Krintant elektros kainoms VERT ragina peržiūrėti sutartis: padėsite ne tik sau, bet ir valstybei

Prieš 1 metus 54

Dėl palankių orų, žemos dujų kainos, elektros kainoms krintant žemyn, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pataria peržiūrėti sutartis su nepriklausomai tiekėjais. 

„Elektros kainos biržoje sumažėjo pakankamai ženklai. Jos šiai dienai už sausio mėnesį neviršija 100 eurų už megavatvalandę. Atitinkamai norime paraginti visus vartotojus peržiūrėti savo sudarytas sutartis su nepriklausomai tiekėjais“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė VERT vadovas Renatas Pocius.

Jis pažymi, kad peržiūrėti ir galbūt pasirašyti naujas sutartis turėtų tie, kurių elektros sutarčių kaina yra didesnė nei 28 ct/kWh.

„Akivaizdu, kad pakeitus nepriklausomą tiekėja vartotojai gali sutaupyt ne tik sau, bet ir valstybės biudžetui. Jei sutartys būtų persirašytos už mažesnę nei 28 centų už kilovatvalandę kainą, tai tokiu nereikėtų papildomo finansavimo iš valstybės biudžeto“, – akcentuoja R. Pocius.

LRT.lt primena, kad šiuo metu valstybė taiko elektros kainos kompensaciją. Jeigu vartotojo galutinė elektros energijos kaina didesnė nei 28 ct/kWh ir mažesnė nei 56,5 ct/kWh – taikoma kompensacija nuo 0 ct/kWh iki 28,5 ct/kWh, t.y. taikoma tokio dydžio kompensacija, kuri sumažintų elektros energijos kainą iki 28 ct/kWh.

Pavyzdžiui, jeigu galutinė 1 kWh kaina yra 40 ct/kWh, kompensacijos dydis yra apskaičiuojamas 40–28=12 ct/kWh.

Jei vartotojas pasirenka planą, kurio kaina mažesnė nei 28 ct/kWh, valstybei kompensacijų skirti nereikia.

2023 m. biudžete visiems metams gyventojams už dujas ir elektrą skirta 812 mln. eurų kompensacijų.

Elektros tiekėjai jau mažina kainas

LRT.lt primena, kad vidutinė 1 kWh elektros energijos kaina „Nord Pool“ biržoje pirmąsias tris sausio savaites siekė 9,7 ct/kWh be PVM. Sausio 1–24 d. vidutinė šios biržos 1 kWh kaina yra 10,5 ct/kWh. Palyginimui, 2022 m. gruodžio mėnesį vidutinė 1 kWh kaina „Nord Pool“ biržoje siekė 26,4 ct/kWh be PVM.

Reaguodami į elektros kainos pokyčius biržoje, šią savaitę nepriklausomi elektros energijos tiekėjai fiksuotų planų kainas, palyginti su praėjusia savaite, sumažino 3–15 procentais.

Šią savaitę, palyginti su praėjusia savaite, „Ignitis“ kainas sumažino vidutiniškai 8 proc. (vidutiniškai 0,03 euro/kWh), „Elektrum Lietuva“ – 15 proc. (vidutiniškai 0,05 euro/kWh), o „Enefit“ – 3 proc. (vidutiniškai 0,01 euro/kWh).

Vidutinė planų su fiksuota elektros energijos kaina (24 mėn. ir 36 mėn.) 1 kWh kaina sudarė 0,31 euro/kWh.

Skaityti visą pranešimą