Meteorologas Dikčius: penktadienį spustels 14 laipsnių šaltis, tačiau sekmadienį vėl sugrįš įprasti orai

Prieš 1 metus 43

Artimiausiomis dienomis kritulių bus nedaug, išliks ramūs orai, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT). Tačiau meteorologas Silvestras Dikčius LRT RADIJO laidoje „Ryto garsai“ sako, ryškesnių orų permainų galima tikėtis jau nuo penktadienio – naktimis vietomis oro temperatūra nukris iki 14 laipsnių šalčio. Tiesa, toks atšalimas truks neilgai ir jau sekmadienį sugrįš mums įprasti orai. 

Žiema jau spėjo įsitvirtinti Lietuvoje ir, pasak meteorologo, tuo stebina ne tik gyventojus, bet ir meteorologus. Ilgalaikės prognozės rodė, kad lapkritis bus šiltas, o štai užėjo tokie žiemiški orai, lapkritis dar nesibaigė, o jau atrodo, kad ta žiema tęsiasi ilgai, šypsodamasis sako S. Dikčius.


„Prognozės rodė, kad vos savaitę išsilaikys žiemiški orai. O jie jau tęsiasi antrą savaitę, – netikėtais orų pokyčiais stebisi meteorologas. – Tiesa, artimiausiomis dienomis didžiojoje šalies dalyje bus šiokie tokie atodrėkiai ir priartėjimai prie 0 laipsnių temperatūros, tačiau ir jie tęsis neilgai. Įdomu tai, kad pats gruodžio mėnuo patapo toks labai išbalansuotas. Šiais metais, galima sakyti, mes turėsime tokį senų orų sugrįžimą – bus taip, kaip buvo prieš 30-40 metų. Tuomet pirmieji žiemos ženklai būtent ir pasirodydavo dar lapkritį ir įsitvirtindavo lapkričio pabaigoje-gruodžio pradžioje. Gruodį buvo fiksuota ir 30 laipsnių šalčio oro temperatūra. Tačiau paskutiniu metu, išskyrus pernykštį, gruodis tikrai toks nebuvo ir labiau primindavo tokią lapkričio tąsą – žiemos reiškinių beveik nebūdavo. Turėjome tikrai šiltus gruodžius. Tai jei paskutinius keletą metų gruodis buvo kaip koks priežiemio mėnuo, tai pernai turėjome ir šiemet turėsime gruodį kaip tikrą žiemos mėnesį.“

Trečiadienio naktis, kaip jau įprasta, bus debesuota. Daug kur numatomi nedideli krituliai, daugiausia sniegas. Vietomis susidarys plikledis. Pūs rytų, pietryčių, 4–9 m/s, vėjas. Žemiausia oro temperatūra naktį bus nuo 0 laipsnių pajūryje iki 5 laipsnių šalčio šalies šiaurrytiniuose rajonuose. Apniukusi bus ir rytojaus diena. Kai kur iškris nedideli krituliai, daugiausia sniegas. Vietomis susidarys plikledis. Pūs rytų, pietryčių, 4–9 m/s, vėjas. „Oro temperatūra kils nuo 3 laipsnių šalčio rytiniuose rajonuose iki 1 laipsnio šilumos prie jūros bei pačiame pietvakariniame šalies pakraštyje“, – rytojaus dienos oro temperatūrą įvardija meteorologas.

Ketvirtadienio naktį kai kur vakarinėje šalies pusėje numatomi nedideli krituliai, vyraus sniegas. Vietomis susidarys plikledis, eismo sąlygas apsunkins rūkas. Pūs rytinių krypčių, nestiprus vėjas. Oro temperatūra naktį svyruos nuo 0 laipsnių iki 5 laipsnių šalčio. Tiesa, rytiniuose rajonuose pragiedrėjus vietomis termometrų stulpeliai leisis iki 6–11 laipsnių šalčio. Dieną didžiojoje šalies dalyje vyraus silpnas šaltukas – nuo 4 laipsnių šalčio iki 0 laipsnių. Tik rytiniuose rajonuose kai kur išsilaikys 5–9 laipsnių šaltis. Na o prie jūros termometro stulpeliai gali pakilti ir iki 1 laipsnio šilumos.

Penktadienis numatomas be žymesnio sniego, tačiau su ryškesniais orų pokyčiais. Vietomis susidarys plikledis, medžių šakos ir elektros laidai pasipuoš šerkšnu, o eismo sąlygas vėl sunkins rūkas. Vėjas išliks silpnas. Oro temperatūra naktį svyruos nuo 6 iki 11, o pragiedrėjus vietomis ir iki 12–14-kos, laipsnių šalčio. Dieną visoje šalyje išsilaikys neigiama oro temperatūra – nuo 3 iki 8 laipsnių šalčio. „Nereiktų išsigąsti. Tai tikrai nebus kažkoks tai speigas – tiesiog gruodį pasitiksime šaltesniais orais, – ramina S. Dikčius. – Gera žinia ta, kad yra didelė tikimybė, jog penktadienį pasirodys saulė.“

Vietomis nedidelis sniegas iškris šeštadienį. Kai kur susidarys plikledis. Rytinių krypčių vėjas bus nestiprus. Oro temperatūra naktį sieks 5–10 laipsnių šalčio. Dieną termometrų stulpeliai svyruos nuo 5 laipsnių šalčio iki 0 laipsnių. „Šeštadienis dar bus šaltokas, tačiau pats šaltis jau išsikvėps ir oro temperatūra jau taip nekris žemyn“, – sako pašnekovas.

Sekmadienį vietomis taip pat prognozuojami nedideli krituliai, daugiausia sniegas. Kai kur susidarys plikledis, dieną galima silpna lijundra. Stiprės rytų, pietryčių vėjas. Oro temperatūra naktį sieks 1–6 laipsnius šalčio, o dieną termometrų stulpeliai rodys nuo 4 laipsnių šalčio rytiniuose šalies rajonuose iki 1 laipsnio šilumos pajūryje. „Sekmadienį grįšime prie mums įprastų oro temperatūrų. Beje, savaitgalį pasnyguriuos, tačiau kažkokie gausesni krituliai iki mūsų krašto neturėtų atkeliauti“, – orų prognozę užbaigia meteorologas S. Dikčius.

Daugiau – specialioje LRT.lt orų skiltyje.

Orų prognozė su sinoptiku S. Dikčiumi – LRT RADIJO ir LRT TELEVIZIJOS įrašuose.

Parengė Vismantas Žuklevičius.


Skaityti visą pranešimą