Morawieckis: karas Ukrainoje atskleidė tiesą apie Europą

Prieš 1 metus 64

„Karas Ukrainoje atskleidė tiesą apie Rusiją. Tie, kurie nenorėjo matyti, kad Putino valstybė yra imperialistinė, turi pripažinti faktus. Rusijoje atgijo XIX ir XX amžiaus demonai – nacionalizmas, kolonializmas, kurie yra vis akivaizdesni. Bet tas karas atskleidė tiesą ir apie Europą. Putinas apkerėjo daugelį Europos lyderių. Dabar juos ištiko šokas“, – konstatuoja Lenkijos vyriausybės vadovas.

Pasak jo, „Rusijos imperializmo sugrįžimas neturėtų mūsų stebinti“. „Europa atsidūrė dabartinėje situacijoje ne todėl, kad buvo nepakankamai integruota, bet todėl, kad nenorėjo girdėti tiesos balso. Tas balsas sklinda iš Lenkijos daugelį metų“, – pabrėžė M. Morawieckis.

„Tas Lenkijos balso ignoravimas yra Europos Sąjungai iškilusios didesnės problemos iliustracija. Politinė praktika rodo, kad didžiulę reikšmę turi Vokietijos ir Prancūzijos balsai. Tad turime reikalą su formalia demokratija ir de facto oligarchija, kur valdžia priklauso stipriausiems“, – teigia Lenkijos premjeras.

M. Morawieckis publikacijoje gina vieningumo principą Europos Sąjungoje, kuris, anot jo, garantuoja, kad „kiekvienas balsas yra girdimas, o priimti sprendimai atspindi bent minimalius kiekvienos Bendrijos narės lūkesčius“.

„Jeigu visa Europa balsuotų kaip Vokietija, tai tada ne tik „Nord Stream 1“, bet ir „Nord Stream 2“ būtų buvęs paleistas jau prieš daug mėnesių. Europos priklausomybė nuo Rusijos dujų, kurias Putinas naudoja kaip priemonę visam žemynui šantažuoti, būtų neišvengiama“, – pažymėjo M. Morawieckis.

Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.

Skaityti visą pranešimą