Ne tik politikai rengiasi NATO viršūnių susitikimui Vilniuje: tvarkys gatves, ruošiasi ir oro uostas

Prieš 1 metus 67

Įsibėgėja pasiruošimas liepą Vilniuje vyksiančiam NATO susitikimui. Savivaldybė ruošiasi taisyti kelius, kuriais vyks delegacijos, prie jų sodinti želdinius. Seimo nariai imsis rengti rezoliuciją, joje mėgins įtvirtinti Lietuvos siekius – stiprinti šalies saugumą. O Lietuva, anot krašto apsaugos ministro, galėtų įsipareigoti dar labiau didinti gynybos biudžetą.

Nors daug detalių apie renginį kol kas neskelbiama, liepą viena po kitos nuo oro uosto iki parodų ir kongresų centro „Litexpo“, kur vyks NATO viršūnių susitikimas, važiuos atvykusios delegacijos.

Šiuo metu kelyje gali pasitaikyti duobių ar nelygumų, bet iki liepos 11–12, jų greičiausiai nebeliks. Savivaldybė sako – susitikimui ruošiasi.

„Tiesiog sutvarkant gatves, paruošiant aplinką ir pasitinkant svečius, kad viskas atrodytų tvarkingai. Dalis darbų susiję su eismo reguliavimu ir pakeitimais, kurie bus liepos 11–12 įgyvendinti. Tai bus ir eismo ribojimai, bet apie juos pranešime artėjant renginiui“, – sako išrinktasis Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Taigi į sostinės senamiestį vidurvasarį kelias dienas gali būti sudėtinga patekti.

Prezidento patarėja Asta Skaisgirytė yra sakiusi, kad prieš NATO viršūnių susitikimą Vilniaus gatvės turės būti išasfaltuotos ir lygios. Miesto valdžia susitelks į gatves, kur važinės delegacijos.

„Reikia žiūrėt objektyviai, ką per kelis mėnesius galima padaryti. Viso miesto nepakeisim ir neperstatysim, akivaizdu, kad prasčiausios vietos – tiek gatvių danga, tiek pėsčiųjų takai, tiek apšvietimo stulpai – bus sutvarkyti ir tie darbai yra planuojami“, – tikina V. Benkunskas.

Susitikimui specialiai ruošiamas ir Vilniaus oro uostas – čia turės tilpti daugybė pasaulio lyderius skraidinančių lėktuvų.

Ruošiama ne tik infrastruktūra. Politikai rengia rezoliuciją, kuria ketina įtvirtinti Lietuvos siekius. O jie, pasak Seimo NSGK pirmininko Lauryno Kasčiūno, – stiprinti oro gynybą ir kuo daugiau sąjungininkų regione.

„Mums reikia stiprių regioninių planų, kad kuo daugiau sąjungininkų ateitų į Lietuvą X dieną. Taip pat svarbu, kuo daugiau sąjungininkų turėti prieš X dieną mūsų valstybėje ir taikos metu“, – teigia jis.

Įsipareigoti, pasak politikų, turi ne tik Aljansas, bet ir Lietuva.

„Pagrindinis įsipareigojimas – tai nebūti silpnąja Aljanso dalimi, kalbėti apie pajėgumų vystymą. Vystymas remiasi resursais, tai [kalbame] apie gynybos biudžeto perspektyvas, didėjimą, kad ir link 3 procentų“, – nurodo krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Rezoliucijoje bus klausimas ir dėl Ukrainos narystės NATO, tačiau konkreti formuluotė derinama. Bet A. Skaisgirytė teigia, kad reikia laukti „pačios ambicingiausios“ formuluotės.

Susitikime Vilniuje pagrindinis dėmesys bus skirtas būtent paramai Ukrainai didinti bei Aljanso kolektyvinei gynybai ir atgrasymui stiprinti.

Skaityti visą pranešimą