Miesto 700-ajam jubiliejui skirto penktojo Vilniaus šviesų festivalio programoje – futurizmo dvasia

Prieš 1 metus 97

Vilniaus šviesų festivalis 700-ąjį jauno ateities miesto Vilniaus jubiliejų pasitinka modernaus meno ekspozicija, kurioje pasaulyje garsūs vardai ir 18 originalių, dinamiškų, konceptualių kūrinių – tik sausio 25–28 d.

Kasmet sausio 25-ąją – per Vilniaus miesto gimtadienį – nušvinta jam skirtas Vilniaus šviesų festivalis. 2019 m. pirmą kartą ryškią šventę miestui dovanojęs festivalis tęsia tradiciją – šįmet vyks penktąjį kartą ir Vilnių sveikins 700-ojo jubiliejaus proga.

„1323 m. sausio 25-ąją kunigaikštis Gediminas išsiuntė vieną iš garsiųjų savo laiškų, taip Europos akyse tarsi apšviesdamas šį iki šiol vakarų europiečiams mažai pažintą kraštą ir visiems laikams įrašydamas Vilnių į Europos žemėlapį. Pastaruosius penkerius metus Vilniaus gimtadienius švenčiame ryškiai – užauginome šviesų festivalio tradiciją, įkvėpdami vilniečius ir svečius mėgautis miestu, šviesos magija išryškindami architektūrą, gyvybę ir šiuolaikines idėjas“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Vilniaus šviesų festivalio tema – futurizmas

Jauno, modernaus, ateities miesto Vilniaus jubiliejui dedikuoto festivalio pagrindiniu vizualinio identiteto akcentu tapo beveik iš bet kurio sostinės taško matomas, į pasaulio aukščiausių pastatų sąrašą įtrauktas – 326 metrų aukščio Vilniaus televizijos bokštas. Jis virto skraidančia lėkšte, judančia dangaus platybių link, kaip siekio tirti naujas erdves metafora ir nuoroda į šių metų festivalio temą – futurizmą. Penktojo Vilniaus šviesų festivalio metu, sausio 25–28 d. sostinės senamiestyje ir jo prieigose bus eksponuojama 18 išskirtinių modernaus šviesos meno kūrinių, kurie kvies į miestą pažvelgti kitomis akimis ir plės suvokimo ribas apie laiko, objektyvios tikrovės, optinės iliuzijos, materijos ir erdvės sampratas bei šiuolaikinių technologijų galimybes.

Per pastaruosius ketverius metus lankytojams pristatęs 77 įdomius projektus iš 16 pasaulio šalių, Vilniaus jubiliejaus proga festivalis kurs naujas nepamirštamas patirtis ir stebins Lietuvoje dar nematytomis erdvinėmis šviesos ir garso instaliacijomis, vaizdo projekcijomis, dinamiškomis ir interaktyviomis meninėmis konstrukcijomis.

„Vilniaus jubiliejus – ypatinga proga švęsti mieste. Miesto gimtadieniui skirtas Vilniaus šviesų festivalis – dviguba proga. Tai vienintelė galimybė metuose išeiti pasivaikščioti po iš žiemos miego pažadintą ir modernaus meno galerija virtusią sostinę – pasigėrėti tik keliems magiškiems vakarams pasikeitusių, su šviesos menu derančių, Senamiesčio erdvių grožiu. Kviečiame jauno 700 metų ateities miesto Vilniaus jubiliejų švęsti aktyviai ir būti atviriems naujiems įspūdžiams“, – kviečia festivalio organizatoriaus, Vilniaus kultūros centro direktorius Paulius Jurgutis.

Tarp dalyvių – pasaulyje garsūs vardai

Šiais metais festivalyje išvysime tokius pasaulyje garsius menininkus, kaip Olivier Ratsi (Prancūzija), Philippe Morvan (Prancūzija), Cristian Rizzuti (Italija), skaitmeninio meno studija „Iregular“ (Kanada) ir tarpdisciplinė dizaino studija „Architecture Social Club“ (Jungtinė Karalystė) bendradarbiaujanti su garsiu elektroninės muzikos kompozitoriumi, prodiuseriu ir atlikėju Max‘u Cooper‘iu. Taip pat matysime kylančių žvaigždžių ir ryškių talentų iš Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Olandijos, Ispanijos ir Lietuvos sukurtus kūrinius.

Naktiniame Vilniuje festivalio lankytojams bus atverti ir staigmenų pažers keli savo autentiką išlaikę, mažai žinomi ir ypač retai prieinami barokinio senamiesčio kiemai, kitoje šviesoje atsiskleis sostinės paveldo objektai, pagrindiniai miesto simboliai, aikštės ir skverai.

Maršrutu ves mobilioji programėlė

Apžiūrėti visus šviesų festivalio objektus, pramogauti ir nepasimesti einant Vilniaus širdyje nusidriekusiu kompaktišku festivalio maršrutu, padės mobilioji programėlė. Ją atsisiųsti arba atsinaujinti galima App Store: http://bit.ly/vilniuslightfestival arba Google Play http://bit.ly/vilniuslightfestival1.

Ekspozicijoje – 18 instaliacijų

Apie prasidėjusį Vilniaus šviesų festivalį ir miesto gimtadienį praneš Gedimino pilies bokštas, kurį papuoš iš tolimiausių sostinės vietų matoma šviesos karūna – garsiausio Lietuvos šviesų dailininko Arvydo Buinausko instaliacija Kvietimas.

Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30) festivalio lankytojų lauks nepaprasta, beveik psichodelinė patirtis. Čia savo kūrinį Aether pristatys pasaulyje ypač vertinamas duetas iš Didžiosios Britanijos – elektroninės muzikos kompozitorius ir prodiuseris Max‘as Cooper‘is ir Londono tarpdisciplinė dizaino studija „Architecture Social Club“. Po šventovės skliautais tamsoje kabanti magnetizuojanti šviesos, garso ir 3D vaizdo instaliacija Aether užburs erdviniu šviesos, spalvų, formų ir muzikos šokiu ir žadins žiūrovų jusles ir emocijas.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme (Vilniaus g. 41) lankytojus pasitiks didžiulė, į prisilietimus reaguojanti LED siena – Monrealio (Kanada) skaitmeninės meno studijos „Iregular“, kuri eksperimentuoja su šviesa, garsu, tipografija, algoritmais ir dirbtiniu intelektu – audiovizualinė instaliacija Control No Control. 2011 m. sukurtas interaktyvus meno kūrinys, kuris jau buvo pristatytas daugiau nei 35 kartus visame pasaulyje, kvies kurti kartu.

Radvilų rūmų dailės muziejaus kiemą (Vilniaus g. 24) nušvies kūrybingos ir tvarų meną kurti skatinančios apšvietimo modulinė studijos iš Nyderlandų „Lumus Instruments“ šviesos instaliacija Photonic Empathy. Iš trijų tūrinių kuboidinių stačiakampių sudarytas, lietimui jautrus interaktyvus meno kūrinys kvies publiką keisti instaliacijos išvaizdą, spalvas ir gylį. Tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip tuščias erdvės rėmas, liečiant virsta grožiu.

Prie Salomėjos Neries gimnazijos (Vilniaus g. 32) švytės didelis šviesos kubas, kuriame rikiuosis 240 stiklainių, pilnų užkonservuotų skaitmeninių būtybių – prancūzų menininko Stéphane’o Masson‘o, mėgstančio į kasdienį gyvenimą įnešti pamišimo, meninė instaliacija Supercube.

Alumnato kiemelyje (Universiteto g. 4) festivalio tyrinėtojus pasitiks italo Cristian‘o Rizzuti lazerinė projekcija ant cheminių dažų drobės – Amnesia. Įtraukiantis kūrinys sumanytas kaip penkių etapų tapybos spektaklis, kuriame ant apskritimo formos drobės atgyja atmintis, jos pulsas, gyvybingumas, praradimai ir tai, kas iš viso to lieka, o šviesa, palietusi drobę, įgauna spalvą ir tampa apčiuopiama. Iš Šv. Ignoto bažnyčios kiemo (Šv. Ignoto g. 6) žinią apie jauną, naujovėms atvirą ir augantį 700 metų Vilnių pasauliui siųs monumentali instaliacija Message of Freedom – naktiniame sostinės danguje ryškiai nušvis galingas šviesos spindulys.

Vilniaus paveikslų galerijos kiemo (Didžioji g. 4) erdvę ir laiką sujungs ir perspektyvomis žais instaliacija Onion Skin. Garsaus prancūzų vizualinio menininko Olivier‘io Ratsi grafinis kūrinys, sudarytas iš dviejų stačiu kampu išdėstytų sienų modulio, kurį papildo vaizdo ir garso projekcija. Menininkas skatina žiūrovą patirti kūrinį per savo asmenines reakcijas.

S. Daukanto aikštėje Europos kultūrų įvairovę ir laisvės siekį pagerbs ryškaus prancūzų sceninio dizaino ir šviesos menininko Philippe‘o Morvan‘o memorialinė šviesos ir garso instaliacija Menschen, sudaryta iš 960 stačiakampių, plokščiomis baterijomis maitinamų, retro stiliaus žibintuvėlių.

Bokšto g. 17 vyks novatoriškos ispanų audiovizualinių tyrimų studijos „Playmodes“ vaizdo ir garso perspektyvos eksperimentas. Menui, muzikai, mokslui ir gamtai aistrą jaučiančių kūrėjų instaliacija Beyond – kvies žiūrovus 30 m ilgio skambančiame tunelyje patirti svaiginančią „kelionę nejudant“. Vytauto Didžiojo gimnazijos kieme (Augustijonų g. 8) bus pristatomas skaitmeninį 3D audiovizualinį meną perteikiantis projektas Menas iš ateities, kuriame naudojamos inovatyvios LED hologramos.

L. Stuokos-Gucevičiaus skverą apšvies kinetinė instaliacija Light Sphere – britų menininko Tom‘o Wilkinson‘o, kuris įkvėpimo semiasi iš astronomijos ir fizikos, kinetinė skulptūra, simbolizuojanti nuolatinį judėjimą ir mus supančios aplinkos cikliškumą.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH), Kelno medijų menų akademijos ir Kelno technikos universiteto (Vokietija) bei Tamperės taikomųjų mokslų universiteto (Suomija) kūrėjai pristatys bendrą, Vilniaus 700 jubiliejui skirtą projektą – vaizdo instaliaciją, pavadintą Vilnius X-Reality 700. Unikalus, žinomų dizainerių, vizualizacijos autorių informacines technologijas atspindintis kūrinys pasakos Vilniaus miesto istoriją, kuri bus atvaizduota ant Vilniaus rotušės (Didžioji g. 31) pastato.

Užsukusius į Vilniaus Universiteto Didįjį kiemą (Universiteto g. 3) kalbins erdvinėmis šviesos struktūromis apšviesti paprastai tylūs ilgaamžiai pastatai. Lietuvių dizaino studijos „Video Architects“ sukurtos vaizdo instaliacijos Dialogai šviesų žaismas čia išryškins istorines architektūros vertybes, o pastatų metamorfozės skatins užmegzti dialogą tarp mokslo ir sakralumo.

Judesio, šviesos, dailės ir muzikos kvartetas kvies užsukti į Meno ir mokslo laboratorijos (MMLAB / Vokiečių g. 13A) erdves pažvelgti į Vilniaus miestą iš siurrealistinio balkono – pasimėgauti performansu / instaliacija Vilniaus balkono siurrealybė. Šis balkonas – tai erdvė, kurioje vietą randa nereikalingi daiktai ar įpročiai, atokvėpio minutės, skalbiniai, sodo augalai ar paukščių lesyklėlės. Čia sunku nubrėžti ribą tarp asmeninės ir viešosios erdvės. Performanso metu apšviestos senojo Vilniaus žemėlapio gatvės atgis, virs modernaus miesto vaizdais iš paukščio skrydžio. Čia pat muziką gyvai kurs ir moduliniu sintezatoriumi atliks kompozitorius Ignas Juzokas.

Katedros aikštėje festivalio lankytojus pasitiks išdidus Nūdienos Gediminas – instaliacija virtęs paminklas Vilniaus įkūrėjui LDK didžiajam kunigaikščiui Gediminui. Kaip ir kiekvieno Vilniaus šviesų festivalio metu nušvis Gedimino kardas.

Mėnulis nusileis po Karaliaus Mindaugo tiltu – jį papuoš korporacijos „Samsung Electronics Baltics“ atstovybės Lietuvoje „Samsung Electronics Lithuania“ sukurta ir įdiegta instaliacija ZOOM mėnulis. Taip pat festivalio metu Katedros aikštėje ant Arkikatedros fasado bus galima stebėti ir video projekcijų sukurtą pasakojimą Laiko portalas apie Vilnių, jo praeities ir ateities simbolius. Sausio 25-ąją video projekcija bus galima pasigrožėti po pagrindinio gimtadienio renginio, o sausio 26–28 d. nuo 18 iki 23 val.

K. Sirvydo skvere – maitinimo ir pramogų zona

Festivalio metu Vilniaus Konstantino Sirvydo skvere įsikurs pramogų ir maitinimo zona, kurioje lankytojus sušilti ir užkąsti kvies restoranai ant ratų.

Penktasis Vilniaus šviesų festivalis – tik keturi įspūdingi sausio 25–28 d. vakarai, nuo 18 val. iki 23 val.

Skaityti visą pranešimą