Kuršėniškio girtavimo ypatumai – mūšis dėl telefono, tris kartus kviesta policija – įvertinti teisme

Prieš 1 metus 104

2022 m. lapkričio 21 d.Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Bronius Vinciūnas, tenkindamas prokuroro pareiškimą, priėmė teismo baudžiamąjį įsakymą, kuriuo kuršėniškį Liną Kivilių pripažino kaltu pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 2 dalį ir skyrė jam bausmę. 53-ejų metų vyras 2022 m. lapkričio 7 d., apie 19 valandą Kuršėnuose, Gergždelių gatvėje, smurtavo prieš žmoną, bet dėl girtumo savo veiksmų, apklausiamas ikiteisminio tyrimo metu, nebeprisiminė.

Dingusi atmintis

Pasak Lino K., jis girtavo nuo lapkričio 5 d., tai yra, jau tris dienas, kai kilo konfliktas su žmona, pasibaigęs policijos kvietimu. Tiesa, jo žmona tvirtino, kad Linas K. gėrė jau nuo lapkričio 2 d. To, ką policijai papasakojo žmona, jis nebeprisiminė, tik pripažino, jog taip galėjo būti. Prisiminimuose užsiliko tik tiek, kad tą vakarą pas juos į namus du kartus buvo atvykę policijos pareigūnai, kuriuos vieną kartą buvo iškvietusi žmona, o kitą kartą – jis pats. Dėl ko jie vienas kitam kvietinėjo policiją, kuršėniškis taip pat nebeprisiminė. Dėl to, kad grumtynių metu žmona jam į akis papurškė ašarinių dujų, vyras pretenzijų nereiškė.

Vartėsi ant grindų

Pareiškime policijai nukentėjusioji nurodė, kad neblaivus vyras ėmė prie jos kabinėtis, įžeidinėjo ją vadindamas necenzūriniais žodžiais, po to atėmė iš jos rankų telefoną, daužė jį į grindis bei bandė jį perlaužti per pusę. Moteris bandė atimti telefoną, vyras bėgo nuo jos, paslydo ir griuvo. Po to Linas K. sugriebė rankomis žmonai už blauzdų, staigiu judesiu jas patraukė. Moteris tėškėsi ant grindų. Po to kaltinamasis dar užgulė ją ir spaudė, nuo ko moteris ėmė dusti. Tokiu būdu nukentėjusiajai R. K. buvo sukeltas fizinis skausmas.

Kabinėjimąsi kentė keletą dienų

Plačiau apie to vakaro įvykius nukentėjusioji R. K. papasakojo, apklausiama kaip liudytoja baudžiamojoje byloje. Dar iki policijos užfiksuoto įvykio esą vyras kabinėjosi prie jos, dėl ko moteris dvi naktis praleido pas mamą. Namo ji grįžo lapkričio 7 d. ryte ir vyras vėl prie jos ėmė kabinėtis, buvo labai agresyvus. Policiją savo brangiausiajam moteris buvo iškvietusi ir ryte. Vos pareigūnai išvyko, Linas K. ir vėl pradėjo kabinėtis prie žmonos, ją įžeidinėti. Dėl to R. K. buvo išėjusi iš namų. Pavakary, apie 16.30 val. moteris vėl grįžo į namus, bet ir tada namuose laukė ta pati situacija – vyras buvo agresyvus ir ją įžeidinėjo. Tik policiją tada iškvietė ne ji, o vyras, teigdamas, kad būtent žmona prie jo esą priekabiauja. Kai atvyko pareigūnai, vyras čia pat pamiršo, kodėl juos kvietė.

Išsilaisvino, papurškusi ašarinių dujų

Kadangi buvo matyti, kad vakaras nebus ramus, nes gyvenimo draugas ir toliau kabinėjosi, moteris ėmė skambinti savo sūnui. Vyriškis ėmė kaltinti, kad moteris skambina neva savo „chakaliui“, ėmė žmoną vadinti vienu itin negražiu žodžiu. Žmona ėmė Liną K. filmuoti. Pasipiktinęs filmavimu, vyras atėmė telefoną, o nukentėjusioji bandė jį atimti. Vyras ėmė bėgti, tačiau dėl girtumo paslydo koridoriuje ant plytelių ir pargriuvo. Iš pykčio Linas K. ėmė daužyti telefoną į grindis ir bandė rankomis jį perlaužti per pusę. Žmonai bandant atimti telefoną, Linas K. rankomis sugriebė jai už blauzdų ir staigiu judesiu patraukė jos kojas ant savęs, dėl ko ji nugriuvo ant žemės. Linas K. moterį užgulė, o ji nuo jo svorio (vyras sveria apie 140 kg) ėmė dusti. Kelnių kišenėje moteris turėjo ašarinių dujų balionėlį, kurį įsigijo tą pačią dieną parduotuvėje. Norėdama, kad vyras ją paleistų, R. K. papurškė dujų į akis. Linas K. ją paleido, o jo žmona išbėgo pas kaimyną, iš kur išsikvietė pagalbą. Grumtynių metu buvo nepataisomai sugadintas mobilus telefonas. Atvykę policijos pareigūnai smurtautojui nustatė 2,94 promilių neblaivumą ir pristatė jį į areštinę. Žmona buvo blaivi.

Skirtas laisvės apribojimas

Prokuroras siūlė baudžiamąją bylą užbaigti, priimant teismo baudžiamąjį įsakymą. Buvo įvertinta tai, kad Linas Kivilius anksčiau nebuvo teistas, nors ir baustas administracine tvarka, tačiau paskirtas baudas yra sumokėjęs, yra dirbantis, padarė nesunkų nusikaltimą, dėl savo veiksmų nuoširdžiai gailisi. Su prokuroro pasiūlyta bausme kaltinamasis sutiko. Teismas tenkino prokuroro pareiškimą ir  Liną Kivilių pripažino kaltu pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 2 dalį ir skyrė jam galutinę bausmę laisvės apribojimą 8 mėnesiams, įpareigojant dalyvauti elgesio pataisos programoje, per visą laisvės apribojimo bausmės laikotarpį dirbti, o darbo netekus, – per 1 mėnesį užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, uždrausti vartoti psichiką veikiančias medžiagas (įskaitant alkoholį). Į bausmės laiką įskaityta viena areštinėje praleista para, dėl ko bus laikoma, kad jis yra atlikęs dvi laisvės apribojimo dienas. 

Gali pareikšti prašymą

Teismo baudžiamasis įsakymas kol kas nėra įsiteisėjęs, kadangi nuteistasis, nesutikdamas su teismo paskirta bausme, turi teisę per 14 dienų nuo baudžiamojo įsakymo įteikimo dienos pareikšti teismui prašymą surengti žodinį bylos nagrinėjimą. To jam nepadarius, teismo baudžiamasis įsakymas įsiteisės. Kol teismo baudžiamasis įsakymas nėra įsiteisėjęs, Linui K. bus taikoma kardomoji priemonė – įpareigojimas gyventi skyrium nuo nukentėjusiosios.

Rita Grigalienė

Skaityti visą pranešimą