Minint Keliaujančiųjų ir vairuotojų dieną primenama: kiekvieno pareiga laikytis KET ir gerbti vieniems kitus kelyje

Prieš 1 metus 94

Rugsėjo 25 d., sekmadienį, Lietuvoje minima Keliaujančiųjų ir vairuotojų diena. Jos tikslas – priminti visiems apie pagarbą vieni kitiems kelyje, pagalvoti, ar mes, kiekvienas iš mūsų, tinkamai elgiamės kelyje, ar rūpinamės savo ir kitų saugumu dalyvaudami eisme, rašoma Lietuvos automobilių kelių direkcijos pranešime.

Anot valstybės įmonės Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktoriaus Remigijaus Lipkevičiaus, šią dieną dar kartą primenama, kad kelyje būsime saugūs, jei rūpinsimės savimi ir kitais, kartu eisme dalyvaujančiais žmonėmis.

„Neatsakingi veiksmai kelyje kartais kainuoja per daug – žmogaus gyvybę. Tikrai nesugaišime daug laiko, jei įsėdę į automobilį prieš važiuodami užsisegsime saugos diržus, prieš išeidami į tamsų kelią užsidėsime ar prisisegsime atšvaitus, važiuodami pasirinksime saugų greitį – jei eismo sąlygos prastos, važiuosime lėčiau nei maksimalus leistinas greitis“, – sako R. Lipkevičius.

Kelių direkcija ir saugaus eismo projekto „Saugokime vieni kitus kelyje“ partneriai primena, kad, trumpėjant dienoms, esant darganai ar lyjant, pėstieji turėtų pasirūpinti savo saugumu – kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisitvirtinti atšvaitus, vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais ar neštis šviečiantį žibintą. Tokia liemenė ar šviečiantis žibintas ypač svarbu užmiestyje, kur tenka eiti kelkraščiu. Primenama, kad užmiestyje pėstieji privalo eiti prieš automobilių važiavimo kryptį.

Dviračių ir elektrinių paspirtukų vairuotojai taip pat turi pasirūpinti, kad jų transporto priemonė būtų techniškai tvarkinga, t. y. priekyje būtų baltos, o gale raudonos šviesos žibintas, atšvaitai ant dviračio ratų stipinų, o šių transporto priemonių vairuotojai vilkėtų ryškiaspalves liemenes su šviesą atspindinčiais elementais.

Viena svarbiausių taisyklių važiuojantiems automobiliu – saugos diržų segėjimas. Ir visai nesvarbu, esate keleiviai ar vairuotojai, sėdite priekyje ar ant galinės automobilio sėdynės, važiuojate šimtą kilometrų ar tik kelis, privalote užsisegti saugos diržus. Tai būtina padaryti dėl savo pačių saugumo.

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys pažymi, kad be visų saugos ir atsargumo priemonių kelyje labai svarbi pagarba ir pagalba vienas kitam. „Eismo dalyviai turi matyti vienas kitą, mokėti įvertinti situaciją ir vienas kitam padėti – tada visi saugiai pasieksime savo kelionės tikslą“, – sako V. Grašys.

Lietuvos kelių policijos vadovas taip pat ragina visus netoleruoti neatsargaus ir atsainaus elgesio kelyje ir būti budriems: ir tiems, kas vairuoja transporto priemonę, ir kartu važiuojantiems keleiviams, ir keliaujantiesiems pėsčiomis.

Pagrindinis priminimas vairuotojams – saugaus važiavimo greičio pasirinkimas. Prieš sėdant prie automobilio vairo, visada reikia įvertinti orų sąlygas, kelio dangos būklę, savo savijautą ir pasirinkti saugų greitį, kuris dažnai turėtų būti mažesnis už maksimalų leistiną greitį. Rudeniui įsibėgėjant, rytais tvyrantis rūkas, apniukusios dienos, lietus ir dargana blogina eismo sąlygas, todėl važiavimo greitį rinktis reikia atsakingai.

Prisiminti pareigą laikytis Kelių eismo taisyklių ir gerbti vienas kitą ragina ir dvasininkai. Šį sekmadienį, rugsėjo 25 d., daugelyje Lietuvos katalikų bažnyčių šv. Mišių metu bus meldžiamasi ir prašoma Dievo palaimos globoti visus keliaujančiuosius.

Rugsėjo paskutinį sekmadienį Keliaujančiųjų ir vairuotojų diena paskelbė Lietuvos vyskupų konferencija per plenarinį posėdį, vykusį 2009 m. gegužės 26–28 d. Šios dienos minėjimas yra saugaus eismo projekto „Saugokime vieni kitus kelyje“ sudėtinė dalis.

Projekto tikslas – keisti eismo dalyvių elgesį, ugdyti kultūrą kelyje, pilietiškumą, atsakomybę ir sąmoningumą krikščioniškų vertybių pagrindu, mažinti žūčių ir sužeistų žmonių skaičių eismo įvykiuose. Projektą, kuris vykdomas nuo 2010 metų, inicijavo Susisiekimo ministerija, Lietuvos Vyskupų Konferencija, Kelių direkcija, Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos.

Skaityti visą pranešimą