Mačiulis apie išankstinę metinę infliaciją sausį: kainų padidėjimas yra paskutinis pasispardymas

Prieš 1 metus 49

Vertindamas naujausius infliacijos duomenis, banko „Swedbank“ vyr. ekonomistas, dr. Nerijus Mačiulis tvirtina, kad fiksuotas kainų padidėjimas yra „paskutinis pasispardymas“. Per sausį vidutinės kainos Lietuvoje padidėjo 0,6 proc. ir buvo 18,4 proc. didesnės nei prieš metus. 

„Vidutinį kainų lygį pakėlė nuo metų pradžios padidėjusios elektros, dujų, vandens kainos bei didesni akcizai alkoholiui ir tabakui (jei ne šie veiksniai, jau būtume matę mėnesinę defliaciją). Metinė infliacija mažėja jau keturis mėnesius iš eilės, jos kritimas dar įsibėgės“, – savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašo ekonomistas.

Kadangi, jo teigimu, atlyginimai šiemet augs beveik 10 proc., „sunku tikėtis daugelio paslaugų pigimo“, pažymi N. Mačiulis.

Vis dėlto, pasak ekonomisto, pigesnių prekių bus. N. Mačiulis akcentuoja ir to priežastis.

„Euras dolerio atžvilgiu sustiprėjo dešimtadaliu, dėl to atpinga visos žaliavos, už kurias mokame JAV doleriais. Kviečių kaina nuo piko nukrito daugiau nei trečdaliu, po didelio spurto pradėjo mažėti žaliavinio pieno supirkimo kainos, panašiai ir su kai kuriomis kitomis maistinėmis žaliavomis. Elektra ir gamtinės dujos biržose nekainuoja nė trečdalio to, ką kainavo praėjusių metų vasarą.

Konteinerio atplukdymas iš Šanchajaus į Roterdamo uostą prieš pusantrų metų kainavo 15 tūkst. eurų, šiandien – mažiau nei 2 tūkst. eurų. Vangėjanti mažėjanti mažmeninė prekyba paskatins įmones greičiau mažėjančius kaštus parodyti ir galutiniams vartotojams. Stygių keičia perteklius, euforiją – baimės, klestėjimą – nuosmukis; nuolatinis ekonomikos yin ir yang“, – dėsto ekonomistas.

LRT.lt primena, kad, Valstybės duomenų agentūros duomenimis, išankstinė metinė – sausį, palyginti su 2022 metų sausiu – infliacija Lietuvoje siekia 18,4 proc.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų, transporto prekių ir paslaugų kainų padidėjimas.

Išankstinis vidutinės metinės infliacijos įvertis, apskaičiuotas pagal SVKI, sausį sudaro 19,3 proc.

Gruodį metinė infliacija, apskaičiuota pagal vartotojų kainų indeksą (VKI), siekė 21,7 proc, o apskaičiuota pagal su kitomis Europos Sąjungos šalimis suderintą indeksą (SVKI) – 20 proc., vidutinė metinė – atitinkamai 19,7 proc. ir 18,9 proc. Mėnesio infliacija gruodį buvo atitinkamai 0,3 proc. ir 0,1 proc.

Skaityti visą pranešimą