotojams, tiek sklandus pavestų funkcijų įgyvendinimas“, – pridūrė T. Bagdonas.

Skaityti visą pranešimą