Lietuvis iš Bachmuto: gal kiek ramesnės kelios nakties valandos, o paskui ir vėl be perstojo šaudo

Prieš 1 metus 59

Gyvačių salos misijos Ukrainoje vadovas Sigitas Maliauskas, šiuo metu esantis fronto linijoje esančiame Donecko srities Bachmuto mieste, LRT RADIJUI sako, kad dabar didžiausi mūšiai verda 12 kilometrų į šiaurės rytus nuo Bachmuto esančiame Soledaro mieste. „O Bachmutas spaudžiamas tiek iš rytinės, tiek iš pietinės pusės, mat rusai labai nori jį paimti ir, pasak ukrainiečių, čia yra bausmė tiems, kurie prarado Chersoną“, – tiesiogiai iš Bachmuto pasakoja S. Maliauskas.

Pagal žvalgybos skaičiavimus rusų karių čia yra nuo 25 iki 30 tūkstančių karių, sako lietuvis. Pasak jo, stebina tai, kad rusai dronus pradeda naudoti kaip spiečius.

„Jie sugeba pakabinti vienu metu virš vieno pastato, turiu omeny penkiaaukščio Soledare, tris-keturis dronus vienu metu. Ukrainiečiai jų tiesiog nespėja numušinėti. O jeigu juos numuša, tai atsiranda dar tiek pat arba dar daugiau. Tai reiškia, kad jie labai mokinasi iš savo klaidų“, – sako Gyvačių salos misijos Ukrainoje vadovas.

S. Maliauskas patikina, kad Soledaro mieste nesugriautų pastatų visiškai nebeliko. Tai, esą, rodo ukrainiečių dronų darytos nuotraukos.

„Miestas yra visiškai sunaikintas. Aš asmeniškai nebesuprantu, ką ten ginti, nes dabar tiesiog yra likę griuvėsiai, – tikina pašnekovas. – Patys ukrainiečiai Soledarą šiuo metu vadina Stalingradu. Rusų artilerija ir tankai šaudo be sustojimo. Naktį, maždaug tarp pirmos ir trečios valandos nakties buvo truputį ramiau. Čia vyksta tikrai intensyvūs apšaudymai. Mūšiai už Bachmutą vyksta pilnu tempu.“

Pasak lietuvio, nuo Kramatorsko link Bachmuto be sustojimo juda tiek aprūpinimo mašinų kolonos, tiek ir kariniai daliniai. Karo inžinierių kariniai ekskavatoriai čia nuolat kasa prieštankinius griovius, pasakoja S. Maliauskas.

„Mes taip pat nuolat keičiame savo vietą. Dabar esame kartu su 24-osios karaliaus tarnybos brigados 1-uoju šaulių batalionu. Šis batalionas karo pradžioje buvo ginkluotas tiktai lengvaisiais ginklais, o dabar jau turi ir tankus, ir pėstininkų kovos mašinas. Kaip sakau, kad iki karo pabaigos iš pėstininkų bataliono pataps tankų batalionu. Tai tokia situacija“, – situaciją fronto linijoje ties Bachmutu nušviečia lietuvis.

Paklaustas, kokia paties misija Bachmute, S. Maliauskas patikina ukrainiečiams vežantis įvairią pagalbą. Štai visai neseniai buvo pristatytas „Lietuvos žmonių nupirktas labai rimtas dronas, kuris gali nustatyti rusų buvimo pozicijas, netgi suskaičiuoti, kiek jie turi tankų“.

„Jis gali nustatyti tikslias tankų koordinates ir informaciją perduoti artileristams. Šis dronas gali vienu metu transliuoti signalą į visos brigados žvalgybos padalinius, turiu omeny, visi gali matyti realiuoju laiku, ką jis daro. Susitarėme su ukrainiečiais, kad mes tikrai gausime įrašus, tiksliau nuorodą, kaip pasijungti prie to kanalo, kad matyti jo darbą tiesioginiu, realiuoju laiku, – lietuvių teikiamą paramą vardina S. Maliauskas. – Atvežėme maskuojamuosius tinklus jau žieminiam sezonui, turiu omeny paltus.

Taip pat atvežėme sausų maisto davinių, šiltų rūbų ir įvairių kitokių dalykų. Pakonsultuojame, kaip kariauti, sakome, kad svarbiausia yra žmonių gyvybės, o ne dronas, nes jis – tik metalo ir plastmasės gabalas. Jei jau taip nutiktų, kad jis papultų į rusų rankas, tai geriausia jį sunaikinti, kad priešas negalėtų juo veikiančiu pasinaudoti.“

Lietuvių gyventojų paaukotais pinigais nupirktas dronas ginti Ukrainos į orą kils ne iškart. Pasak pašnekovo, ukrainiečių dronistai nori jį „persiūti“.

„Lietuvių atvežtą droną norima naudoti kaip įmanoma greičiau, tačiau dronistų komanda jo dar nenori paleisti. Nepasakosiu čia giliai, ką tai reiškia, bet jie sako: reikia jį persiūti. Tai reiškia, kad norima droną truputį perprogramuoti“, – sako S. Maliauskas.

Gyvačių salos misijos Ukrainoje vadovas įsitikinęs, kad okupantams Bachmuto vėl užimti nepavyks. „Aišku, kad jiems tai yra principo reikalas, nes jie prarado šitą miestą ir dabar labai nori vėl susigrąžinti. Tačiau aš tikiu, kad to pasiekti nepavyks. O jei ir pavyks, tai ukrainiečiai padarys viską, kad rusų nuostoliai jį paimti būtų dideli“, – tikina šiuo metu Bachmute esantis S. Maliauskas.

Viso pokalbio su S. Maliausku apie situaciją karo fronte esančiame Bachmute klausykitės LRT RADIJO laidos „60 minučių“ radiotekos įraše.

Parengė Vismantas Žuklevičius.

Skaityti visą pranešimą