Medikų bendruomenė atsisveikina su paliatyviosios pagalbos pradininku Lietuvoje profesoriumi Šeškevičiumi

Prieš 1 metus 87

Skaudi netektis – savaitgalį mirė paliatyviosios pagalbos pradininkas Lietuvoje, pirmasis Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prieš vėžį prezidentas gydytojas kardiologas profesorius Arvydas Šeškevičius.

Apie tai savo socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė šiuo metu POLA vadovaujanti Neringa Čiakienė.

„Dar viena netektis šiais metais – į šviesą iškeliavęs profesorius Arvydas Seskevicius . Nors ir nujausta, bet vis tik netikėta, graudu, liūdna... Pirmasis POLA prieš vėžį prezidentas, paliatyviosios pagalbos Lietuvoje pradininkas, gydytojas kardiologas, gimtojo Simno krašto mylėtojas, daugelio knygų autorius... [...] visuomet su šypsena balse ir nuostabiu humoro jausmu; sąmojis, vidinė ramybė, išmintis, meilė mokslui, atsidavimas darbui – atrodė, jaunatviškumo, nepasotinamumo žinioms, mokslui jame dar tiek daug, kad gyvybinė energija dar ilgai neišseks... Ilsėkis ramybėje, mielas profesoriau. O mes tęsime Jūsų pradėtus darbus“, – rašo N. Čiakienė.

Užuojautą dėl prof. A. Šeškevičiaus mirties pirmadienį pareiškė ir Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Netekome Lietuvai nusipelniusio mediko, kuris savo profesinį kelią susiejo ne tik su kardiologo specializacija, bet ir su pagalba pacientams, sergantiems lėtinėmis, nepagydomomis ligomis, žmogaus, tapusio paliatyviosios pagalbos sistemos įkūrėju Lietuvoje. Profesorius A. Šeškevičius, įkūręs ir ilgus metus vadovavęs Slaugos fakultetui Kauno medicinos universitete, paliko reikšmingą pėdsaką Lietuvos medicinoje ir socialinės slaugos srityje, atkakliai siekdamas, kad ligonių ir žmonių su negalia psichologiniai, socialiniai ir dvasiniai poreikiai taptų sudėtine Lietuvos asmens sveikatos priežiūros sistemos dalimi“, – rašoma šalies vadovo užuojautoje.

A. Šeškevičius buvo ilgametis Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius, daktaras, Lietuvos paliatyviosios medicinos draugijos prezidentas, 2016 m. apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

Profesorius gimė 1939 m. Simne. 1970 m. baigė Kauno medicinos institutą (dab. Lietuvos sveikatos mokslų universitetą). 1972–1980 m. buvo Kauno kardiologijos instituto gydytojas kardiologas, vyresnysis mokslo darbuotojas. Nuo 1980 dėstė Lietuvos sveikatos mokslų universitete, kur 1992 m. kartu su kitais akademikais įkūrė Slaugos fakultetą ir keliolika metų buvo jo dekanu.

Jo kadencijos metais universitete įkurta Slaugos ir rūpybos katedra. Prof. A. Šeškevičius laikomas Lietuvos paliatyviosios medicinos pradininku. Jo dėka įkurta iki šiol sėkmingai veikianti lėtinėmis ir sunkiomis ligomis sergančių pacientų problemas sprendžianti Lietuvos paliatyviosios medicinos draugija (POLA).

Urna su prof. A. Šeškevičiaus palaikais bus pašarvota Kaune „Rekviem“ laidojimo namuose (Jonavos g. 41A) sausio 24 d. antradienį nuo 10 iki 21 val. ir sausio 25 d. trečiadienį nuo 9 iki 12 val. Profesorius bus laidojamas trečiadienį 14 val. Simno kapinėse.
Šv. mišios Vilniuje vyks pirmadienį 18 val. šv. Kryžiaus bažnyčioje (prie Prezidentūros). Šv. mišios Kaune vyks trečiadienį 9 val. Kauno pal. Arkivyskupo Jurgio Matulaičio bažnyčioje, S. Žukausko g. 1 B.

Skaityti visą pranešimą