Ministerija užsibrėžė didinti pelno mokestį brangius ir taršius automobilius įsigyjančioms įmonėms

Prieš 1 metus 76

Finansų ministerija siūlo keisti įstatymus, pagal kuriuos įmonės, įsigyjančios brangių ir taršių automobilių, mokėtų didesnius pelno mokesčius. Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad taip siekia tramdyti įmonių sąskaita sau prabangius automobilius perkančius verslininkus ir padaryti įmonių automobilių parką žalesnį. Verslininkų atstovai teigia, kad ne visos įmonės turi pinigų dabar naudojamus automobilius pakeisti brangiais elektromobiliais.

Įmonė „Tavo švara“ valo biurų ir privačių namų patalpas, tvarko teritorijas ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje. Įmonė darbui nuolat naudoja per dešimt savų ir nuomojamų automobilių.

„Kadangi mes judame tiek mieste, tiek visoje Lietuvoje, tai tas transportas tikrai labai svarbus ir juo naudojasi praktiškai visi mūsų darbuotojai“, – nurodo „Tavo švara“ vadovė Lina Nadzeikienė.

Dabar visas automobilių įsigijimo, naudojimo ir nuomos išlaidas verslininkai gali įtraukti į sąnaudas, kurios mažina pelno mokesčius. Finansų ministerija siūlo keisti įstatymus – nuo naujų metų sąnaudas transportui susieti su automobilių kaina ir taršumu.

„Tarkim, elektromobiliai su 0 emisija – būtų galima atskaityti 75 tūkst. eurų į sąnaudas, jei automobilis yra mažiau taršus, bet visgi turi išmetimų, būtų galima atskaityti 50 tūkst. eurų į sąnaudas. Atitinkamai kuo automobilis yra taršesnis, tuo mažiau į sąnaudas būtų galima įtraukti“, – aiškina finansų ministrė.

„Vadinasi, mes didinam pelno mokestį tiems, kas atitinka naujus apribojimus, pas ką automobilio vertė viršija nustatytą vertę arba pas ką tarša viršija nustatytą vertę“, – teigia Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė.

„Tavo švaros“ vadovė teigia, kad siūlymai kelia nerimą. Ir ne tik dėl to, kad įmonė neturi atliekamų pinigų elektromobiliams pirkti.

„Visų pirma infrastruktūra kuri nėra išvystyta, tai jeigu elektromobiliu naudotis, tai važinėjant po visą Lietuvą paslaugų įmonei tai sudėtinga“, – tvirtina L. Nadzeikienė.

Verslininkė sako, kad padidėjęs pelno mokestis padidins ir paslaugų kainas. Finansų ministrė teigia, kad pakeitimais siekiama dviejų tikslų.

„Manom, kad tai prisidėtų prie juridinių asmenų parko pokyčių link žalesnio ir mažiau taršaus. Ir taip pat apribotų poreikį pirkti itin brangius automobilius įmonės sąskaita“, – komentuoja G. Skaistė.

2021 metais atrinktose įmonėse mokesčių inspekcija nustatė per 2 200 automobilių, kurie buvo naudojami asmeniniais tikslais, tačiau tik 15 procentų ir apskaitė kaip naudojamus asmeniškai, o ne įtraukė į įmonės veiklos sąnaudas. Tai daugiausia buvo naujausi „Porsche“, „Mercedes“, „Range Rover“ ir kiti prabangūs automobiliai.

„Labai dažnai tais ypatingai prabangiais automobiliais važinėja įmonės vadovai, akcininkai, jų sutuoktiniai ir netgi vaikai. Ir tam tikrais atvejais juos mums padėjo identifikuoti greičio pažeidimai, kuomet buvo nufotografuoti – 70 kartų fiksuotas greičio viršijimas“, – nurodo VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

„Iš dalies padės tą problemą, nes įvedamos lubos. Tai gal galima čia suprast, kad prabangūs automobiliai turėtų būt siejami su verslo darymu“, – sutinka Verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

Tačiau, pasak verslo konfederacijos prezidento, bus įmonių, kurios nukentės dėl įvedamo taršumo reikalavimo, nes ne visi automobiliai gali būti ypač draugiški gamtai.

„Ypatingai, kai kalbam apie taip vadinamus pikapus, furgonus, kurių dar nėra alternatyvos elektromobilių. Tie, kurie taršesni, vis tiek priklauso pigesnei kategorijai, ne visi gali įpirkti automobilį elektromobilį“, – tikina A. Romanovskis.

Įstatymų pakeitimai jau yra įregistruoti Seime

Skaityti visą pranešimą