LRT trumpai. Ar galima gauti baudą už sniego paslėptą valstybinį numerį?

Prieš 1 metus 60

Besikeičiančios oro sąlygos kelyje vairuotojus verčia būti atidesniais stebėti eismo pokyčius. LRT.lt analizuoja, ar eismo dalyviai gali būti nubausti, jei jų valstybinių numerių ženklus paslėps sniegas.

Lietuvos kelių policijos atstovė Jorūnė Liutkienė LRT.lt teigė, jog vairuotojams galioja reikalavimas, kad transporto priemonė būtų techniškai tvarkinga ir kad tinkamai veiktų visi jos elementai.

„Sniegas ant automobilio neturi uždengti išorinių šviesos prietaisų, šviesos atšvaitų, valstybinio numerio ženklų, skiriamųjų ženklų ir duodamų signalų, taip pat neturi bloginti vairuotojui matomumo. Kelių eismo taisyklių (KET) 50, 53, 54 punktų reikalavimai įpareigoja prieš važiuojant tinkamai pasirūpinti savo automobiliu, kad nekiltų pavojus sau ir kitiems eismo dalyviams“, – komentavo Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė.

Pasak jos, KET taip pat teigiama, kad draudžiama tęsti kelionę, jeigu yra kliūčių, kol jos nebus pašalintos.

„Vertinant tai, kad sniegas ar ledas gali riboti vairuotojui matomumą, uždengti valstybinius numerius, žibintus ir posūkio signalų žibintus, manoma, kad nenuvalytas sniegas kelia pavojų kitų eismo dalyvių saugumui. Atsižvelgdami ir meteorologines sąlygas, į sniego kiekį ant automobilio, valstybinių numerių būklę, vairuotojo nusiteikimą ir paaiškinimą, objektyvias aplinkybes, pareigūnai kiekvieną situaciją vertina individualiai“, – sakė J. Liutkienė.

Anot pašnekovės, tikimybė, jog vairuotojas gali sulaukti baudos už nenuvalytą valstybinio numerio ženklą, išlieka.

Bauda būtų taikoma pagal Administracinių nusižengimų kodekso 417 straipsnio 7 dalį, numatančią baudą vairuotojams nuo dešimties iki dvylikos eurų.

Savo ruožtu saugaus eismo ekspertas Darius Kanapinskas LRT.lt komentavo, kad eismo saugumo problemų kyla ir tada, kai yra apsnigti galiniai žibintai.

„Yra trys vandens būsenos – kieta, skysta ir dujinė. Jeigu yra rūkas, pustomas sniegas, tada iš paskos matomi važiuojančio automobilio raudoni žibintai, bet atrodo, kad automobilis yra dar pakankamai toli.

Visgi, pasirodo, akies mirksnis ir tu jau čia pat. Tai yra tokia optinė apgaulė – objektas atrodo toliau, nors iš tikrųjų yra arčiau. Esant blogam matomumui, sniegas ar ledas ant žibintų dar labiau apsunkina matomumą. Čia jau yra tiesioginė grėsmė eismo saugumui“, – sakė ekspertas.

Pasak jo, policijos pareigūnų išrašyta bauda dėl KET pažeidimų yra tinkamas pasirinkimas, nes tai padeda užbėgti įvykiams už akių.

„Manyčiau, jei jau visiškai blogos eismo sąlygos, tikrai policijos pareigūnai nefiksuos [apsnigtų numerių ar žibintų] kaip pažeidimo. Bet, tarkime, kai jau yra atitirpęs sniegas ir nuo ryto nesninga, važiuoji, bet automobilio numeriai net neperšviečiami arba kartais tenka matyti, kad automobilis lyg išvažiavęs iš plovyklos, bet numeris per stebuklą paliktas murzinas, tai už tokį sąmoningą dalyką, manau, policijos pareigūnai gali skirti ir nuobaudų“, – kalbėjo D. Kanapinskas.

Skaityti visą pranešimą