Metams artėjant prie pabaigos, Kauno politikai tvirtins pernykščio savivaldybės biudžeto ataskaitas

Prieš 1 metus 149

2021-ųjų pradžioje tikėtasi, kad miesto biudžeto pajamas ženkliai padidins ir Kauno miesto savivaldybės įsteigtos biudžetinės įstaigos, tačiau to neįvyko. Pati savivaldybės administracija, vietoj planuotų 5,24 mln. eurų biudžetui atnešė tik 1,87 mln. eurų įmokų. Iš tos sumos 877 tūkst. eurų sudarė pajamos už prekes ir paslaugas, nors planuota per metus jų surinkti 2 mln. eurų.

Šią savaitę viešai paskelbtoje Kauno miesto savivaldybės biudžetinių įstaigų pajamų įmokų į savivaldybės 2021-ųjų biudžetą vykdymo ataskaitoje nurodoma, jog vietoj planuotų 13,31 mln. eurų tos įstaigos biudžetą papildė tik 6,67 mln. eurų.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ pasiteiravo vienos iš kultūros įstaigų vadovą, kas trukdė (juk COVID-19 pandemijos nulemti veiklos ribojimai jau buvo atlaisvinami?) surinkti daugiau biudžetui lėšų iš viešų renginių, į kuriuos parduodami bilietai. Ir sužinojo, jog pačios steigėjos – Kauno miesto savivaldybės tarybos patvirtinti renginių planai, jų bilietų finansinės „lubos“ net ir žinant, jog bus didesnis žiūrovų susidomėjimas renginiu (pavyzdžiui, gastrolėse) leidžia tikėtis didesnių pajamų, tačiau to siekti neskatina.

Įdomu ir tai, kad kaip komercinė įmonė dirbanti biudžetinė įstaiga „Parkavimas Kaune“ pernai miesto pagrindinę piniginę (biudžetą) įmokomis papildė tik 13,7 tūkst. eurų, nors už jos paslaugas ir prekes buvo planuota biudžetui gauti 22 tūkst. eurų. 41,7 tūkst. eurų įmokų į miesto kasą įnešė S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas (planavo – 101,5 tūkst. eurų).

Net ir Kauno centrinį knygyną išnuomojusi privačiam knygynų tinklui, o taip pat nuomodama kitas jai priklausančias nuosavybės teise negyvenamąsias patalpas, Kauno miesto savivaldybė iš tokios komercijos praėjusiais metais uždirbo biudžetui tik 231 tūkst. eurų (vietoj planuotų 700 tūkstančių). Praėjusiais metais už biudžetinių įstaigų teikiamas paslaugas buvo numatyta surinkti 6,17 mln. eurų, bet surinkta apie pusė (3,69 mln. eurų) minimų įstaigų pajamų įmokų į 2021-ųjų Kauno miesto savivaldybės biudžetą.

„Ateinančią savaitę vyks miesto tarybos komitetų posėdžiai, apžvelgsime pristatomas ataskaitas. Tikiuosi Ekonomikos ir finansų komitete, kuriam priklausau, iš savivaldybės administracijos išgirsime, kokios priežastys – pandemija ar kažkas kita – lėmė planų neįvykdymą.

Niekam ne paslaptis, kad vis daugėja atvejų, kai savivaldybės biudžetinės įstaigos su politikų palaiminimu imasi ne savivaldai, o greičiau privačiam verslui būdingų funkcijų. Tačiau ir tokiais atvejais svarbu išsiaiškinti, kas įstaigoms pernai sutrukdė geriau dirbti, – surinkti pakankamai lėšų bei atlikti daugiau įmokų į miesto biudžetą. O gal joms „uždėti“ planai nebuvo realūs? Tik taip šiuo metu galėčiau pakomentuoti minėtą ataskaitą“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ šį penktadienį sakė Kauno miesto savivaldybės tarybos narė iš opozicinės frakcijos „Vardan Lietuvos“ Edita Gudišauskienė.

Skaityti visą pranešimą