Kova dėl Eurolygos čempionų titulo – įdomiausi „Anadolu Efes“ ir „Real“ komandų faktai ir skaičiai

Prieš 1 metus 99

Jau šį šeštadienį dėl Eurolygos čempionų titulo susikaus dvi pajėgiausios Europos komandos – čempionų titulą ginanti Stambulo „Anadolu Efes“ ekipa ir Madrido „Real“ komanda.

Eurolygos finalo dvikovą nuo 20 val. galėsite stebėti per LRT PLIUS ir portale LRT.lt. 17 val. prasidės mažasis finalas, kuriame susitiks „Barcelona“ ir Pirėjo „Olympiakos“ ekipos.

„Anadolu Efes“ žygiuoja užtikrintai – Stambulo klubas šiame Eurolygos finale turi galimybę iškovoti antrą čempionų titulą paeiliui.

Kaip skelbia Eurolyga, nuo 2000 m. kol kas tik du klubai čempionų taurę yra kėlę du kartus paeiliui – Tel Avivo „Maccabi“ (2004 m. ir 2005 m.) ir Pirėjo „Olympiakos“ (2012 m. ir 2013 m.).

Beje, Tel Avivo ekipos karaliavimo metu šiai ekipai atstovavo ir Šarūnas Jasikevičius, kuris 2005 m. tapo Eurolygos finalo ketverto MVP.

Stambulo komandos priešakyje – charizmatiškasis Erginas Atamanas.

2017 m. jam perimus „Anadolu Efes“ ekipos vairą komanda liko paskutinė Eurolygos reguliariajame sezone. Beje, tai buvo fantastiško „Žalgirio“ žygio sezonas, kuriame Kauno klubas pasiekė Eurolygos finalo ketvertą ir galiausiai užėmė trečią vietą. Finalo ketvertas tais metais taip pat vyko Belgrade.

Nuo 2017-2018 m. sezono E. Atamanas pradėjo traukti komandą į viršų ir jau 2019 m. „Anadolu Efes“ kovėsi Eurolygos finale, tiesa, tą kartą nusileido Maskvos CSKA krepšininams.

Pats treneris galės prisijungti prie itin garbingos kompanijos – turkas galės tapti 8-uoju treneriu, kuris Eurolygos titulą iškovojo du kartus paeiliui.

Beje, nuoseklumas yra tinkamas žodis Stambulo ekipai – šeštadienį į finalą žengs 11 tų pačių krepšininkų, kurie titulą jau iškovojo praėjusiame sezone.

Taigi, Stambulo ekipa yra pasiruošusi atlkti istorinį žygį, tačiau jų kelyje bus itin tituluota Madrido „Real“ ekipa.

Madrido klubas per visą turnyro istoriją čempionais yra tapę jau 10 kartų, tiesa, pastarąjį kartą „Real“ ekipa triumfavo 2018 m. Tais metais finalas taip pat vyko Belgrade.

Beje, tais metais komandai vadovavo ne kas kitas, o Pablo Laso, kuris su klubu čempionu tapo ir 2015 m.

Du kartus laimėjęs titulą P. Laso tais pačiais metais tapo ir Eurolygos metų treneriu.

„Real“ ekipoje yra ir visko mačiusių veteranų, kurie šeštadienį galės įsirašyti į Eurolygos istoriją. Vienas iš jų – Sergio Lullas.

S. Lullas šeštadienio rungtynių metu turės šansą tapti daugiausiai rezultatyvių perdavimų Eurolygos finalo ketverto metu išdalinusiu krepšininku. Ispanas šiuo metu yra atlikęs 56 rezultatyvius perdavimus, o nuo pirmoje vietoje esančio Theo Papaloukaso jį skiria vos 3 rezultatyvūs perdavimai.

Beje, tiek pats S. Lullas, tiek ir jo komandos draugas Rudy Fernandezas šeštadienio vakarą Belgrade galės iškovoti jau trečią Eurolygos titulą.

Be to, „Real“ ekipos gynybinius pajėgumus turėtų nusakyti ir tas faktas, kad joje žaidžia du iš trijų pastarųjų geriausių Eurolygos žaidėjų gynyboje – Adamas Hanga šį apdovanojimą gavo 2017 m., o Walteris Tavaresas apdovanotas buvo 2019 m. ir 2021 m.

2018 ir 2022 m. geriausiu gynybos žaidėju buvo pripažintas Kyle`as Hinesas.

Skaityti visą pranešimą