Konservatoriai „valstietį“ nutarė padaryti „riteriu“

Prieš 1 metus 190


Kaip ir kasmet, minint Vietos savivaldos dieną, Lietuvos savivaldybių asociacijos nuostatuose numatyta teikti „Auksinės krivūlės riterio” apdovanojimą, siekiant pagerbti žmones, nusipelniusius Lietuvos savivaldai, jos plėtrai ir stiprinimui. Kiekviena savivaldybė teikia savo kandidatą šiam apdovanojimui. Praėjusiais metais „Auksinės krivūlės riterio”  apdovanojimui buvo teikta dabartinio mero V. Simelio kandidatūra, kuri baigėsi vieša pajuoka, o šiemet – ilgamečio Tarybos nario Jono Povilaičio.

Konservatoriai pateikė „valstiečio“ kandidatūrą

Dėl „Auksinės krivūlės riterio” apdovanojimo kandidato Tarybos posėdyje kilo nemenka diskusija,Tarybos narys Gediminas Lipnevičius pasiteiravo, kas pasiūlė J. Povilaičio kandidatūrą į šį apdovanojimą, nes meras teigė to tikrai nežinantis.

„Kadangi daugiau kandidatūrų nebuvo pasiūlyta, savivaldybės administracija, kuriai vadovauju aš, Jolanta Margaitienė, Jono Povilaičio kandidatūrą pasiūlė savo nuožiūra“,- atsakė administracijos direktorė konservatorė J. Margaitienė.

Toks prisipažinimas nustebino daugelį Tarybos narių, turbūt ne kasdien tenka išgirsti, kad konservatoriai siūlo nuominuoti kitos partijos atstovą.

„Noriu tik pasidžiaugti, kad konservatoriai siūlo „valstiečio“ kandidatūrą“,-  paaiškėjus, kas siūlo, su šypsena ironizavo Tarybos narys G. Lipnevičius.
Konservatorė administracijos direktorė puolė gintis: „Tai nėra politizuotas apdovanojimas ir tikiuosi, kad J. Povilaitis bus nominuotas“.

Tarybos nario ir administracijos direktorės susikirtimas nepaliko abejingo ir paties nominanto. „Jeigu 32 metai darbo savivaldoje ir 27 iš jų Taryboje nėra įtikinantis argumentas, aš atsiimu savo kandidatūrą ir jos „Auksinės krivūlės riterio” apdovanojimui neteikite“,-  rėžė pats kandidatas. Nors vėliau ar dėl garbės troškimo, ar dėl kitų priežasčių „valstietis“ savo nuomonę pakeitė ir toliau norėjo būti konservatorių siūlomas į „riterius“.  

Meras prisiminė savo fiasko

Kaip jau buvo minėta, praėjusiais metais „Auksinės krivūlės riterio” apdovanojimui buvo teikta V. Simelio kandidatūra, tačiau jis iš sostinės grįžo be apdovanojimo arba „it musę kandęs“. Prisimindamas savo nesėkmingą bandymą tapti „auksiniu riteriu“, V. Simelis naują kandidatą „paguodė“: „Prieš metus mane apdergė dėl šio apdovanojimo, nelinkėčiau tau to paties. Nėra nieko gero iš tos nominacijos, kai negausi, bus pasityčiota ir iš tavęs“.

Salėje sklandė mintys, ar konservatoriai nenori pasijuokti iš garbaus amžiaus „valstiečio“, kaip buvo elgiamasi su meru. Pats kandidatas į kandžią mero repliką nieko neatsakė.

Tarybos sprendimas – tik rekomendacija

Savaitraščio „Radviliškio kraštas“ redakcija pasiteiravo paties kandidato J. Povilaičio, ar pasiūlymas tapti „Auksinės krivūlės riteriu” jam nebuvo staigmena.

„Trisdešimt du metai savivaldoje, dvidešimt septyni metai rajono Taryboje, plius visuomeninė veikla. Galbūt tik pavydo pasėkoje galima nematyti nuopelnų savivaldai. Gerai, kad pasiūlė administracija, o ne politinės partijos. Tarybos sprendimas – tai tik rekomendacija rajono atstovui suteikti „Auksinės  krivūlės riterio” vardą. Galbūt kandidatūras pateiks dauguma savivaldybių, o apdovanoti bus du arba trys. Aš gerbiu Tarybos narių sprendimą“,- atsakė J. Povilaitis.

Tačiau už jo kandidatūrą balsavo tik  meras kartu su konservatoriais bei keli „valstiečiai“, „darbiečiai“. Kaip matyti iš rašto tono, pats kandidatas abejoja, ar grįš su apdovanojimu. Nebent šis vyriausiam Tarybos nariui atitektų „už viso darbo savivaldoje nuopelnus“ – panašiai, kaip karjerą baigiantiems Holivudo aktoriams atitenka „Oskaras“, tik jis būna „už viso gyvenimo nuopelnus“. Savivaldybės koridoriuose kalbama, kad J. Povilaitis gavo nominaciją už vadovavimą komisijai, kuri tyrė Radviliškio ligoninės remonto darbus. Komisija savo darbą baigė neradusi kaltų ir dar pasiūlė skirti jų baigimui 50 tūkstančių eurų.

Iškilmingi apdovanojimas vyks spalio 10 dieną, kurio metu paaiškės, ką konservatoriai „pakišo“ valstiečiui – asilą ar žirgą.

Jonas Petrikas

Skaityti visą pranešimą