„Kuo tai gali baigtis, jau esame matę“ – vienam iš tiekėjų pasiūlius 25,9 ct/kWh elektros kainą, kiti kalba apie galimas grėsmes

Prieš 1 metus 55

Bendrovė „Elektrum Lietuva“ vartotojams pasiūlė fiksuoti elektros kainą, žemesnę už minimalų tarifą po valstybės kompensacijos. Itin žemos kainos pasiūlymus kiti tiekėjai ragina vertinti atsargiai, o ir prisiminti „Perlo Energijos“ atvejį. Tuo metu LRT.lt kalbintas energetikos ekspertas laikosi kitokios nuomonės ir grėsmių vartotojams šiuo atveju neįžvelgia. 

Elektros kainoms rinkoje krintant žemyn, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį taip pat paragino gyventojus peržiūrėti sutartis su nepriklausomais tiekėjais.

„Elektros kainos biržoje sumažėjo pakankamai ženkliai. Jos šiai dienai už sausio mėnesį neviršija 100 eurų už megavatvalandę. Atitinkamai norime paraginti visus vartotojus peržiūrėti savo sudarytas sutartis su nepriklausomais tiekėjais“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė VERT vadovas Renatas Pocius.

Pasiūlė fiksuoti itin mažą kainą

Kaip jau buvo minėta, įmonė „Elektrum Lietuva“ pranešė nuo antradienio siūlanti klientams 6 mėnesiams fiksuoti 25,91 ct/kWh elektros tarifą. Valstybė šiuo metu taiko kompensaciją iki 28 ct/kWh ribos.

Straipsnis trumpai

  • „Elektrum Lietuva“ vartotojams siūlo fiksuotos kainos planus, kurių 1 kWh kaina yra mažesnė už valstybės nustatytą kompensavimo žemutinę ribą;
  • Kai kurių tiekėjų manymu, itin žemos kainos pasiūlymus derėtų vertinti atsargiai, nes tai kai kuriais atvejais gali būti nuostolinga kainodara;
  • Vartotojams, kurie gali sau leisti fiksuoti kainą 6 mėnesiams, kai kurios įmonės rekomenduoja apsvarstyti su birža susietus planus;
  • LRT.lt kalbintas energetikos ekspertas rizikų dėl „Elektrum Lietuva“ elektros kainos planų neįžvelgia.

Bendrovės vadovo Martyno Gigos teigimu, tokį įkainį įmonė siūlo atsižvelgdama į ateities sandorių kainas, plėtodama bendrovei priklausančius elektros gamybos pajėgumus ir naudodama rizikų valdymo instrumentus.

25,91 ct/kWh tarifas siūlomas buitiniams vartotojams, fiksuojant kainą 6 mėnesiams nuo vasario 1 d. Praėjusią savaitę bendrovė pristatė ir 36 mėnesių kainos fiksavimo planą, pasiūlė 27,845 ct/kWh tarifą trejiems metams.

„Abu naujieji bendrovės planai yra be jokių nutraukimo mokesčių, o šie kainos pasiūlymai galioja iki sausio 30 dienos (imtinai)“, – pranešė įmonė.

Sprendimų mažinti finansinę naštą vartotojams ėmėsi ir kiti nepriklausomi tiekėjai. Štai pirmadienį „Ignitis“ paskelbė, jog visiems klientams, kuriems užfiksuotas elektros tiekimo tarifas viršija 49 ct/kWh, taikys vienkartinę nuolaidą sąskaitai už sausį.

Pritaikius nuolaidą bendrovės klientai sausį už elektrą mokės ne daugiau kaip 49 ct/kWh. Įmonė aiškina, kad tai aktualiausia gyventojams, kuriems užfiksuota valstybės kompensuojamą tarifą (56,5 ct/kWh) viršijanti kaina.

Energetikos agentūros teigimu, tiekėjų sprendimui mažinti tarifus įtaką daro 2023 m. pradžioje biržoje mažėjusios elektros kainos.

Vidutinė 1 kWh elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržoje pirmąsias tris sausio savaites siekė 0,093 Eur/kWh be PVM.

Sausio 1–24 d. vidutinė šios biržos 1 kWh kaina siekė 0,097 Eur/kWh. Palyginimui, 2022 m. gruodžio mėnesį vidutinė 1 kWh kaina „Nord Pool“ biržoje siekė 0,264 Eur/kWh be PVM.

„Gali būti nuostolinga kainodara“

Paklaustas apie konkurentų žingsnį siūlyti klientams elektros tiekimo planą, kurio kaina mažesnė už valstybės nustatytą kompensavimo žemutinę ribą, įmonės „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas sako, kad jo atstovaujama bendrovė taip pat įžvelgia didmeninių kainų mažėjimą trumpuoju ir vidutiniu periodu.

„Jei matysime, kad kainų mažėjimas didmeninėje rinkoje turi ilgalaikę perspektyvą, priimsime sprendimą dėl nuolaidų kitiems mėnesiams arba ilgalaikių sprendimų esamiems fiksuotos kainos sutarčių klientams“, – teigia A. Kavaliauskas.

Jo manymu, vartotojams, kurie gali sau leisti fiksuoti kainą vos 6 mėnesiams, verta apsvarstyti su birža susietą planą.

„[6 mėnesiai] prabėgs akimirksniu, o kas bus paskui – niekas šiandien negali pasakyti. <...> Dabar, kai biržoje kaina sumažėjusi, yra puiki proga išbandyti tokį planą ir mokėti, tikėtina, dar mažiau, nei reikėtų mokėti pagal bet kurį bet kurio tiekėjo fiksuotos kainos pasiūlymą“, – rekomenduoja A. Kavaliauskas.

Įmonės atstovo manymu, itin žemos kainos pasiūlymus derėtų vertinti atsargiai, esą tai „kai kuriais atvejais gali būti nuostolinga kainodara“.

„Kuo tai gali baigtis, mes jau esame matę. Šioje situacijoje reikia įsivertinti, ar susiviliojus rinkos situacijos neatitinkančia kaina neteks nusivilti, kai ji vienaip ar kitaip bus pakelta. Įmonės „Ignitis“ kainodara yra skaidri ir orientuota į ilgalaikį geriausios įmanomos kainos užtikrinimą klientui“, – sako A. Kavaliauskas.

V. Koryzna: atsiminkime „Perlo Energijos“ atvejį

„Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna antrina, kad rinkoje jau kurį laiką susidariusios galimybės pasiūlyti klientams žemesnes kainas, tad tarpusavyje konkuruojantys elektros tiekėjai tą ir daro.

„Pavyzdžiui, lyginant su spaliu–lapkričiu, vieno iš pagrindinių „Enefit“ planų kilovatvalandės elektros tiekimo kaina sumažėjo 10 ct: nuo 34 ct/kWh iki 24 ct/kWh neskaičiuojant mokesčių už persiuntimą, skirstymą ir VIAP“, – teigia jis.

V. Koryzna taip pat akcentuoja, kad pusė įmonės klientų yra užfiksavę žemesnes nei 0,28 ct/kWh elektros tiekimo kainas. Taip pat kas dešimtas vartotojas turi su biržos kaina susietą planą, kuris dėl krentančių elektros kainų tampa vis populiaresnis.

„Sausį net 40 proc. mūsų naujų klientų rinkosi jį“, – priduria jis.

V. Koryzna neslepia, kad nedidelė dalis gyventojų fiksavo elektros kainą, kai ji buvo itin aukšta (0,49 ct/kWh ir daugiau).

„Suprantame, kad situacijai pasikeitus, jie norėtų gauti palankesnį kainos pasiūlymą, tad patys proaktyviai tą ir padarėme – pasiūlėme žemesnes kainas. Taip pat esame pasiruošę tą patį pasiūlymą pritaikyti ir svarstantiems keisti esamą nepriklausomą tiekėją ar gavusiems vienkartines kompensacijas vietoje lauktų geresnės ilgalaikės kainos pasiūlymų“, – tvirtina jis.

Tačiau V. Koryzna atkreipia dėmesį, kad energijos rinkose vis dar yra daug neužtikrintumo, o tai reiškia, kad toliau išlieka ir didelių kainos svyravimų tikimybė.

„Pastaruoju metu gelbsti orai ‒ būtent jie labiausiai lėmė dabartinį elektros energijos kainų mažėjimą, mat dėl šiltesnio sausio suvartota mažiau dujų, o hidro ir vėjo jėgainėse buvo palyginti daug resursų. Įtakos turėjo ir sumažėjęs verslo klientų vartojimas piko metu. Tačiau dabar matome, kad orams vėstant ir dujų poreikiui augant, kainos vėl stiebiasi“, – pastebi įmonės vadovas.

Anot jo, konkurencinė kova tarp tiekėjų šiuo atveju vyksta dėl kuo didesnio klientų skaičiaus pritraukimo. Tačiau praktika rodo, kad būdai šiam tikslui pasiekti – ne visada vartotojams atneša tik gerą, taip pat sako manantis V. Koryzna.

„Atsiminkime „Perlo Energijos“ atvejį, kuomet vartotojai pritraukti siūlant žemą, dažnai net žemesnę nei rinkos kainą, tačiau po 6 mėnesių jos stipriai kilo.

Šiandien klientai dalijasi panašiomis patirtimis – siūlant žemesnę kainą formuojamas įspūdis, kad ji galios visą sutarties laikotarpį. Tačiau, ar tiekėjas bus linkęs tiek mažinti kainą jai rinkoje mažėjant, tiek pasvertai didinti pagal rinkos kainos augimą – pamatysime po pusmečio“, – svarsto V. Koryzna.

Likę nepriklausomi elektros energijos tiekėjai („Birštono elektra“ ir „EGTO energija“) siūlo nuo biržos priklausančius elektros tiekimo planus. Šiuose planuose netaikomas kainos fiksavimas, o galutinė elektros kaina apskaičiuojama pagal realią „Nord Pool“ elektros biržos kainą.

„Atsižvelgiant į rinkos situaciją, „EGTO energija“ siekdama sumažinti ne tik vartotojų naštą, tačiau ir siekdama pamažinti valstybei tenkančios kompensacijos kaštus, priėmė sprendimą ir iš savo pusės pamažino aptarnavimo paslaugos mokestį“, – nurodoma redakcijai atsiųstame įmonės atsakyme.

„Biržos planų klientai kainos svyravimus jaučia realiu laiku, tad dabartinį kainos kritimą biržoje jie pajus pirmieji ir už elektrą mokės mažiau.

„Elektrum Lietuva“ sprendimą vertiname pozityviai, džiugu, kad rinkos kolegos randa būdų mažinti kainą klientams ir reaguoja į kainos pokyčius biržoje“, – LRT.lt taip pat komentuoja Lietuvos nepriklausomų elektros tiekėjų asociacijos (LNETA), kuriai priklauso tiek „EGTO energija“, tiek „Birštono elektra“ vadovas Vilius Juraitis.

Grėsmių neįžvelgia

Vertindamas „Elektrum Lietuva“ sprendimą vartotojams pasiūlyti kainos planą, kuri yra mažesnė už valstybės nustatytą kompensavimo žemutinę ribą, energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas rizikų neįžvelgia.

„Čia tikrai nėra grėsmių, tikrai vartotojas gali rinktis, nėra čia ko gąsdintis. <...>Vis dėlto tai siūlo didelė įmonė, tai yra žinoma didžiausios Latvijos kompanijos dukterinė įmonė, veikianti visose trijose Baltijos šalyse, jie turi pakankamai daug ir savo gamybos. <...>

Aš tikrai manau, kad jie pasiskaičiavo ir šiam pusmečiui turbūt gali garantuoti tą mažesnę kainą. Apie tai mes ir anksčiau kalbėjome, kad mūsų ta visuomeninė kaina buvo per daug iškelta“, – LRT.lt komentuoja energetikas.

Siūlo tarifus, mažesnius nei valstybės kompensuojamas minimumas

Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, šią savaitę, lyginant su ankstesne, nepriklausomi elektros tiekėjai siūlomų fiksuoto tarifo planų kainas sumažino 3–15 proc.

Skaičiuojama, kad per savaitę didžiausias nepriklausomas tiekėjas – „Ignitis“ – siūlomas kainas vidutiniškai sumažino 8 proc. (3 ct/kWh), o po maždaug dešimtadalį rinkos užimantys „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ – atitinkamai 15 proc. (5 ct/kWh) ir 3 proc. (1 ct/kWh).

LEA teigimu, tiekėjai mažina siūlomas kainas, kadangi 2023 m. pradžioje elektra pigo biržoje. Per pirmąsias tris sausio savaites elektros kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos zonoje siekė 9,3 ct/kWh, kai pernai gruodį – 26,4 ct/kWh.

Taip pat, anot agentūros, fiksuoti kainas 12 ir 24 mėnesiams šiuo metu siūlo tik „Ignitis“. 36 mėn. kainos fiksavimo laikotarpio planus siūlė 3 tiekėjai, tačiau šiais metais „Ignitis“ tokio plano nebesiūlo.

Vienintelis „Enefit“ kainą fiksuoti siūlo 7 metams.

Kompensacijos už elektrą

LRT.lt primena, kad šių metų rugpjūtį, išaugus elektros kainoms rinkoje, bendrovė „Perlas Energija“ pranešė negalinti klientams tiekti elektros fiksuota kaina. Vėliau bendrovė paskelbė išvis nutraukianti veiklą.

LRT.lt primena, kad visuomeninio elektros tiekimo kaina pirmąjį šių metų pusmetį siekia 28 ct/kWh.

Taigi, jei gyventojui taikomas elektros tarifas viršija 28 ct/kWh, jam taikoma kompensacija. Perkant elektros energiją už mažesnę nei 28 ct/kWh su PVM kainą, kompensacija vartotojui netaikoma. Taigi, elektros kainoms krentant, visų valstybės biudžete numatytų kompensacijų energetinėms išlaidoms gali ir neprireikti.

Maksimali elektros kainos kompensacija 2023 metų pirmąjį pusmetį gyventojams siekia 28,5 ct/kWh.

Skaityti visą pranešimą