Lėbautojai po festivalių nevengė rizikuoti prie vairo: liūdną šventės atomazgą pranešdavo alkotesteris, vairavo be teisių, su svetimais numeriais

Prieš 1 metus 87

Pastaruosius rugpjūčio savaitgalius Lietuvą drebino du muzikos festivaliai – „Granatos“ Rumšiškėse ir „Karklė“ pajūryje. Čia netilo muzika, laisvai liejosi alkoholis, dar labiau renginio dalyvių emocijas žadino įvairios narkotinės medžiagos. Galiausiai, festivaliams pasibaigus, lėbautojai patraukė namo – kas ant galinės sėdynės, o kas sėdo prie vairo ir atriedėjo tiesiai į policijos patikras. Pareigūnai neslepia, jog darbo jiems netrūko.

Pareigūnai išlydėjo muzikos mylėtojus

Rugpjūčio 5–7 d. vykęs muzikos festivalis Rumšiškių Liaudies buities muziejuje tradiciškai sulaukė Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) dėmesio. Vos išvažiavusius iš festivalio teritorijos vairuotojus pasitiko pareigūnai.

„Rumšiškėse reidas ties „Maxima“, išvažiuojant iš „Granatų“, – vienoje „Facebooko“ grupėje kitus festivalio dalyvius bandė perspėti vyriškis. Visgi panašu, kad šį perspėjimą internete spėjo pamatyti ne visi.

Kaip LRT.lt informavo LKPT Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė, rugpjūčio 7-ąją pareigūnams įkliuvo ne vienas iš festivalio namo bandęs parvykti vairuotojas.

„Lietuvos kelių policijos tarnyba rugpjūčio 7-ąją iš viso patikrino 623 transporto priemones. Išaiškinta 15 Kelių eismo taisyklių pažeidimų“, – detalizavo ji.

Ir girti, ir be teisių

Pasak J. Liutkienės, sustabdytiems 29 transporto priemonių vairuotojams iš dalies pasisekė – nors jie buvo vartoję alkoholinių gėrimų, tačiau neviršijo leistinos girtumo normos. Visgi buvo ir tokių, kuriems alkotesterio rodmenys nebuvo tokie gailestingi.

LKPT pateiktais duomenimis, buvo fiksuoti 2 atvejai, kai pradedantieji vairuotojai vairavo transporto priemones būdami neblaivūs, jiems nustatytas ne daugiau kaip 0,4 promilės girtumas. LRT.lt primena, kad šiuo atveju pradedantiesiems vairuotojams galioja nulio promilių taisyklė.

6 vairuotojams, kurie įkliuvo Kelių policijos pareigūnams, nustatytas lengvas girtumas (tarp 0,4 ir 1,5 promilės). Dar vienam vairuotojui nustatytas 0,86 promilės girtumas, o vėliau paaiškėjo, kad jis neturi teisės vairuoti.

Į kompaniją pastarajam galima priskirti ir dar vieną vairuotoją, kuris nors ir buvo blaivus, tačiau neturėjo teisės vairuoti transporto priemonės.

Su svetimais numerio ženklais

Kaip informavo J. Liutkienė, iš visų patikrintų 623 transporto priemonių pasitaikė atvejis, kai transporto priemonė buvo neapdrausta privalomuoju draudimu, dar vienas automobilis buvo su tamsintais šoniniais langais, o vairuotojas negalėjo pateikti tam reikalingo leidimo.

Be to, nustatyti du vairuotojai, kurie vairavo transporto priemones, už kurias nebuvo sumokėtas privalomasis transporto priemonių savininkų ar valdytojų naudotojo mokestis.

Galiausiai, į pareigūnų patikros postą atvyko transporto priemonė su kitos transporto priemonės valstybiniais numerio ženklais.

LRT.lt primena, kad, remiantis Administracinių nusižengimų kodeksu (ANK), transporto priemonių su suklastotais valstybinio numerio ženklais, uždengtais ar kitaip užmaskuotais valstybinio numerio ženklais arba su pritvirtintais ne tai transporto priemonei išduotais valstybinio numerio ženklais vairavimas užtraukia baudą vairuotojams nuo 240 iki 340 eurų.

Pajūryje KET pažeidimų išvengta

Praėjusį savaitgalį, rugpjūčio 12–14 d., pajūryje poilsiautojus linksmino kitas muzikos festivalis „Karklė“. Tiesa, po jo vairuotojai buvo kiek pavyzdingesni nei „Granatų“ dalyviai.

Kaip LRT.lt informavo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė, pareigūnai ilgąjį savaitgalį rengė policines priemones visoje Klaipėdos apskrityje, tačiau Karklėje KET pažeidimų neužfiksuota.

Visgi čia lėbautojai liūdnai pasižymėjo iš kitos pusės. Pasak A. Grauslienės, per ilgąjį Žolinių savaitgalį Karklėje buvo pradėti aštuoni ikiteisminiai tyrimai dėl galimo disponavimo narkotinėmis medžiagomis.

Netrūko avarijų

LKPT pranešė, kad rugpjūčio 12–14 d. policijos pareigūnai, pirminiais duomenimis, visoje Lietuvoje užregistravo 168 eismo įvykius: penktadienį – 66, šeštadienį – 53, sekmadienį – 49. Dėl neblaivių vairuotojų kaltės įvyko 4 proc. visų avarijų, dar 27 eismo įvykiai – transporto priemonių susidūrimai su gyvūnais.

Pirminiais duomenimis, žmonės nukentėjo 29-iuose eismo įvykiuose. Viename įvykyje penktadienį žuvo lengvojo automobilio keleivė. Iš viso avarijose buvo sužeisti 39 asmenys, iš jų 10 nepilnamečių (4 elektrinių paspirtukų, 2 mopedų ir dviračio vairuotojai, 3 keleiviai).

Daugiausia įvykiuose nukentėjo transporto priemonių vairuotojų (67 proc.), tarp jų motociklų, mopedų, dviračių, elektrinių paspirtukų, 31 proc. sužeistųjų sudaro keleiviai, nukentėjo ir 1 pėsčiasis. Po 3 žmones sužeista 2-uose įvykiuose (penktadienį – Kaune ir Palangoje), po 2 asmenis – 6-iuose įvykiuose (penktadienį – Marijampolėje, Panevėžyje, Vilniuje, Alytaus ir Jonavos rajonuose, sekmadienį – Vilniuje).

Dviračių vairuotojai dalyvavo 7-iuose eismo įvykiuose, elektrinių paspirtukų vairuotojai – 5-iuose, mopedų vairuotojai – taip pat 5-iuose, į tris įvykius pateko motociklų vairuotojai, dar viename dalyvavo 2 keturračių motociklų vairuotojai.

Skaityti visą pranešimą