LAT: Vilniaus valdžia SEB bankui už Lazdyno baseino statybas turi sumokėti 0,6 mln. eurų

Prieš 1 metus 55

Vilniaus savivaldybė Lazdynų baseino statybas finansavusiam ir faktoringo sutartį su viena statybų rangovių sudariusiam SEB bankui privalo grąžinti visą skolą su delspinigiais – 621 tūkst. eurų, galutinai nusprendė teismas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas lapkričio 24 dieną panaikino šiemet sausį priimtą Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą, kuris savivaldybės skolą bankui sumažino 245,4 tūkst. eurų, ir paliko galioti Vilniaus apygardos teismo pernai sausį priimtą nutarimą.

LAT teigimu, vienašališkai nutraukusi rangos sutartį savivaldybė neteko teisinio pagrindo sustabdyti prievolės vykdymą rangovei nepateikus garantijos ir nevykdant sutartimi prisiimtų įsipareigojimų.

„Trečiasis asmuo („Active Construction Management“ – BNS) savo reikalavimo teisę pagal faktoringo sutartį perleido ieškovei (SEB bankui – BNS), todėl atsakovės mokėjimai turi būti atliekami faktoringo davėjai – ieškovei. Dėl to apeliacinės instancijos teismo sprendimo dalis, kuria ieškovės ieškinys dėl 245,4 tūkst. eurų skolos buvo atmestas, naikintina“, – rašoma LAT nutartyje.

Ginčas tarp savivaldybės ir Lazdyno baseiną stačiusios bankrutuojančios statybų bendrovės „Active Construction Management“ (buvusi „Irdaiva“) kilo po to, kai savivaldybė 2020-ųjų pradžioje nutraukė baseino statybų sutartį su „Active construction management“ ir jos partnerėmis – bendrovėmis „Montuotojas“, „Mitnija“, „HSC Baltic“, „Axis power“ teigdama, jog rangovai atsisako tęsti darbus.

Nutraukusi sutartį savivaldybė taip pat tik iš dalies apmokėjo „Active Construction Management“ išrašytas sąskaitas, o pagal bendrovės ir SEB banko 2019 metais pasirašytą faktoringo sutartį šiuos mokėjimus turėjo gauti bankas, todėl pastarasis dėl nesumokėtų 701 tūkst. eurų kreipėsi į teismą.

Vilniaus apygardos teismas pernai sausį SEB ieškinį tenkino iš dalies ir priteisė iš savivaldybės 600 tūkst. eurų skolą, 21,6 tūkst. eurų delspinigius bei 5 proc. metų palūkanas.

Apeliacinis teismas pirmosios instancijos teismo sprendimą pakeitė ir daugiau nei trečdaliu – iki 354,8 tūkst. eurų sumažino savivaldybės įsiskolinimus bei priteisė 12,8 tūkst. delspinigius ir 5 proc. palūkanas.

Lazdynų sporto centras su 50 ir 25 metrų plaukimo takeliais, 1,2 tūkst. vietų žiūrovams, atskiru šuolių į vandenį baseinu, pirtimis ir treniruočių salėmis vietoje nugriauto sovietmečiu statyto baseino pradėtas statyti 2017-aisiais, tačiau po trejų metų savivaldybė nutraukė sutartį.

Vėliau statybas perėmė naują konkursą laimėjęs Panevėžio statybos trestas, o nuo pradinės beveik 22 mln. eurų sumos projekto kaina išaugo iki 35 mln. eurų. Baseiną valdys savivaldybės įmonė „Active Vilnius“, vėliau bus skelbiamas privataus operatoriaus konkursas.

Lazdynų baseiną tikimasi atverti 2023 metų vasarį.

Skaityti visą pranešimą