Landsbergis: ES vyksta diskusijos dėl 8-ojo sankcijų paketo Rusijai

Prieš 1 metus 85

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Europos Sąjungos (ES) mastu vyksta diskusijos dėl tolimesnių sankcijų Kremliaus režimui. Pasak ministro, Lietuva aktyviai reiškia savo poziciją dėl naujų ribojimų, tačiau dar neaišku, ar Bendrijai pavyks rasti sutarimą.

„Yra pasistūmėjusios diskusijos dėl aštuntojo sankcijų paketo. Kiek toli pavyks su juo nueiti, turint galvoje, kad kai kurios valstybės jau iš anksto pasako, kad tam tikroms dalims nepritars – sunku pasakyti. Bet diskusijos tikrai vyksta, Lietuva jose aktyviai dalyvauja“, – pirmadienį žurnalistams teigė G. Landsbergis.

Ministras nelinko detalizuoti, kokiems sektoriams ar konkretiems žmonėms būtų pritaikytos naujos ES sankcijos.

„Yra ir tam tikros prekių grupės, ir asmenys, ir įmonės, potencialiai – bankai. Nenoriu leistis gilyn, sukurti lūkesčių, kadangi esame ir anksčiau matę – turėjom patys irgi lūkesčių, bet, deja, veto pasinaudodamos valstybės tuos lūkesčius sudaužydavo“, – aiškino Užsienio reikalų ministras.

Po to, kai praėjusį trečiadienį Vladimiras Putinas paskelbė apie dalinę mobilizaciją Rusijoje, ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis patikino, kad Europa įves naujų sektorinių ir personalinių sankcijų Maskvai.

ES bando užbėgti už akių galimiems nesutarimams su Italija

Sekmadienį vykusiuose Italijos parlamento rinkimuose ženklia persvara laimi dešiniosios ir kraštutinės dešinės partijų koalicija, tarp kurių – ir Silvio Berlusconio partija „Pirmyn, Italija“ ir Matteo Salvinio „Lyga“. Šių politinių jėgų lyderiai yra žinomi kaip akivaizdūs Vladimiro Putino sąjungininkai. Ar gali strigti derybos dėl sankcijų Kremliui dėl valdžios pokyčių Romoje, G. Landsbergis sako, kad prognozuoti sunku. Ministras mano, kad siekiant išvengti trinčių, ES ieško bendro sutarimo su nauja Italijos dauguma.

„Sunku pasakyti, leiskim vyriausybei susiformuoti. Neabejoju, kad procesai yra stebimi ir būsima vyriausybė, kuri formuosis, taip pat turės apsčiai diskusijų ir su Europos Komisija, kuri, neabejoju, jau dabar stebi situaciją ir, manau, bando užbėgti už akių galimiems nesutarimams“, – samprotavo G. Landsbergis.

ELTA primena, kad naujos Italijos vyriausybės vadove taps partijos „Italijos broliai“ lyderė Giorgia Meloni. Ši politinė jėga turi dešiniųjų radikalų ir neofašistų įvaizdį, kurio mėgina atsikratyti.

Skaityti visą pranešimą