Meteorologas: ilgąjį savaitgalį džiugins 30 laipsnių karštis ir saulėti orai, Joninių naktį lietaus nenumatoma

Prieš 1 metus 80

Galų gale sulaukėme tikrų vasariškų orų, LRT RADIJUI sako meteorologas Silvestras Dikčius. Pasak jo, nepaisant tam tikrų bangavimų, šilto ir net karšto oro srautas Lietuvoje išsilaikys ilgesnį laiką. Gera žinia ir ta, kad į Joninių laužą šiais metais lietus nesikėsins nei viename Lietuvos kampelyje.

Aukšto slėgio sūkurys dovanos sausus, saulėtus ir vis šiltesnius savaitgalio orus, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Meteorologas Silvestras Dikčius sako, kad gamta, po nuolatinės orų kaitos, galų gale dovanos stabilesnius orus. „Šilumos ir net karščio sulauks visa Lietuva. Vėjas labiau suksis nuo Rytų, tad ir pajūris sulauks didesnės šilumos nuo žemyno“, – sako S. Dikčius.

Artimiausią, Joninių, naktį nelis. Dvelks silpnas vėjas. Atvės iki 8–13 laipsnių šilumos. Penktadienį, Joninių dieną, bus sausa ir šilta. Pūs nestiprus pietryčių, rytų vėjas. Aukščiausia temperatūra kils iki 24–29 laipsnių. „Joninių naktis bus gan vėsi, didžiojoje jos dalyje bus 10-11 laipsnių, tad, kaip ir priklauso tokiai nakčiai, kris rasa, – sako meteorologas. – Gera žinia ta, kad laikysis giedri orai, tad netikėtumų, t.y. lietaus, tikrai nereiktų bijoti. Vandens telkiniai puikiai tiks maudynėms, nes upės ir ežerai jau yra įšilę iki 18-21, o Baltijos jūra – iki 17-18 laipsnių. Joninių diena bus saulėta ir šilta.“

Šeštadienis numatomas be lietaus. Vėjas naktį silpnas, dieną rytų, pietryčių, 5–10 m/s. Naktį oro temperatūra nekris žemiau 12-17 laipsnių, o dieną kils nuo 24 iki 29 laipsnių. „Lietaus ir vėl neprognozuojama. Galima pastebėti, kad kasdien bus justi šilimas po laipsnį ar du. Pačios trumpiausios metų naktys taip pat šiltės“, – sako S. Dikčius.

Sekmadienį lietaus tikimybė bus nedidelė. Tiesa, palyti su perkūnija gali pietiniuose šalies rajonuose. Pūs rytų, pietryčių, naktį 3–8 m/s, dieną 5–10 m/s, vėjas. Naktį neatvės žemiau 13–18 laipsnių, o dieną kepins 25–30 laipsnių karštis. „Nepaisant to, kad pietinėje Lietuvoje gali palyti, tačiau krituliai oro tikrai neatvėsins, atvirkščiai – link Lietuvos juda šilto ar net karšto oro banga, – sako meteorologas. – Termometro stulpeliai labiausiai šoktels į viršų pietvakariniuose ir pietrytiniuose šalies rajonuose.“

Pirmadienį vietomis jau numatomas trumpas lietus, galima perkūnija. Pūs pietryčių, naktį silpnas, dieną 6–11 m/s, vėjas. Naktis ir diena bus dar laipsniu šiltesnės. Nuo 14 iki 19 laipsnių temperatūra sukiosis naktį. Dieną oras įkais iki 26–31 laipsnio. „Gali pasitaikyti trumpalaikiai lietūs, tačiau jie neapims didelės teritorijos ir nebus intensyvūs“, – patikina S. Dikčius.

Vietomis trumpai palyti gali ir antradienį. Kai kur griaudės perkūnija. Pūs pietryčių, naktį 3–8 m/s, dieną 6–11 m/s, vėjas. Naktį termometrai rodys 15–20 laipsnių šilumos, o dieną – net 27–32 laipsnius karščio. „Taigi, ta karštesnė oro masė, kuri mus pasieks, vis labiau įsitvirtins Lietuvoje, – sako pašnekovas. – Trumpalaikiai lietūs, kaip ir pirmadienį, gali vietomis padrėkinti žemę. Oras dėl aukštos temperatūros ir drėgmės pasidarys tvankus.“

Meteorologas pastebi, kad jei 30 laipsnių karštis mums jau tapo įprasta oro temperatūra, kuri bent kelis kartus per vasarą apsilanko, tai anksčiau tokia oro temperatūra į Lietuvą užklysdavo vos kartą per 2-3 metus. „Taip pat jau ne vienus metus esame sulaukę tropinių naktų, kuomet nakties oro temperatūra nenukrenta žemiau 20 laipsnių. Na, kol kas dar iki jų šią vasarą toloka, tačiau kitais vasaros mėnesiais tokio gamtos reiškinio dar tikrai galime sulaukti“, – sako meteorologas S. Dikčius.

Daugiau – specialioje LRT.lt orų skiltyje.

Orų prognozę su sinoptiku S. Dikčiumi stebėkite televizijos vaizdo įraše.

Parengė Vismantas Žuklevičius.

Skaityti visą pranešimą