Navickienė tikina – pensijų kaupimo kryptis bus išlaikyta, pokyčiai bus nedideli

Prieš 1 metus 70

Premjerei Ingridai Šimonytei šią savaitę panešus apie galimus antros pakopos pensijų kaupimo sistemos pokyčius, socialinės apsaugos ir darbo ministrė tikina, kad sistemos kryptis bus išlaikyta, o pokyčiai bus nedideli ir Seimą pasieks pavasario ar rudens sesijoje. 

Monika Navickienė BNS teigė dar negalinti pasakyti, kokie konkretūs pokyčiai galėtų būti siūlomi.

„Tikrai nesiūlysime visiškos reformos, palaikysime pensijų kaupimo tą kryptį, kuri buvo priimta, tačiau tam tikrus mažesnius dalykus galėtume pakoreguoti“, – BNS teigė ministrė.

„Nereikia tikėtis, kad bus visiškai reformuota sistema, bet nedidelius gerai išdiskutuotus pakeitimus galbūt ir atnešime pavasario ar rudens sesiją“, – pridūrė ji.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje kilus diskusijų ir pasipiktinimo dėl automatinio gyventojų įtraukimo į pensijų kaupimą M. Navickienė teigė, jog vienas siūlymų būtų rečiau žmones informuoti apie tokį įtraukimą – du kartus vietoj trijų.

„Bet koks atlaisvinimas ar sugriežtinimas turi būti gerai išdiskutuotas (...) Diskusijos rodo, kad yra smulkių niuansų, kurie galbūt yra šiek tiek ir techniniai, buvo šiek tiek nelogiški ir žmonės įkliūva į labai skirtingas ir individualias situacijas. Aišku, „Sodra“ turi teisę ir galimybę kiekvieną individualią situaciją irgi atliepti – yra algoritmas, kad kreipiasi į „Sodrą“ žmogus, paaiškina savo aplinkybes, „Sodra“ gali priimti sprendimą. Bet iš tų įvairių situacijų gali atsirasti ir tam tikros taisyklės“, – teigė M. Navickienė.

M. Navickienės teigimu, dėl pokyčių ir įstatymo pataisų turėtų sutarti kuo daugiau politinių jėgų.

„Dėl to pokyčio, kuris galėtų atsirasti, man atrodo, svarbu, kad susitartų kuo daugiau politinių partijų ar jėgų. Bet koks pokytis turi nusverti argumento prasme, kad jis vertas šiandien daryti. Ir į tuos kausimus aš sau šiandien dar nesu atsakius, ar jis vertas daryti“, – pridūrė ji.

Ministrė teigė, kad vasario pabaigoje ji norėtų apibendrinti diskusijas su Lietuvos banku, Finansų ministerija, pensijų fondais, jų dalyviais ir „Sodra“.

I. Šimonytė šią savaitę interviu BNS sakė, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija svarstys pasiūlymus dėl sistemos pokyčių, tačiau „grandiozinės reformos“, anot jos, daryti nereikėtų. Premjerės teigimu, tai galėtų būti techniniai pokyčiai ir korekcijos. Ji taip pat tvirtino, kad reforma neturėtų būti daroma vien dėl to, kad šiuo metu pasaulyje vyksta ekonomikos lėtėjimas ir tai blogai veikia pensijų fondų grąžą.

Antros pakopos pensijų sistemoje Lietuvoje dalyvauja apie 1,4 mln. dirbančių žmonių.

Skaityti visą pranešimą